Tuesday, December 22, 2015

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ



ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
=====

Αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετικό ψήφισμά του ο Σεβ. Κυθήρων κ. Σεραφείμ και οι ιερείς της Μητροπόλεως του:

“Κάνουμε θερμότατη καί ἐναγώνια ἔκκλησι πρός κάθε ἁρμόδιο: τόν Ἀνώτατο Ἄρχοντα τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας, τόν Πρωθυπουργό, τόν Πρόεδρο καί τά μέλη τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου, τόν Ὑπουργό Δικαιοσύνης, ἀλλά καί τήν Ἀνώτατη Ἐκκλησιαστική Ἡγεσία, τον Μακ.Πρόεδρο καί τά Μέλη τῆς Ἱερᾶς Συνόδου διά τήν ἀναχαίτισι καί τήν ἀποτροπή τοῦ ὀλεθρίου αὐτοῦ ἐγχειρήματος. Ἄς ἀναλογισθοῦμε ὅλοι μας καί ἄς ἀναλάβουμε τίς εὐθύνες, πού μᾶς ἀναλογοῦν, οὕτως, ὥστε ἐγκαίρως νά ἀποτραπῆ ἡ δεινή συμφορά, πού ἀναμένει τό ταλαίπωρο Ἔθνος μας. Ἄς μιμηθοῦμε τόν χριστιανικό λαό τῆς Σλοβενίας, ὁ ὁποῖος ἀντέδρασε χριστιανοπρεπῶς μέ τό παλλαϊκό δημοψήφισμά του.”

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με παρέμβασή της επίσης διαβεβαιώνει ότι:

“Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, σεβόμεθα βαθύτατα τας προσωπικάς επιλογάς του κάθε ανθρώπου, και το δικαίωμά του να θέτη τον εαυτόν του είτε εντός είτε εκτός της Εκκλησίας, διότι πιστεύομε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζη το θεόσδοτον αγαθόν της ελευθερίας του ατόμου. Ωστόσο είναι σαφώς ξένον προς τα ήθη του λαού μας και ιδιαιτέρως προκλητικόν προς την ελληνικήν κοινωνίαν, να αφήνεται να εννοηθή ότι το «ομόφυλον ζεύγος» είναι δυνατόν να θεωρήται ως οικογένεια, με όλας τας εντεύθεν νομικάς και κοινωνικάς συνεπείας, ως η υιοθεσία τέκνων κλπ.”

και ζητεί:

“Παρακαλούμεν θερμώς να λάβητε υπ᾽ όψιν τα ανωτέρω ως φωνήν αγωνίας και ειλικρινούς ενδιαφέροντος διά την πορείαν αυτού του Τόπου, την τύχην του οποίου ενεπιστεύθη ο ελληνικός λαός εις την υμετέραν Κυβέρνησιν, και να μη προχωρήσετε εις την ψήφισιν του εν λόγω νομοσχεδίου, παραμονάς μάλιστα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Ίσως μία προς ώρας απόσυρσίς του, θα έδιδε τον απαιτούμενον χρόνον δια την ενδελεχή διαβούλευσίν του και την δυνατότητα να εκφρασθή επαρκώς η βούλησις του εντίμου ελληνικού λαού δια τόσον σοβαρά θέματα, ως ο θεσμός της οικογενείας.

Η ανωτέρω θερμή παράκλησις των πατέρων του Αγίου Όρους διαβιβάζεται και εις όλα τα κόμματα και τους βουλευτάς της Βουλής των Ελλήνων, με την προσδοκίαν να συμβάλλουν, εντός των δυνατοτήτων των, εις την αποτροπήν της «επείγουσας» ταύτης νομοθετήσεως.”

Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος επίσης σε συνέντευξή του αναφέρει ότι:

“είναι «κατά του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών γιατί είναι αντίθετο με τη διδασκαλία του  Ευαγγελίου».
«Οποιαδήποτε μορφή σύζευξης εκτός του μυστηρίου του γάμου δεν είναι αποδεκτή από την εκκλησία». «Η εκκλησία είναι αντίθετη σε όλα τα σύμφωνα συμβίωσης ετερόφυλων και ομοφυλόφιλων εκτός γάμου, όπως είναι αντίθετη και με τον πολιτικό γάμο».
Ερωτώμενος όμως αν η εκκλησία προτίθεται να τελέσει μυστήριο γάμου μεταξύ ενός ομόφυλου ζευγαριού ο μητροπολίτης αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τον λόγο του θεού ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και πως παρότι η κοινωνία αλλάζει η εκκλησία δεν αλλάζει. «Εμείς επιθυμούμε ο κόσμος να αλλάξει και να γίνει σαν την εκκλησία, η εκκλησία να αλλάξει τον κόσμο και να τον βελτιώσει, όχι ο κόσμος την εκκλησία.» 

No comments:

Post a Comment