Thursday, February 13, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην απάντησή του προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ξεκαθαρίζει απολύτως την θέση του για το Ουκρανικό, με αφορμή την πρόσκληση του κ. Θεόφιλου προς τους Ορθόδοξους Προκαθημένους, για να συζητήσουν το Ουκρανικό.

Καταρχήν εξηγεί στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για ποιους λόγους η πρόσκλησή του προς τους Ορθόδοξους Προκαθημένους είναι αντικανονική και οπωσδήποτε αντιπαραγωγική για να βρεθεί λύση του Ουκρανικού.

Αυτό να τα δουν οι Φαναριώτες και ο Πατριάρχης Βαρθολομαιος προσωπικά άνθρωποι του οποίου προσπάθησαν -ανεπιτυχώς ευτυχώς- να παρουσιάσουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ως δήθεν Σλαβόφιλο, επειδή επεσήμανε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τους κινδύνους για το Ουκρανικό.!!! 

Λες και ο Μακαριώτατος Αλβανίας είναι ο πρώτος αγράμματος και ανιστόρητος, που αγνοεί τις εξάρσεις του εθνοφυλετισμού της λεγόμενης “Τρίτης Ρώμης” ή είναι Ιεράρχης που δεν έχει στενό δεσμό με τον πρώην Κορέας και νυν Πισιδίας Σωτήριο, που υπέστη ως Κορέας, και υφίσταται τώρα ως Πισιδίας, τα πάνδεινα στην διακονία του, από τους Ρώσσους Εθνοφυλετιστές.

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στέλλει σαφές μήνυμα και προς τους Ρώσσους και προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και προς το Φανάρι.

Το μήνυμα που στέλλει ο Μακαριώτατος Αλβανίας προς το Φανάρι είναι καταρχήν ότι αναγνωρίζει τον αποκλειστικό συντονιστικό του ρόλο που του καθόρισαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι, η Ιστορία και η Παράδοση της Εκκλησίας.

Παράλληλα, υποδεικνύει ότι, αφού ο συντονιστικός ρόλος των Ορθοδόξων Εκκλησιών ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Φανάρι οφείλει να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων για να λυθεί το Ουκρανικό, έτσι ώστε να μην τεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο η ενότητα της Ορθοδοόξου Εκκλησίας και η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

Με άλλα λόγια, ο Μακαριώτατος Αλβανίας λέγει ευθαρσώς στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι δεν είναι αρκετό, ούτε λύνεται το Ουκρανικό με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από ορισμένες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Μάλλον περιπλέκεται, επειδή καθιστά βαθύτερο το Σχίσμα της Εκκλησίας της Ρωσσίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όσες Εκκλησίες αναγνώρισαν ή θα αναγνωρίσουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Για να λυθεί το Ουκρανιό, χρειάζεται Πανορθόδοξη συναίνεση, που μπορεί να εξασφαλιστεί με Σύναξη Προκαθημένων ή με Πανορθόδοξη Σύνοδο. 

Σε άλλη παρέμβασή του για το Ουκρανικό, ο Μακαριώτατος Αλβανίας μίλησε για την προθυμία πολλών να μεσολαβήσουν μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας για το Ουκρανικό. 

Εικάζω, επειδή θεωρεί την μεσολάβηση ως απαραίτητο προστάδιο πριν την σύγκληση Σύναξης Προκαθημένων ή Πανορθόδοξη Σύνοδο.

1 comment:

  1. Όσο δεν μας λέει πότε και ποια αυτοκεφαλια χορηγήθηκε με ... πανορθόδοξη είναι έκθετος. Η αυτοκεφαλια της εκκλησίας του με πανορθόδοξη δόθηκε; (Χώρια που στην επιστολή του κάνει λόγο για οικουμενική, άλλα 'ντ' άλλων, εντελώς διαφορετικό πράγμα). Αν ο Άγιος Αλβανίας ήθελε να τιμήσει τις περγαμηνές του, όφειλε να είχε ήδη συμπεριλάβει στα δίπτυχα τον μακαριώτατο Κιέβου Επιφανιο και να ελέγξει δημοσίως όσους δεν το έχουν πράξει ήδη και διασαλευουν έτσι την εκκλησιαστική τάξη.

    ReplyDelete