Sunday, February 2, 2020

ΜΟΝΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ;


ΜΟΝΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η άποψη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας ότι ΜΟΝΟΝ Οικουμενική Σύνοδος μπορεί να θεραπεύσει τα Σχίσματα δεν έχει ιστορική θεμελίωση.

Η Εκκλησιαστική Ιστορία είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι ΜΟΝΟΝ η συνείδηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μπορεί να θεραπεύσει τα Σχίσματα.

Η συνείδηση, όμως, της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν εκφράζεται μόνον με την σύγκληση Οικουμενικής Συνόδου.

Πολλά Σχίσματα θεραπεύτηκαν με Συνοδική απόφαση μόνον μίας Εκκλησίας ή με τις αποφάσεις μιας Τοπικής Συνόδου, την οποία δεν αμφισβήτησαν οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Το Σχίσμα του Πατριαρχείου Ρωσσίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιτίας της εκχώρησης Αυτονομίας στην Εσθονία λ.χ. θεραπεύτηκε, επειδή η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσσίας έκρινε ως ασύμφορη την διακοπή κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Με τον ίδιο τρόπο μπορεί λ.χ. να λυθεί η διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την Δικαιοδοσία του Κατάρ.

Αν τα δύο πρεσβυγενή Πατριαρχεία τα βρουν μεταξύ τους τότε όλες οι άλλες Εκκλησίες θα αποδεχτούν την άρση του Σχίσματος χωρίς να χρειαστεί σύγκληση Οικουμενικής Συνόδου.

Με το ίδιο τρόπο το Ουκρανικό λ.χ. θα μπορούσε να θεραπευθεί, αν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες συμφωνούσαν με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου -όπως συνέβηκε με το Εσθονικό- ή θα μπορούσε να θεραπευθεί, αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακύρωνε την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Άλλωστε -όπως ο Μακαριώτατος Αλβανίας διαπιστώνει-, επί του παρόντος τουλάχιστον, η δυνατότητα σύγκλησης Πανορθόδοξης Συνόδου δεν είναι είναι καν ορατή στον ορίζοντα.

Επομένως η αποστολή επιστολών ή αντιπροσωπειών μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, για να βρεθεί λύση του Ουκρανικού -πολλώ μάλλον οι διμερείς επαφές του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσσίας-, για την επίλυση του Ουκρανικού, είναι επιβεβλημένες και όχι αντιπαραγωγικές -όπως ανακριβώς θεωρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Αν οι δύο αυτές Εκκλησίες τα βρουν για το Ουκρανικό, οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες θα αποδεχτούν την όποια συμφωνία τους.

Ας μην περιορίζουμε, λοιπόν, την δυνατότητα θεραπείας των Σχισμάτων ΜΟΝΟΝ με την σύγκληση Οικουμενικής Συνόδου, επειδή η Εκκλησιαστική Ιστορία μας φανερώνει πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκφραστεί η συνείδηση της Εκκλησίας.

1 comment:

  1. "Η συνείδηση, όμως, της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν εκφράζεται μόνον με την σύγκληση Οικουμενικής Συνόδου."

    Επιτέλους, ναι! Μπράβο σας που λέτε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.
    Η συνείδηση της εκκλησίας είναι αυτη που επικυρώνει τις αποφάσεις των Συνόδων.
    Μπράβο που τολμάτε κ το λέτε ευθαρσώς!

    ReplyDelete