Sunday, February 16, 2020

ΑNΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ


ΑNΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ 
 Επισπεύδεται η ένωση των θρησκειών;
=====

Η κίνηση του ρωσικού Πατριαρχείου είναι τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική.

Η στροφή της Εθνικής Δεξιάς της Ρωσίας σε ένα κλίμα «παγκόσμιας συναίνεσης» στον πολιτικό τομέα φαίνεται πως συντελείται αργά και σταθερά και στον θρησκευτικό.

Δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες εξάλλου οι στενές επαφές που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε Βατικανό και Μόσχα το τελευταίο διάστημα.

Αποκορύφωμα υπήρξε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με τον Ρώσο Μητροπολίτη να μιλάει εξ ονόματος του ίδιου του Κυρίλλου μιας και θεωρείται ο 2ος σημαντικότερος Μητροπολίτης της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας.

Είναι εκείνος που κατέχει την προεδρική θέση του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας (DECR).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιλαρίωνας, μιλώντας σε Ρώσους δημοσιογράφους, αποκάλυψε πως δεν αποκλείει μία συνάντηση ανάμεσα στον Πατριάρχη Κύριλλο και τον Πάπα Φραγκίσκο και μάλιστα σύντομα!

Αναφερόμενος στην 4η επέτειο της ιστορικής συνάντησης Κυρίλλου-Φραγκίσκου στην Αβάνα της Κούβας, ο Ρώσος Μητροπολίτης, εξαίροντας τις καλές σχέσεις των δύο εκκλησιών (Μόσχας και Βατικανού), σημείωσε:

«Από τη στιγμή που έγινε μία συνάντηση είναι φυσικό πως αργά ή γρήγορα μία άλλη συνάντηση μπορεί να λάβει χώρα. Σήμερα πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση με ομάδα εργασίας (του Βατικανού) για την πολιτιστική και κοινωνική συνεργασία των δύο πλευρών».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ρώσος κληρικός φρόντισε να τονίσει πως οι σχέσεις Μόσχας και Βατικανού αναπτύσσονται δυναμικά, δίχως ωστόσο να ξεκαθαρίζει το αν έχει κανονιστεί συνάντηση κορυφής μεταξύ του Πάπα και του Πατριάρχη Μόσχας.

Τη δεδομένη περίοδο στην οποία Ρωσία και Δύση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εργάζονται από κοινού για την παγκόσμια σταθερότητα, τέτοιου είδους κινήσεις και στο θρησκευτικό κομμάτι δεν μπορούν να αποτελούν σύμπτωση.

Εξάλλου για την λεγόμενη πανθρησκεία που προωθείται συνεχώς από πολλά δόγματα με πρωτεργάτες το Βατικανό, απαραίτητη θεωρείται η συμμετοχή όλων των μεγάλων Εκκλησιών συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσικής.

ΠΗΓΗ:

El.gr

No comments:

Post a Comment