Wednesday, September 11, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΖΙΜΠΑΠΟΥΕ ΣΕΡΑΦΕΙΜ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΖΙΜΠΑΠΟΥΕ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάπουε κ. Σεραφείμ αναφορικά με την επίθεση του κ. Χρήστου Γιανναρά εναντίον των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος ορθότατα επισημαίνει την προπέτεια που χαρακτηρίζει τον κακόδοξο διανοούμενο και εκφράζει την αποστροφή του για τον τρόπο που ο κ. Γιανναράς μιλά για τους επισκόπους της Εκκλησίας.

Ατυχώς ο Σεβασμιώτατος Ζιμπάπουε δεν κάνει καμμία αναφορά για τις κατά συρροήν κακοδοξίες του κ. Γιανναρά, που κοπρίζουν κυριολεκτικά τον ιερό περίβολο της Εκκλησίας και της Θεολογίας τις τελευταίες έξι σχεδόν δεκαετίες.

Στην προσπάθειά του να συνετίσει τον προπετή και κακόδοξο Καθηγητή, αναφέρει ανακριβώς ότι, όσα γράφει ο κ. Γιανναράς εναντίον των επισκόπων, οφείλονται στο ότι δεν κατόρθωσε να εκλεγεί Καθηγητής της Απολογητικής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο πραγματικός λόγος που δεν εξελέγη καθηγητής της Απολογητικής είναι το ότι ο παραδοσιακός Καθηγητής κ. Κ. Μουρατίδης δεν συναίνεσε στην εκλογή του επειδή γνώριζε το κακόδοξό του φρόνημα.

Αναφέρει, επίσης, στο άρθρο του ο Σεβασμιώτατος, ότι το Άγιο Πνεύμα εκλέγει τους επισκόπους και δεν επιτρέπεται να τους ασκούμε κριτική. 

Εδώ ο Σεβασμιώτατος αστόχησε σοβαρά. Δεν θα αναπτύξω εν εκτάσει το θέμα θεολογικά. Θα περιοριστώ να του αναφέρω ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι πολύ μεγάλος αριθμός επισκόπων στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Κύπρου και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας που διακονεί, δεν έχουν καν τις απολύτως αναγκαίες προυποθέσεις για να βρίσκονται μπροστά στο Άγιο Θυσιαστήριο. 

Ας μη αποδίδουμε, λοιπόν, την εκλογή τους στο Άγιο Πνεύμα, αλλά στους ανάξιους εκλέκτορές τους επισκόπους, που θα δώσουν λόγο στον Θεό για την εκλογή τους.

Ένα άλλο σημείο που αστοχεί ο Σεβ. κ. Σεραφείμ είναι στα παραδείγματα που παραθέτει φτωχών φοιτητών της θεολογίας, οι οποίοι -κατά την άποψή του- κλέισαν την Εκκλησία της Ελλάδος όταν χειροτονήθηκαν επίσκοποι.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους Αρχιεπισκόπους Σεραφείμ, Χριστόδουλο και Ιερώνυμο.

Ατυχέστατη αναφορά. Οι τρεις Αρχιεπίσκοποι αποδείχτηκαν συμφορά για την Εκκλησία. Ο ένας χειρότερος από τον άλλο. Δεν θα αναφερθώ εν εκτάσει στα πεπραγμένα της αρχιεπισκοπείας τους, αλλά θα περιοριστώ να ερωτήσω τον Σεβασμιώτατο αν, έστω και ένας από τους τρείς, δεν είχε κώλυμα ιερωσύνης και αρχιερωσύνης;

Βεβαίως πέραν των τριών Αρχιεπισκόπων ο Σεβ. Ζιμπάπουε έχει απόλυτα δίκαιο να λέγει ότι υπάρχουν δεκάδες φτωχοί επαρχιώτες φοιτητές που εξελέγησαν αρχιερείς, οι οποίοι κλέισαν και κλείζουν την Εκκλησία της Ελλάδος και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες με την διακονία τους.

Συγχαίρω θερμά και υικά τον Σεβ. Ζιμπάπουε για την άμεση παρέμβασή του εναντίον του κακόδοξου Καθηγητή.

Ας μη μας ενοχλεί Σεβασμιώτατε η περιφρόνηση που δείχνει -και έδειχνε πάντοτε- ο κ. Γιανναράς για τους φτωχούς επαρχιώτες (λ.χ. για τους πνευματικούς του πατέρες στην “Ζωή”).

Πρόκειται για συμπλέγματα ανωτερότητας ενός κακόδοξου αφοριστέου διανοούμενου που προξένησε και προξενεί τεράστιο κακό στην Εκκλησία και στην Θεολογία και ο οποίος δυστυχώς δεν έχει κληθεί σε Συνοδικό δικαστήριο για να αφοριστεί.

No comments:

Post a Comment