Tuesday, May 14, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στις αμέσως δύο προηγούμενες αναρτήσεις παραθέσαμε άρθρο του κ. Γ. Παπαθανασόπουλου για την πρωτοβουλία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου για το Ουκρανικό, καθώς και την απάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο άρθρο του κ. Παπαθανασόπουλου.

Από την Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου θα μας απασχολήσει μόνον η διαβεβαίωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ότι η διαμεσολαβητική του προσπάθεια θα έχει σύντομα αίσια έκβαση.

Δεν γνωρίζουμε σε ποια δεδομένα βασίζει την αισιοδοξία του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αλλά αυτά που εμείς γνωρίζουμε κάθε άλλο παρά μας προκαλούν αισιοδοξία.

Ευχόμαστε φυσικά -εκ βαθέων- να κάνουμε λάθος στις εκτιμήσεις μας και ο Μακαριώτατος Κύπρου να γίνει ο Αρχιτέκτονας της αποκατάστασης της εκκλησιαστικής κοινωνίας μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας και να οδηγήσει τα εμπλεκόμενα μέρη στο Ουκρανικό σε κοινά συμπεφωνημένη λύση, ώστε να τερματιστούν οριστικά τα σχίσματα και οι διαιρέσεις στην Ουκρανία και στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει.

Αυτό που μας κάνει δύσπιστους για την επιτυχία των προσπαθειών του Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι το εξής:

Αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκατανεύσει να θεωρηθεί η εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία άκυρη, αυτοκαταργεί το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί Αυτοκεφαλίες.

Αν, από την άλλη, ο Πατριάρχης Μόσχας κληθεί να εκχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, τότε η επιρροή της Ρωσσικής Εκκλησίας και της Ρωσσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία μηδενίζεται.

Επομένως, πώς θα επιτευχθεί συμφωνία, αφού τα ζωτικά συμφέροντα των δύο Πατριαρχείων συγκρούονται ευθέως;

Επαναλαμβάνω ότι, παρόλες τις αμφιβολίες μας για την επιτυχή έκβαση της διαμεσολαβητικής προσπάθειας που ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ευχόμαστε στον Μακαριώτατο κάθε επιτυχία στο θεάρεστο έργο που ανέλαβε να διεκπεραιώσει.

Το σίγουρο είναι ότι η Εκκλησιαστική Ιστορία θα γράψει με γράμματα χρυσά το όνομα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, αν κατορθώσει να αποτρέψει την παγίωση του Σχίσματος μεταξύ των δύο Πατριαρχείων το οποίο, αν δεν επουλωθεί, μπορεί ή μάλλον θα καταλήξει να γίνει Πανορθόδοξο Σχίσμα.

2 comments:

  1. Κύριε τελεβάντο πολύ εύστοχα τα σχόλια σας για τα φλέγοντα θέματα της ορθόδοξου εκκλησίας και της πατρίδος Ελλάδας. Παρακαλώ δεχτειται μαζί με τα σέβη μου στο πρόσωπο σας καθώς αποτελείται γνήσιο τέκνο της Εκκλησίας του Χριστού και βέβαια ορθοτομειται τον λόγο της Αλήθειας ως ορθόδοξος θεολογος, και μια ερώτηση είναι ο ορθόδοξος χριστιανισμός Θρησκεία έστω και η μόνη αληθινή κάποιοι σύγχρονοι θεολογοι διαχωρίζουν τον όρο Θρησκεία από την εκκλησία παρακαλώ μια διευκρίνηση ευχαριστω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επίσης και εάν οι υπόλοιπες θρησκείες αποτελούν πλάνες ιδίως οι πανθειστικες, δημιούργηματα του Σατανά για να πλανησει τον Πεπτοκωτα άνθρωπο και να λατρεύεται αυτός αντί του Δημιουργού κυρίως προ Χριστού

      Delete