Wednesday, September 11, 2019

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. Ι. ΚΩΣΤΩΦ, ΠΕΡΙ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Περί Αγιας Τριάδος, Η εν Τριάδι ή εν Άδη, εκδ. Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα 2019, σσ. 238.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

“Οπως οι βαφείς των ενδυμάτων τα βάφουν όχι μια αλλά πολλές φορές μέχρι να «πιάσει» το χρώμα, έτσι χρειάζεται κι η επανάληψη αναφορικά με τις αλήθειες της πίστεως, λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος. 

Αυτό πράττει εν συνειδήσει κι ο οτρηρός μελετητής των Πατέρων π. Ιωάννης Κωστώφ που έχει σηκώσει, για μια ακόμη φορά, ψηλά τα μανίκια κι ασχολείται στο παρόν με κορυφαία αλήθεια της πίστεως, ήγουν το μυστήριο της Αγίας Τριάδος. Ουσιαστικά, με τα γραφόμενα του, έχει στήσει στον τοίχο τους αιρετικούς «Μάρτυρες του Ιεχωβά» και τους ρίχνει κατά ριπάς, μη επιτρέποντάς τους να «σηκώσουν κεφάλι.» Ταυτόχρονα, όμως, η μπάλα παίρνει και τους άπιστους Εβραίους και τους οπαδούς της ακανθώδους και βορβορώδους θρησκείας του Μωάμεθ, όπως κι όλους τους αιρετικούς οι οποίοι πάλαι τε και επ’ εσχάτων πολέμησαν και πολεμούν το φοβερο αυτό μυστήριο που μας αποκάλυψε ο ενανθρωπήσας Θεός. 

Όπλα του η πέραν πάσης αντιλογίας λιπαρή γνώση  των Γραφών και των Πατέρων, αλλά και η χρήση των ρήσεων συγχρόνων απολογητών, όπως του Στ. Σάκκου, του Ν. Σωτηρόπουλου κ.ά.. Όλα τα ανωτέρω γίνονται ηκονημένα βέλη του δυνατού στα έμπειρα χέρια του ακάματου εργάτου του αμπελώνος του Κυρίου. 

Παραθέτω ενδεικτικά μια ρήση του Ιερού Αυγουστίνου: «Ο Πατήρ εποίησε τον κόσμο, ο Υιός εποίησε τον κόσμο, το Άγιο Πνεύμα εποίησε τον κόσμο. Αν είναι τρεις Θεοί τότε είναι και τρεις κόσμοι. Αν, όμως, είναι ένας Θεός, τότε ο κόσμος έγινε υπό του Πατρός δι’ Υιού εν Αγίω  Πνεύματι. Τα τρία πρόσωπα ενεργούν συγχρόνως και καθένα κάνει το ίδιο ακριβώς έργο αλλά με το δικό του τρόπο». 

Από την άλλη η βιβλιογραφία που παραθέτει δεν είναι μονο ένδειξη του κόπου και του εξοπλισμού του καλού συγγραφέα, αλλά και πηγή εμπνεύσεως για όποιον θελήσει να μελετήσει διεξοδικότερα και εις βάθος το μέγα αυτό θέμα. 

Χωρίς να είμαι υποχρεωμένος να καταφύγω στην υπερβολή το περιεχόμενο του βιβλίου αποτελεί «πηγήν κήπου και φρέαρ ύδατος ζώντος και ροιζούντος από του Λιβάνου» (Άσμα Ασμάτων δ΄15).

No comments:

Post a Comment