Tuesday, May 28, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΟΡΕΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΟΡΕΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτη Κορέας για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος είναι ένας αδιάβλητος ιεραποστολικός Ιεράρχης. Μακάρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο να είχε πολλούς ιεράρχες σαν τον Σεβ. Κορέας. Ο Σεβ. Αμβρόσιος λέγει ορισμένα πράγματα για την Ενωτική Σύνοδο της Ουκρανίας και την Σύνοδο της Κρήτης με τα οποία πλείστοι αναγνώστες του ιστολογίου δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Είναι γνωστές, άλλωστε, και χιλιοδιατυπωμένες οι θέσεις μου για τα θέματα αυτά.

Αυτό, όμως, ουδόλως μας εμποδίσει να δούμε την πραγματικότητα αναφορικά με τον ηγεμονικό ρόλο και τις πρωτοκαθεδρίες που επιδιώκει η λεγόμενη “Τρίτη Ρώμη”.

Ορθή και απολύτως επιβεβλημένη η κριτική που ασκούμε εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τους οικουμενιστικούς του ακροβατισμούς. 

Αλλοίμονον αν δεν ελέγχαμε τους Οικουμενιστές του Φαναρίου, που προσβάλλουν καθημερινά την πίστη μας, που εκκοσμικεύουν την Εκκλησία και που δεν σταματούν τα τελευταία 120 χρόνια να προσπαθούν να αλλοτριώσουν το πολίτευμα της Εκκλησίας εξαιτίας του συγκρητιστικού φρονήματος που τους διακρίνει.

Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι ο ηγεμονισμός, ο Οικουμενισμός και η προσπάθεια εκβατικανοποίησης της Εκκλησίας, δεν αφορούν -δυστυχώς- μόνον το Φανάρι. Αφορούν και την Εκκλησία της Ρωσσίας, ενώ πλούσιες οικουμενιστικές επιδόσεις έχουν να επιδείξουν και τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρουμανίας και Σερβίας και άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Ας μη ξεχνούμε ότι ισότιμα μέλη του ΠΣΕ είναι όλες οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες με εξαίρεση τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Τώρα τι σόι παραδοσιακή Εκκλησία είναι μία Εκκλησία που συμμετέχει στο ΠΣΕ σαν ισότιμο μέλος το αφήνω στην κρίση του κάθε εχέφρονα αναγνώστη.

Ο Σεβ. Κορέας Αμβρόσιος μας αποκαλύπτει ποιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις μετέρχεται η Εκκλησία της Ρωσσίας για να πετύχει τους στόχους της.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός για την φιλοπρωτεία και τον ηγεμονισμό των Ρώσσων και την προσπάθειά τους να εκβατικανοποιήσουν την Ορθοδοξία είναι ο Σεβ. Πισιδίας Σωτήριος που διεκτραγώδησε -σε σχετικά πρόσφατο άρθρο του- τα πάθη της Εκκλησίας της Κορέας εξαιτίας των ραδιουργιών των Ρώσσων.

Προσοχή, λοιπόν, τι κάνουμε.

Έχουμε προσωπική πικρία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο; 

Αν έχουμε λέγει! Αλλοίμονον αν δεν είχαμε. 

Αυτό, όμως, δεν καθαγιάζει τις οικουμενιστικές ασχημίες, τον ηγεμονισμό και την φιλοπρωτεία της Εκκλησίας της Ρωσσίας.

Υπάρχουν κανονικά προβλήματα με την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία;

Ασφαλώς και υπάρχουν. Αλλά όλα τα επιλήψιμα  στοιχεία είναι παραβάσεις των Ιερών Κανόνων και όχι κατάλυση της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας.

Όσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την παράβαση των Ιερών Κανόνων ως κατάλυση των Όρων της πίστεως προσφέρουν τρισχείριστη υπηρεσία στην Ορθοδοξία και διακινδυνεύουν την προσωπική τους σωτηρία.

Τα κανονικά θέματα που σχετίζονται με την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας πρέπει να απασχολήσουν τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες στην ορθή τους διάσταση: Πρόκειται για παράβαση Κανόνων και όχι για κατάλυση του Ορθοδόξου Δόγματος.

1 comment:

  1. Ωραία πανηγύρια ! Την νύφη στο συνοικέσιο μέ νύφη τον Επιφάνιο και συμπεθέρα τον Ιγνάτιο Δημητριάδος θα την πληρώσουν οι Ιεροί Κανόνες !



    ReplyDelete