Wednesday, February 12, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ. ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΑΨΑΝΗ)



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ. ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΑΨΑΝΗ)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Με συναισθήματα βαθύτατης θλίψης και συγκίνησης διαβάσαμε στη Romfea.gr ότι παραιτήθηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Ορους Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος (Καψάνης) και ότι η εκλογή του νέου Ηγουμένου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Ο π. Γεώργιος αντιμετώπιζε από πολλά χρόνια σοβαρότατα προβλήματα υγείας το βάρος των οποίων επαύξανε δραματικά ο δυσβάστακτος σταυρός της ηγουμενίας μιας τόσο πολυάριθμης αδελφότητας όπως αυτής που εγκαταβιώνει στην Ιερά Μονή του Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Ορους.

Προσευχόμαστε ο Αγιος Θεός να φωτίσει τους πατέρες της αδελφότητας να εκλέξουν ως διάδοχό του τον μεταξύ αυτών πιο κατάλληλο ως νέο Ηγούμενο.

Ο π. Γεώργιος είναι ένας των πιο εγκρίτων θεολόγων της Ορθοδοξίας σήμερα. 

Βαθιά παραδοσιακός θεολόγος, πολέμιος του Οικουμενισμού όσον ελάχιστοι στην Ορθοδοξία, αλλά με ταυτόχρονη κριτική προσέγγιση του Ζηλωτισμού, βοηθούσε τους εν τω Αγίω Ορει πατέρες στους αγώνες τους να πορεύονται τη μέση βασιλική οδό και χωρίς να εκτρέπονται στα δαιμονικά άκρα.

Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η ακύρωση της προδοτικής για την Ορθοδοξία Συμφωνίας του Σαμπεζύ είναι πρωτίστως έργο των Αγιορειτών πατέρων υπό την καθοδήγηση του π. Γεωργίου.

Εκτός από την τεράστια προσφορά του στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου και στο Αγιον Ορος γενικά, ο π. Γεώργιος έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο στην ιεραποστολή στην Αφρική όπου το κλιμάκιο της Κατάγκας -υπό τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Κατάγκας κ. Μελέτιο (Γρηγοριάτη)- επιτελεί σπουδαιότατο έργο. 

Πριν χειροτονηθεί, λαικός ων, σε νεαρότατη ηλικία πρωτοστάτησε στη σύσταση του Ιδρύματος νέων ο Παντοκράτωρ στο Παλαιό Φάληρο όπου και επιτέλεσε σπουδαιότατο έργο μεταξύ των νέων, ενώ εργάστηκε επίσης στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Εδρα της ποιμαντικής και του κανονικού Δικαίου, όπου και εκπόνησε τη Διδακτορική του διατριβή για την ποιμαντική των φυλακισμένων.

Την εργασία του “Η ποιμαντική Διακονία κατά τους Ιερούς Κανόνας” -ένα από σπουδαιότερα θεολογικά βιβλία του 20ού αιώνα- ουδέποτε υπέβαλε για υφηγεσία, όπως αρχικά προγραμμάτιζε, επειδή στο μεταξύ εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Ορους και θεώρησε ότι αυτό θα ήταν επίδειξη κοσμικού φρονήματος για ένα Αγιορείτη Ηγούμενο.

Ανθρωπος του μέτρου, συνετός και σώφρων, σπάνιας ποιμαντικής αγάπης, ταπείνωσης και σεμνότητας, ο π. Γεώργιος ανέπαυσε και αναπαύει χιλιάδες ανθρώπους που προσφεύγουν στο διακριτικό πετραχήλι του.

Προσευχόμαστε στον Κύριο να δίνει χρόνια και υγεία στον π. Γεώργιο για να καθοδηγεί -χωρίς το βάρος των ευθυνών του Ηγουμενικού αξιώματος-, όχι μόνον τους εν τω Αγίω Ορει ασκουμένους πατέρες αλλά και τους εν τω κόσμω πιστούς.

No comments:

Post a Comment