Wednesday, December 9, 2015

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΟΝΗΣ ΒΛΑΤΑΔΩΝ. Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ



ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΟΝΗΣ ΒΛΑΤΑΔΩΝ. 
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Βλατάδων,  πραγματοποιήθηκε από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών μεταξύ 3-5 τρέχοντος Επιστημονικό Συμπόσιο, υπό τον τίτλο «Προς την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον». 

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Καθηγητής Γ. Μαρτζέλος απηύθυνε κατ’ αυτό Χαιρετισμό. Από τα λεχθέντα από τον κύριο Καθηγητή σχολιάζουμε τα πιο κάτω: 
α.) Χαρακτηρίζεται η Πανορθόδοξη Σύνοδος ως «μέγα και κοσμοϊστορικόν γεγονός». Όσον κι αν ψάξουμε στο θεματολόγιο της Συνόδου δεν βρίσκουμε κανένα σοβαρό λόγο, ώστε να συμφωνήσουμε με τον χαρακτηρισμό του κυρίου Καθηγητή. Μήπως η Σύνοδος ετοιμάζεται να καταδικάσει τον Παπισμό, τον Προτεσταντισμό κι όλες γενικά τις αιρέσεις που καταταλαιπωρησαν την Εκκλησία τα τελευταία χίλια χρόνια; Ούτε γι’ ανέκδοτο. Εδώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι ορισμένες άλλες Εκκλησίες έσπευσαν στο Μπαλαμάντ στα 1993 να αναγνωρίζουν τον Παπισμό ως «αδελφήν Εκκλησίαν της πρεσβυτέρας Ρώμης»!!!  

Δεν λησμονούμε ότι ο κύριος Καθηγητής πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αποποινικοποίησης κι ουσιαστικά αθώωσης των καταδικασμένων από Οικουμενικές Συνόδους Μονοφυσιτών, χαρακτηρίζοντάς τους σαν «ιδεολογικά Ορθόδοξους»! 

Ούτε το διοικητικό θέμα των δικαιοδοσιών δεν μπόρεσε να επιλύσει η Σύνοδος και, παρά ταύτα, χαρακτηρίζεται ακρίτως κι αδικαιολογήτως ως «κοσμοϊστορικόν γεγονός»!!! 

β.) Ο κ. Μαρτζελος χαίρει «χαράν μεγάλην σφόδρα» διότι 
1.) Οι Ευρωπαϊκές Εκκλησίες (εννοεί συλλήβδην Ορθόδοξους, Παπικούς και τον Προτεσταντικό χαοτικό εσμό) συγκάλεσαν στο Γκρατς της Αυστρίας την «Ευρωπαϊκήν Οικουμενικήν Συνέλευσιν» και 
2.) “αρκετά από τα θέματα του (καταλόγου της πιο πάνω Συνέλευσης) αποτελούν και θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου». 

Με απλά λόγια ένα παρδαλό οικουμενιστικό συναπάντημα, που έθιξε προβλήματα κοσμικού ενδιαφέροντος, έγινε πηγή εμπνεύσεως για τα θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν την Αγία και Μεγάλη Συνοδο. Ήδη η απουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών από τη Σύναξη των Προκαθημένων  του Ιανουαρίου του 2016 δεν προμηνύει τίποτε το θετικό για την προγραμματιζόμενη Σύνοδο. Άραγε ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Μόσχας θα είναι παρών σ’ αυτήν; Ίδωμεν.

No comments:

Post a Comment