Friday, February 14, 2020

ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ


ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σχολιογράφος του ιστολογίου μας, που υπογράφει τα σχόλια του ως "Ελάχιστος αδελφός", αναφέρει για την επικείμενη περιοδεία του Πάπα Φραγκίσκου στα βήματα του Απόστολου Παύλου:

“Εδώ δεν μιλάμε για επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα, αλλά για κοινή Αποστολική περιοδεία των τριών στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. 
Δεν είναι απλά εμπέδωση του “λαικού Οικουμενισμού”, αλλά ισχυρός συμβολισμός Ενότητος και κοινής πορείας προς την πλήρη Εκκλησιαστική Κοινωνία. 
Γίνεται, δηλαδή, ψυχική προετοιμασία με συμβολικό τρόπο των πνευματικών ποιμνίων εκατέρωθεν, για το ζητούμενο γεγονός της πλήρους Ενότητος και Εκκλησιαστικής Κοινωνίας.”
Προφανώς δεν θα μπορούσε κάποιος να συμπυκνώσει πιο ευσύνοπτα και πιο εύστοχα την περιοδεία του Πάπα και των δύο Ορθόδοξων Προκαθημένων, στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, από ότι έκανε ο σχολιογράφος.
Αυτός ο τεράστιος κίνδυνος ελλοχεύει και όμως πλείστοι όσοι που πολεμούσαν τον Οικουμενισμό για δεκαετίες το έρριξαν στην Ουκρανολογία.!!! 
Θα προσέξατε ότι, ακόμη και όταν αναφέρονται στον Οικουμενισμό, το γυρίζουν στο Ουκρανικό, βάζουν στην κλίνη του Προκρούστη της ιδεοληψίας ή της πικρίας τους τον αντιοικουμενισμό και προσπαθούν να μας πείσουν, με 100% έωλα επιχειρήματα, ότι δήθεν το Ουκρανικό δεν είναι καρπός της γεωπολιτικής διαμάχης των μεγάλων Δυνάμεων για τον έλεγχο της Ουκρανίας, ούτε αμείλικτος πόλεμος των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας για την πρωτοκαθεδρία των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Είναι τουλάχιστον αστείο να προσπαθούν να μας πείσουν ότι το Ουκρανικό είναι θέμα που σχετίζεται με τον Οικουμενισμό, λες και μόνον το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι οικουμενιστικό, ενώ το Πατριαρχείο Μόσχας είναι προπύργιο Ορθοδοξίας.!!!
Όσο περισσότερα κείμενα διαβάζω, από τους Ρωσσολάγνους, τόσο λιγότερο πειστική βρίσκω την επιχειρηματολογία τους. 
Δεν εννοώ ότι δεν εκφράζουν πολλές ορθές θέσεις για επιμέρους θέματα. 

Ασφαλώς και εκφράζουν και τις προσυπογράφω δι’ αμφοτέρων των χειρών, αλλά το πνεύμα που βγαίνει μέσα από τα κείμενά τους κάθε άλλο παρά είναι πειστικό.

Θα επανέλθω -συν Θεώ- πιο αναλυτικά.  

No comments:

Post a Comment