Monday, May 20, 2019

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΖΩΗΣ, HABEAS ANIMAM


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Αλήθειες ζωής, Habeas animam, Διαχρονικό ημερολόγιο, Eκδ. Άγ. Iωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα 2019, σσ. 240.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Με αλήθειες που δίνουν ζωή ασχολείται στο παρόν ο ακούραστος κι εφευρετικός εργάτης του αμπελώνος του Κυρίου π. Ιωάννης. Συνεχίζοντας τη συγγραφή διαχρονικών ημερολογίων, μας παρουσιάζει στο μετά χείρας πόνημά του 366 περιστατικά που σχετίζονται με το θέμα αυτό. Τα εν λόγω περιστατικά είναι μεστά νοημάτων πνευματικών, καίτοι σε έκταση ποικίλουν από δύο γραμμές (212. σελ. 111) μέχρι αρκετές σελίδες  (305. σελ. 172-176). 

Είναι γνωστό ότι ο συγγραφέας αποδελτιώνει ό,τι πέσει κυριολεκτικά στα χέρια του, με αποτέλεσμα να έχει στην κατοχή του ένα τεράστιο σε όγκο, αλλά και σε αξία, αρχείο, το οποίο χειρίζεται ως δεξιός οιακοστρόφος. Μιλά για αρετές, για πάθη κι αδυναμίες, αναφέρεται όμως και σε γεγονότα που μεταμορφώνουν την ανθρώπινη ζωή. 

Χρησιμοποιεί τα ανέκδοτα όχι για να εκχυδαΐσει την όλη ατμόσφαιρα που δημιουργεί το βιβλίο, αλλά για να μεταδώσει το σοβαρό και σπουδαίο μήνυμα που θέλει με τρόπο αστείο, όπως το παρακάτω: 

«Μια Γαλλίδα αοιδός ονόματι Σοφί περπατούσε στο δάσος της Βουλώνης, όπου συναντά κάποιο συνάδελφο της, που είχε μεγαλη ίδέα για τον εαυτό του, να είναι απορροφημένος στις σκέψεις του, τόσο που την πρόσεξε μόνο όταν βρέθηκε ακριβώς μπροστά της. 

-Τι κάνετε κι είστε τόσο απορροφημένος; τον ρωτά. 

- Μιλώ με τον εαυτό μου, αποκρίθηκε εκείνος. 

- Τότε πρόσεξε φίλε μου, του λέει εκείνη μ’ ετοιμότητα, γιατί μιλάς μ’ ένα κόλακα…» (139). 

Κάποτε παίζει με τις λέξεις για να μας μεταδώσει πολύ σοβαρές κουβέντες: -Παράξενη η φράση «λίρες με ουρά»! Εκείνος που έχει την ουρά (ο Διάβολος) είναι πίσω απ’ το παρά (150). 

Αντί επιλόγου κλείνω με το εξής: «Ενώ προσεύχεσθε φαντασθείτε ότι καβαλάτε ένα ποδήλατο. Όταν καβαλάτε ένα ποδήλατο οι ρόδες πρέπει να γυρνούν όλη την ώρα. Δεν μπορείτε να ισορροπήσετε ακίνητοι σ’ ένα σημείο. Στην πνευματική ζωή η κίνηση πρέπει να είναι συνεχής» (100). 

Τι χρείαν έτι έχωμεν μαρτύρων για την αξία του παρόντος;

No comments:

Post a Comment