Tuesday, February 11, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Διαβάσαμε στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”: 

“Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό ξεκαθαρίζει οριστικά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα στηρίζει τη διαδικασία αυτή.

Ο κ. Στυλιανίδης απέδωσε την αποδοχή του κειμένου από τον Έρογλου στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι στριμωγμένη.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα έπαιξε στην περιοχή και έχασε».

Φαίνεται, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, ότι υπήρξαν παραινέσεις από πλευράς Τουρκίας, η οποία θεωρεί πως το Κυπριακό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην πολιτική και στο διεθνές της κύρος.

Εξέφρασε επίσης σεβασμό στις αντίθετες απόψεις που ακούγονται για το κοινό ανακοινωθέν, αλλά υπέδειξε ότι δεν διατυπώνονται εναλλακτικές προτάσεις.”

Διαφωνώ πλήρως με την Διακήρυξη που υπέγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και θα επανέλθω -συν Θεώ- μετά τη συνέντευξη που θα δώσει αύριο να εξηγήσω περαιτέρω το γιατί. 

Για λόγους στοιχειώδους εντιμότητας, όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι η επισήμανση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στυλιανίδη ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις είναι ορθή.

Αυτό που ακούμε από όσους απορρίπτουν την Διακήρυξη δεν είναι συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση αλλά κριτική για τα αρνητικά σημεία της και άρνηση για διάλογο.

Ως εκ τούτου οι ενδοτικοί προχωρούν ακάθεκτοι.

Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά και να πούμε ότι το ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι απλά τα αρνητικά στοιχεία της Διακήρυξης, αλλά η αποδοχή της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας που υπέγραψαν οι Μακάριος και Ντενκτάς.

Εφόσον αυτή η συμφωνία παραμένει ως βάση της επιδιωκόμενης λύσης στο τραπέζι των συνομιλιών, τότε αναπόφευκτα θα οδηγούμαστε πάντοτε σε κάποιο σχέδιο τύπου Ανάν.

Οποιοι δεν το βλέπουν αυτό δύο τινά συμβαίνουν: Ή είναι άκρως επικίνδυνα πολιτικοί μύωπες ή αντιλαμβάνονται μεν την πραγματικότητα, αλλά αρέσκονται να ξιφουλκούν για να παριστάνουν τους ανένδοτους πατριώτες.

Ποια είναι, λοιπόν, η -κατά την άποψή μας- εναλλακτική λύση στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία;

1.) Αμεση και ανοιχτή αποκήρυξη της Συμφωνίας Μακαρίου-Ντενκτάς και απόσυρση του χάρτη της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που παρέδωσε ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες στη Βιέννη το 1977 στους Τούρκους, και 

2.) Επαναφορά στο τραπέζι των συνομιλιών των 13 σημείων της αναθεωρημένης Ζυρίχης που υπέβαλε το 1963 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που στόχευαν στη συγκρότηση ενιαίου και όχι ομοσπονδιακού κράτους.

No comments:

Post a Comment