Thursday, May 19, 2016

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΚΑΚΟΔΟΞΙΩΝ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ


ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΚΑΚΟΔΟΞΙΩΝ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Το μοναδικό σκάνδαλο που αφορά τη Μονή Βατοπαιδίου, για τον Ορθόδοξο Χριστιανό που το πρώτιστο γι’ αυτόν είναι αλήθειες της Ορθόδοξης Πίστης μας, είναι αυτό των κακοδοξίων και αιρετικών πλανών του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού. Για πρώτη φορά μετά από αιώνες, από τον καρό του αιρετικού αντιησυχαστή και αντιπαλαμίτη Βαρλαάμ του Καλαβρού, τον οποίο ο «πνευματορρήτωρ θείος Γρηγόριος ο Παλαμάς, άφρονα και άνουν απέδειξε», παρουσιάζεται αιρετική θέση περί της Θείας Χάριτος. 

Όπως τότε με μειωτική και βλάσφημη θέση, ο Βαρλαάμ θεώρησε την Θεία Χάριν κτιστή, έτσι και στις μέρες μας έχει διδαχθεί από τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, η αιρετική καινοτομία ότι «ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος».  

Και αυτό φυσικά, δεν είναι απλά ένα λεκτικό λάθος ή μια φραστική εκτροπή αφηγηματικού ειρμού.   Αποτελεί ξεκάθαρα αιρετική θέση περί της Θείας Χάριτος, μειωτική και βλάσφημη. Μάλιστα αυτή η αιρετική καινοτομία κατοχυρώνεται ‘’θεολογικά’’, ότι η αιτία της κατωτερότητας της Θείας Χάριτος, έγκειται στο γεγονός ότι η Θεία Χάρις είναι εργαλείο, ενώ ο νούς είναι πρόσωπο. Ο χαρακτηρισμός αυτών των λόγων ως «μυστήρια μυστηρίων», καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη την αιρετική καινοτομία ότι «ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος».  

Η κακόδοξη επίσης θέση του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού για το μη εφάμαρτο της έκτρωσης πριν τον τρίτο μήνα της κύησης. Πέραν της εγκληματικής παρερμηνείας του συγκεκριμένου χωρίου από την Έξοδο, που αναφέρεται στο «εξεικονισμένο και μη έμβρυο», υπήρξε και πλήρης άγνοια της Πατερικής διδασκαλίας στο θέμα τούτο, γιατί ισχυρίστηκε ότι δεν έχει πάρει θέση η Εκκλησία μας.

Περιοριζόμαστε σε δύο μόνο από τις κακοδοξίες του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, απλά για να καταδείξομε ότι το μοναδικό σκάνδαλο που αφορά τη Μονή Βατοπαιδίου, για τον Ορθόδοξο Χριστιανό που το πρώτιστο γι’ αυτόν είναι αλήθειες της Ορθόδοξης Πίστης μας, είναι αυτό των κακοδοξιών του δήθεν ‘’απλανώς’’ διδάξαντος π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

No comments:

Post a Comment