Sunday, May 22, 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ιδού τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο.

“Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 30,69%. 

Δεύτερο κόμμα το ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις με ποσοστό 25,67%.

Τρίτο κόμμα το ΔΗΚΟ με ποσοστό 14,49%.

Ακολουθούν ΕΔΕΚ με 6,18%, Συμμαχία Πολιτών με 6,01%, Κίνημα Αλληλεγγύη με 5,24%, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με 4,82% και ΕΛΑΜ με 3,71%.” (“Φιλελεύθερος”)

Επομένως έχουμε πτώση του κόμματος της δεξιάς και της αριστεράς και ενίσχυση των μικρών κομμάτων.

Η ελάττωση των ποσοστών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ πρέπει να αποδοθεί στη στάση τους στο εθνικό θέμα. Είναι φανερόν ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την τακτική συναλλαγής που ακολουθεί η κυβέρνηση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν με τους Τούρκους. Γι’ αυτό έδωσαν την ψήφο τους σε μικρά κόμματα που επαγγέλλονται πιο πατριωτική γραμμή έναντι των Τούρκων.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που εξασφάλισαν οι Οικολόγοι, η Αλληλεγγύη αλλά και ο ΕΛΑΜ που κατόρθωσε να εισέλθει στη βουλή με δύο βουλευτές.

Το ΔΗΚΟ κατόρθωσε να διατηρήσει τα ποσοστά του αλλά στην πραγματικότητα είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών επειδή είναι ο ρυθμιστής των προεδρικών εκλογών. Μπορεί να ορίσει τον τρίτο υποψήφιο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Έχει την άνεση είτε να προβάλει την υποψηφιότητα του προέδρου του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είτε να δώσει την αποφασιστική ψήφο του υπέρ όποιου άλλου υποψηφίου προκρίνει.

Επί του παρόντος φυσικά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά το πολιτικό ισοζύγιο και τα δεδομένα στην Κύπρο επειδή η Κύπρος έχει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης κι όχι κοινοβουλευτικό.

No comments:

Post a Comment