Wednesday, February 26, 2020

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ
=====
Από την ιστοσελίδα “Ρομφαία” αλιεύσαμε αποκαλυπτικές δηλώσεις από ρεπορτάζ που αναφέρονται στο Συνέδριο της ανομίας του Αμμάν.

1.) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ
"Η συνάντηση αυτή δεν έγινε για λήψη αποφάσεων, αλλά για μια αδελφική συζήτηση για αναφύοντα προβλήματα και τρόπους εξόδου από την εκκλησιαστική κρίση".
Ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ξεκαθάρισε ότι η συνάντηση του Αμμάν δεν πρόκειται να λάβει κάποιες αποφάσεις.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι "η απουσία πολλών Εκκλησιών από το Αμμάν δεν καθιστά λιγότερο σημαντική την συνάντηση αυτή".

2.) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΕΒΟΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ
Τις εντυπώσεις του από την συνάντηση των Προκαθημένων και αντιπροσωπειών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος.
"Η απόφαση δεν έχει διαμορφωθεί, - αυτό θα γίνει αργότερα, - αλλά το γεγονός, ότι συναντηθήκαμε, μιλήσαμε, είδαμε ο ένας τον άλλον, συζητήσαμε όλα τα προβλήματα, αποτελεί ήδη ένα καλό βήμα προς την κατεύθυνση, η οποία θα έχει ένα καλό τέλος".

3.) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ
«Η συνάντηση των Προκαθημένων στο Αμμάν είναι μόνο η πρώτη συνάντηση από μια σειρά συναντήσεων».
Σύμφωνα με το "spzh" ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη τα οποία δεν έχουν λυθεί, λόγω του ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει περάσει στην αυτοαπομόνωση.
«Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ως επικεφαλής συγκέντρωσε εδώ τους Προκαθημένους και τους αντιπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση και θα ακολουθήσουν κι άλλες, όπου θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα μέχρι να τα λύσουμε».
Επίσης ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι, "αν συνεχιστεί η διαδικασία των διο-ορθόδοξων διαβουλεύσεων, τότε και άλλες Εκκλησίες θα συμμετάσχουν, καθώς δεν υπάρχει πλέον εναλλακτική διαδικασία.
Υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι οι Εκκλησίες θέλουν να έχουν κάποια πλατφόρμα για να συζητήσουν ζητήματα ζωτικής σημασίας, καθώς η πρώην πλατφόρμα, υπό την ηγεσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, έχει χάσει το νόημά της.
Δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης που δημιούργησε ο ίδιος. Είναι κομμάτι της διαμάχης. Έτσι, είναι απαραίτητο για όλους μας να λύσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από εκείνον».

4.) ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ
Την ελπίδα ότι συναντήσεις όπως η σημερινή στο Αμμάν θα συνεχιστούν εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Πρέσοβ και Αρχιεπίσκοπος πασών χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβος
«Είναι θλιβερό που δεν ανταποκρίθηκαν όλες οι κατά Τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες στην πρόσκληση του Πατριάρχη Θεοφίλου για να συμμετάσχουν στην συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα και προβλήματα που επηρεάζουν την εκκλησιαστική ζωή και την εσωτερική ζωή της Ορθοδοξίας».
Επίσης ο Μητροπολίτης Πρέσοβ κ. Ραστισλάβ μιλώντας για την σύναξη στο Αμμάν πρόσθεσε «Αυτή είναι μία πρώτη σύνοδος, και ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες σαν αυτή, ώστε να υπάρξει διάλογος».

No comments:

Post a Comment