Wednesday, February 19, 2014

ΦΟΒΟΥ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΙΓΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΥΣΑ



ΦΟΒΟΥ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΙΓΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΥΣΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στη Romfea.gr:

“Να στηρίξει την αναστήλωση μιας ορθόδοξης και μιας μαρωνίτικης εκκλησίας στα κατεχόμενα, θέλει η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.

Αυτό δήλωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Marco Impagliazzo μετά από συνάντηση που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου στα κεντρικά Γραφεία της Κοινότητας.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «υπήρξε ενδιαφέρον για την Κύπρο και εκφράστηκε η επιθυμία για να υπάρξει μια συνεισφορά για την αναστήλωση θρησκευτικών μνημείων, μιας ορθόδοξης και μιας μαρωνιτικής Εκκλησίας και θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα την Κοινότητα εκπρόσωποι της οποίας σύντομα θα βρίσκονται στην Κύπρο και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς μπορούμε περαιτέρω να συνεργαστούμε".  

Χαρακτηρίζοντας απόλυτα ενδιαφέρουσα τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου, «η οποία είναι διαπιστευμένη σε 70 χώρες και επιτελεί ένα σημαντικότατο έργο κατά της πείνας, κατά των διακρίσεων», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι και στο παρελθόν «είχαμε συνεργαστεί σε προγράμματα εναντίον του ιού του AIDS, ενώ ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου είχε οργανωθεί στην Κύπρο μια παγκόσμια σύναξη για το διαθρησκευτικό διάλογο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ειρήνη και τον διάλογο, καθώς και τη συνεισφορά της Κύπρου στο πρόγραμμα της Κοινότητας για την Αφρική. 

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την ειρήνευση μέσα από τη θρησκεία σημειώνοντας ότι «οι θρησκείες σήμερα μπορούν να βοηθήσουν» προς αυτή την κατεύθυνση και ανέφερε ότι η Κοινότητα ενδιαφέρεται να στηρίξει την αναστήλωση μιας ορθόδοξης και μιας μαρωνίτικης Εκκλησίας στα κατεχόμενα».

Η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου αποτελεί πολύ ισχυρή Ρωμαιοκαθολική Μη Κυβερνητική Οργάνωση στον κόσμο με παρουσία σε 70 χώρες και πλούσια μεσολαβητική και ανθρωπιστική δραστηριότητα στην αφρικανική ήπειρο.

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Εδρας, Αρχιεπίσκοπο Dominique Mamberti είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «συζητήσαμε θέματα, όπως το Κυπριακό, η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, η ανάγκη για στήριξη των μνημείων, των εκκλησιών και των τεμένων στην Κύπρο».

Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την επιδιόρθωση δύο λεηλατημένων από τα στρατεύματα εισβολής εκκλησιών στα κατεχόμενα.

Ούτε βέβαια όταν προβάλλεται διεθνώς η σύληση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αρκεί να θυμόμαστε ότι πρέπει να φοβάται κανείς τους Δαναούς -γράφε την κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου- ακόμη και όταν φέρνουν δώρα.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Δυσκολευόμαστε να αποφύγουμε τον πειρασμό να σκεφτούμε ότι η εκδηλωθείσα πρόθεση αναστήλωσης δύο εκκλησιών στα κατεχόμενα δεν θα προκαλέσει αλυσίδα από συμπροσευχές και κοινές ποιμαντικές παραστάσεις Ορθοδόξων και Παπικών και τη διοργάνωση Διαθρησκειακών καρνάβαλων, όπως έγινε ήδη κατά την ομολογία του Προέδρου της Κύπρου.

Και αν ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι το Βατικανό είναι αναξιόπιστο στην ιστορική πορεία του, στις μέρες μας -μετά την άνοδο του Ιησουίτη Πάπα Φραγκίσκου-, η αναξιοπιστία του Βατικανού έφτασε στο απόγειό της.

No comments:

Post a Comment