Thursday, May 26, 2016

ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ



ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η ψυχή του π. Γεώργιου Καψάνη θα ευφραίνεται από τον Ουρανό τώρα που βλέπει τα πνευματικά του βλαστάρια να ακολουθούν πιστά και άξια το παράδειγμά του.

Το εμπεριστατωμένο κείμενο ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ που απέστειλε η Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους στους ορθοδόξους ιεράρχες έχει τη σφραγίδα της ομολογίας της πίστεως που διέκρινε τον μακαριστό Γέροντα Γεώργιο και που κληροδότησε στα πνευματικά του παιδιά.

Το κείμενο είναι εκτενές, αναλυτικό, νηφάλιο με πολύ ουσιαστικά θεολογικά επιχειρήματα και ανατέμνει όλες τις κακοδοξίες των κειμένων της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης.

Είναι βέβαιο ότι το εξαιρετικό αυτό κείμενο έπαιξε ρόλο καταλύτη στην απόφαση που πήρε η Ιερά Κοινότητα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και ενθάρρυνε και άλλες Μονές του Αγίου Όρους να καταθέσουν τη δική τους ομολογία της πίστεως.

Αυτός ήταν πάντοτε ο ρόλος των μοναχών στην Ιστορία της Εκκλησίας. Προμαχούσαν υπέρ της ακρίβειας της πίστεως και έδιναν τη σωστή καθοδήγηση στους πιστούς. Αυτό το ρόλο ενσάρκωσε ο Μέγας Αντώνιος και αυτό το ρόλο συνέχισαν οι Άγιοι μοναχοί της Εκκλησίας με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Άγιο Μάξιμο Ομολογητή, Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά τον Αγιορείτη και τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. 

Αυτή την ευθύνη της ομολογίας της πίστεως συναισθανόταν έντονα ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος Καψάνης και κατέθετε την θεολογικότατη και θαρραλέα ομολογία του πάντοτε για όλες τις αβαρίες σε θέματα πίστεως που διέπρατταν οι Οικουμενιστές.

Γι’ αυτό πραγματικά χαιρόμαστε χαρά μεγάλη επειδή η Ιερά Μονή Γρηγορίου έδωσε μια τόσο εμπεριστατωμένη, αναλυτική και θαρραλέα ομολογία της πίστεως.

No comments:

Post a Comment