Sunday, September 22, 2019

ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του ελάχιστου αδελφού,
κ. Διονύσιου Πολυμενόπουλου
=====

Θα ήθελα να αναφερθώ στην αναφορά του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ προς το τέλος του κειμένου του, όπου προειδοποιεί τους Αρχιερείς της ΙΣΙ, ότι οι Ρώσοι σε αντίδραση της επικειμένης αναγνώρισης της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας είναι πιθανόν να αναγνωρίσουν την Εκκλησία των ΓΟΧ. 

Αυτό δεν ισχύει, διότι η Σύνοδος των ΓΟΧ έχει δημόσια δηλώσει προ ολίγων μηνών, ότι δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές διαμάχες για δικαιοδοσίες και πρωτεία των φιλοοικουμενιστικών Εκκλησιών και δεν πρόκειται ούτε καν να συζητήσει με τους Ρώσους, εάν επιδιώξουν αυτοί κάποια επαφή, εάν πρώτα δεν καταδικάσουν τον Οικουμενισμό και εξέλθουν από το ΠΣΕ. 

Βέβαια οι Ρώσοι μπορούν εύκολα να εφαρμόσουν την προυπόθεση αυτή αρκεί να αποφασίσουν Συνοδικά και δηλώσουν ότι πείθονται και υπακούουν στην Σύνοδο του 1948, που έγινε στη Μόσχα και στην οποία μετείχαν εκτός της Ρωσικής Εκκλησίας και Προκαθήμενοι και αντιπροσωπείες πολλών Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, εκτός του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε δηλαδή χαρακτήρα Μείζονος Ορθοδόξου Συνόδου και κατεδίκασε τόσο τον Οικουμενισμό όσο και το Π.Σ.Ε..

No comments:

Post a Comment