Monday, September 23, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Χοντραίνει η διαμάχη των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ρωσσίας αναφορικά με το Ουκρανικό, όπως δείχνει η απάντηση του Σεβ. Νιγηρίας κ. Αλέξανδρου -επίλεκτου ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας-, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση.

Η ωμή και αντικανονική επέμβαση του Σεβ. Βολοκολάμσκ και η παραγνώριση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ τω δύο Εκκλησιών.

Η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο Πατριαρχείων υπέβοσκε από καιρό αφού αρχιερείς του Αλεξανδρινού Θρόνου συλλειτούργησαν με αρχιερείς της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας ή συμμετείχαν σε συλλείτουργο όπου μνημονεύθηκε στα Δίπτυχα ο Μακαριώτατος Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.

Η εξέλιξη αυτή και η αυστηρότητα της απάντησης του Σεβ. Νιγηρίας σηματοδοτούν πιθανώτατα την πορεία προς αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Στην απάντησή του ο Σεβ. Νιγηρίας λέγει ότι η Εκκλησία της Αλεξανδρείας δεν θα δεχτεί να γίνει προτεκτοράτο της Εκκλησίας της Ρωσσίας, επειδή 

1.) Το Πατριαρχείο της Ρωσσίας χρηματοδοτεί το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, και

2.) Η Εκκλησία της Ρωσσίας θα διακόψει εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, όπως έκανε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αν αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Φοβούμαι φόβον μέγα ότι ο Σεβ. Νιγηρίας δεν συνειδητοποιεί με ποιον τα έβαλε. 

Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την αγανάκτησή του για τον προσβλητικό και αντικανονικό τρόπο που συμπεριφέρθηκε ο Σεβ. Βολοκολάμσκ έναντι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Προκαθημένου του. 

Καθόλου, όμως, ας μην υποτιμά ο Σεβασμιώτατος Νιγηρίας τι αντίμετρα είναι σε θέση να βάλει σε εφαρμογή η Εκκλησία της Ρωσσίας για να εκδικηθεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την τυχόν αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Να αναφέρω ορισμένα Σεβασμιώτατε Νιγηρίας;

Καταρχήν δεν γνωρίζουμε, αν το Πατριαρχείο Μόσχας έχει στο αρχείο του φακέλλους για ορισμένους ιεράρχες του κλίματος της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας.

Το κυριώτερο! Το πρόβλημα δεν είναι ότι απλά και μόνον η Εκκλησία της Ρωσσίας θα σταματήσει τις χορηγίες προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και θα διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του.

Θα κάνει κάτι ασύγκριτα χειρότερο! Θα δημιουργήσει Εξαρχίες σε κάθε γωνιά της Αφρικής και θα δημιουργήσει ρηγματώδεις καταστάσεις στα κανονικά όρια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

3 comments:

  1. Γιατί κ. Τελεβάντο   μου  τόσο πολύ  φοβάστε  το  πατριαρχείο  Μόσχας  ;  Τί  είναι  μπαμπούλας  ;  Αλλοίμονο  άν  τα  εκκλησιαστικά  πράγματα   κρίνονται  μέ  το  θυμικό  του  φόβου  και  όχι  μέ  το  ελεύθερο  ηγεμονικό  της  ψυχής  .  Δεν  πρέπει  νά  φοβόμαστε  κανέναν  και  τίποτα  παρα  μόνο  τον  Θεό  και  τους  απαράγραπτους  κανόνες  της  συνειδήσεως  .  Αν  ο  σεβ .  Νιγηρίας  νοιώθει  την  συνείδησή  του  καθαρή  απέναντι  στον  Θεό  , δεν  πρέπει  νά  φοβάται  τίποτα !  Ούτε  τον  Βολοκολάμσκ , ούτε  τις  Ρωσικές  εξαρχίες  , ούτε  τίποτα  άλλο  !  Αν  όμως  παραβιάζει  τους  αρχιερατικούς  του  όρκους  ενώπιον  του  Θεού  ,  θα  πρέπει  νά  φοβάται  τον  Θεό  και  όχι  τον  Βολοκολάμσκ  .  Τού  συνιστούμε  λοιπόν  νά  έχει  φόβον  Θεού  ! 

    ReplyDelete
  2. Μόνον εσείς κύριε Τελεβαντε αισθάνεστε τόσο δέος για έναν περιφερόμενο Καραγκιόζη του οποίου η στρατηγική υπέστη συντριπτική ήττα (ας το επαναλάβουμε ότι η υπογραφή του τόμου ήταν και το τέλος, αργά ή γρήγορα όλα θα πάρουν το δρόμο τους). Και όλα τα υπόλοιπα "επιχειρήματα" που μας αραδιαζετε είναι καθαρά τακτικές υποκόσμου και οι οποίες θα οδηγήσουν την εκκλησία της Ρωσίας στην πλήρη απομόνωση και εξευτελισμό. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με ορθή εκκλησιολογία; Εσείς τι υπερασπίζεστε τέλος πάντων; Μην μου πείτε όμως την "ενότητα" γιατί την ενότητα την καταπατούν οι μοσχοβίτες δεκαετίες λόγω των τριτορωμαϊκων παραισθήσεων που έχουν.

    ReplyDelete
  3. ΥΓ: να προσθέσουμε ότι ΚΑΙ ο μητροπολίτης Ζάμπιας το τελευταίο 24ωρο κατήγγειλε τους μοσχοβίτες.

    ReplyDelete