Friday, February 14, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Διαβάσαμε στη Romfea.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ για το νέο βιβλίο που εξέδωσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος:

“Παρουσία εκπροσώπων του ακαδημαϊκού κόσμου, βουλευτών, υπουργών, του αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής Βαγγέλη Ντούλε και εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος, παρουσιάστηκε στα Τίρανα το νέο βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου.

Το βιβλίο, με τίτλο "Η αποκατάσταση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας 1991-2012” παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα της ιστορίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας από τα πρώτα της βήματα και μέχρι τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αναγέννησή της μετά την καταστροφή που υπέστη από το δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς.

Το βιβλίο περιλαμβάνει σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και επίσης τον πλήρη τόμο της αναγνώρισης του Αυτοκέφαλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1937, το καταστατικό της Εκκλησίας του 2006 κ.λπ.

Ο ιστορικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μιλο και άλλοι ομιλητές, όπως ο διάσημος ακαδημαϊκός Σαμπάν Σινάνι εξήραν τον “αναντικατάστατο ρόλο” του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στην αναγέννηση της εκκλησίας και γενικότερα την προσφορά του στην κοινωνία με το ακαδημαϊκό του έργο- και όχι μόνο.”

Οτι η αναγέννηση κυριολεκτικά από την τέφρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είναι κυριολεκτικά ένα θαύμα που δεν εξηγείται μόνον με ανθρώπινα κριτήρια είναι σε όλους γνωστό.

Οτι ο Μακαριότατος Αλβανίας πρέπει να πιστωθεί για τον καθοριστικό ρόλο αυτού του θαύματος ουδείς το διαμφισβητεί.

Τώρα όμως κάπου δυσανασχετούμε όταν ακούμε τους υποκριτικούς επαίνους αυτών που έκαναν κυριολεκτικά ποδήλατο τη ζωή του Μακαριότατου Αλβανίας και έβαλαν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία του για να βάλουν τροχοπέδη στο έργο του.

Ας ελπίσουμε ότι οι συνεργάτες του Εμβέρ Χότζα, οι μουσουλμάνοι και όσοι άλλοι ηγέτες της Αλβανίας υπέσκαψαν το έργο του Μακαριότατου κ. Αναστάσιου ότι δεν θα του ξαναδημιουργήσουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Είναι το λιγότερο που οφείλουν στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας για όσα έκανε και κάνει για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Πολύ ορθά έπραξε ο Μακαριότατος κ. Αναστάσιος, που εξέδωσε ένα τόσο κατατοπιστικό βιβλίο με έγγραφα και ντοκουμέντα για να γνωρίζουν υπεύθυνα οι κατοπινές γενιές την Ιστορία της αναγέννησης της Εκκλησίας της Αλβανίας.

No comments:

Post a Comment