Wednesday, February 19, 2020

Ι. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: “ΑΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ”

Άκαιρη οπωσδήποτε η πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων να συγκαλέσει Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Αμμάν, αφού σε καμία περίπτωση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν νομιμοποιείται να αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο της Ορθοδοξίας, ο οποίος ανήκει βάσει των Ιερών Κανόνων στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Όσο για το επικίνδυνο της στάσης του Ιεροσολύμων ούτε που χρειάζεται ανάλυση. 

Ο Ελληνικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων παίζεται στα ζάρια του Ρωσσικού εθνοφυλετισμού, ενώ το πρωτείο τιμής του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαμφισβητείται άμεσα.

Πόσο ασύνετη και αντικανονική -μα την αλήθεια- είναι η υπαγορευμένη από την πολιτική και εκκλησιαστική της Ρωσσίας πρωτοβουλία του Ιεροσολύμων.!!!


Ι. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: “ΑΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ”

Της κ. Μαρίνας Ζιώζιου
=====

Ερωτηθείς από το ethnos.gr, σχετικά με την πρωτοβουλία-κάλεσμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για συνάντηση Προκαθημένων στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, κ. Ιωάννης Κονιδάρης, αναφέρει σε αποκλειστικές του δηλώσεις ότι «πρόκειται για μια άκαιρη και επικίνδυνη πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων είτε αυτή την ονομάζει συνάντηση είτε Σύναξη». 

Ο κ. Κονιδάρης επισημαίνει ότι από τη στιγμή που ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας απευθύνει το συγκεκριμένο κάλεσμα σε όλους τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ασχέτως αν πολλοί έχουν απαντήσει αρνητικά για την συμμετοχή τους, γεννάται ένα απλό ερώτημα: «Με ποιο δικαίωμα το κάνει αυτό ο κ. Θεόφιλος, και μάλιστα για ένα ζήτημα όπως το Ουκρανικό, το οποίο είναι αρμοδιότητα του Οικουμενικού Θρόνου. Το αυτοκέφαλο είναι αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν διευκολύνει τα πράγματα, αλλά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «τα χειροτερεύει». Για τον κ. Κονιδάρη είναι διαφορετικό ζήτημα μια Εκκλησία να μην έχει προχωρήσει σε αναγνώριση του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας κι άλλο να συμμετέχει σε μια Σύναξη που «προφανώς υποθάλπεται από το Πατριαρχείο Μόσχας», όπως δηλώνει ο ίδιος. 

«Πρόκειται για μια λάθος κίνηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, την οποία δεν μπορώ να κατανοήσω». Αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα στους κόλπους της Ορθοδοξίας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κονιδάρη. 

«Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, ότι η συνάντηση αυτή θα καταλήξει σε κάποια απόφαση. Άλλωστε, δεν γνωρίζουμε, με σιγουριά, ποιοι τελικά θα δώσουν το παρών στο Αμμάν της Ιορδανίας είτε αυτοπροσώπως είτε δια αντιπροσωπείας, καθώς τα πράγματα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη» καταλήγει ο κ. Κονιδάρης.

ΠΗΓΗ:

Ιστολόγιο "Φως Φαναρίου"

1 comment:

  1. Δεν υπάρχει κανένα πρωτείο "τιμής" εν είδει μουσειακού εκθέματος και το γνωρίσουμε όλοι καλά ζ άσχετα αν κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν. Εξάλλου αν ήταν απλώς ένα διακοσμητικό στοιχείο ο θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως δεν θα πολεμούσαν οι Ρώσοι επί αιώνες για να υφαρπάξουν το πρωτείο του.

    ReplyDelete