Friday, February 21, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στη Romfea.gr την ακόλουθη όντως αξιόλογη επιστολή του Σεβ. Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου προς τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και προς τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

“Μακαριώτατε,

Σεβασμιώτατοι άγιοι Αδελφοί,

Περιήλθεν εις γνώσιν και ημών το υπ' αριθμ. πρωτ. 34/14-2-2014 έγγραφον της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων απευθυνόμενον προς Υμάς και απαντάς τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχας της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικώς με την διδασκαλίαν του μαθήματος των Θρησκευτικών εις την Β/θμιον Εκπαίδευσιν. Το κείμενον τούτο είναι υπεύθυνον και προέρχεται από θεολόγους καθηγητάς οι όποιοι διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών, παρακολουθούν όλην την διαδικασίαν, και επομένως μας δίδουν μίαν εικόνα δια το τί ακριβώς πρόκειται να συμβή, εάν εφαρμοσθή τελικώς το περίφημον νέον πρόγραμμα σπουδών δια το μάθημα αυτό.

Όλα θα ανατραπούν, και το χειρότερον εξ όλων είναι, ότι εις την Β/θμιον Εκπαίδευσιν, ίσως και εις τας μεγάλας τάξεις των δημοτικών Σχολείων, η ορθόδοξος χριστιανική πίστις θα εξισώνεται με τας αλλάς θρησκείας, ήτοι το Ισλάμ, τον Βουδισμόν, τον Βραχμανισμόν και καθ' εξής, και επομένως πλέον θα χαθή εξ ολοκλήρου ο χαρακτήρ του μαθήματος που είναι ομολογιακός, αντιθέτως δε θα είναι εντελώς θρησκειολογικός, θέμα το όποιον δεν υπήρξε ποτέ μέχρι τώρα εις την ιστορίαν της δημοσίας εκπαιδεύσεως, εις ότι αφορά εις το μάθημα των Θρησκευτικών.

Δια τον λόγον αυτόν προτείνω, ευλαβώς, όπως το θέμα έλθη ως εμβόλιμον και εις την προσεχή συνεδρίαν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, δια να έχωμεν μίαν ετοίμην πρότασιν της Εκκλησίας, η οποία, ως γνωρίζομεν ταυτίζεται με την διατήρησιν του μαθήματος ως ομολογιακού, ώστε άφ' ενός μεν να ενισχύσωμεν την προσπάθειαν των θεολόγων καθηγητών διά την διατήρησιν του μαθήματος αυτού, εις ό,τι χρειάζεται η ορθόδοξος χριστιανική νεολαία εις τα σχολεία και άφ' έτερου δια να απευθυνθώμεν και εις το Υπουργείον και εις το Παιδαγωγικόν Ινστιτούτον διά να αναστείλουν όλας αυτάς τας δοκιμάς πού γίνονται εις ωρισμένα σχολεία όπου διδάσκεται δοκιμαστικώς το μάθημα με τον θρησκειολογικόν τρόπον. Ο τρόπος της διδασκαλίας αυτής, εάν θεωρηθή ως επιτυχία, τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο, διότι δεν μπορεί να είναι επιτυχία ποτέ η ταύτισις της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως με όλα τα άλλα θρησκεύματα.

Είναι καιρός να λάβωμεν μιαν σαφή απόφασιν ως Ιεραρχία δι' όλας τας αρχάς, δι' όλους τους πολιτικούς άρχοντας, δι' όλην την κοινήν γνώμην και δι’ όλα τα παιδιά των σχολείων μας.”

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής και πιο ορθόδοξη η επιστολή του Σεβ. Θεσσαλονίκης για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ουδείς, εκτός από μια δράκα ΚΑΙΡΟΣκόπους, δεν ενδιαφέρεται να προωθήσει το νέο Πρόγραμμα Σπουδών που καθιστά το μάθημα των Θρησκευτικών από ομολογιακό-κατηχητικό σε οικουμενιστικό-θρησκειολογικό.

Δυστυχώς οι άνομες προσπάθειες των ΚΑΙΡΟΣκόπων, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος που καθορίζουν ότι η αγωγή των παιδιών μας πρέπει να είναι ορθόδοξη, βρήκαν ένα απρόσμενο πανίσχυρο σύμμαχο.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος στο προσκήνιο -πολλώ μάλλον στο παρασκήνιο- επιδιώκει την απο-ορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Προς τον σκοπό αυτό ο Μακαριότατος χρησιμοποιεί τέσσερις μεθόδους.

Καταρχήν παριστάνει τον ουδέτερο. Τώρα τι είδους ουδετερότητα είναι επιτρεπτή για τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας όταν “Θεός το κινδυνευόμενον”;

Δεύτερον παρασκηνιακά κινεί τα νήματα της εφαρμογής του πιλοτικού Προγράμματος Σπουδών με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ και -σ’ αυτή τη φάση- κυρίως με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, εγκάθετος του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις υπόγειες μεθοδεύσεις του Αρχιεπισκόπου με το ΠΑΣΟΚ, για την εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών.

Οταν σε λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ -με τον οποίο ο Μακαριότατος, αλλά και ο κ. Γ. Καλαντζής διατηρούν άριστες σχέσεις όπως ακριβώς και με το ΠΑΣΟΚ- αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν χρειάζεται καν να συζητήσουμε τι θα συμβεί με αυτό το θέμα και με τα άλλα θέματα της πίστης μας.

Τρίτον ο Μακαριότατος κινεί τα νήματα της αλλοτρίωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών με μοχλούς τους ελάχιστους ιεράρχες που υποστηρίζουν τα καταχθόνια του σχέδια, τουτέστιν τους Σεβ. Δημητριάδος, Μεσσηνίας και Αλεξανδρουπόλεως και ει τινός ετέρου.

Τέταρτον (last but not least!) ο Μακαριότατος προωθεί την απο-ορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών με κεφαλή του πολιορκητικού κριού τον στενό συνεργάτη του κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου και την ομάδα των Αγουριδικών Συμβούλων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που τον περιβάλλει.

Η έκκληση της καθόλα άψογης επιστολής του Σεβ. Θεσσαλονίκης για συζήτηση του θέματος στην Ιεραρχία δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει απήχηση επειδή δεν περιλαμβάνεται δυστυχώς στον κατάλογο των θεμάτων της Συνόδου της Ιεραρχίας που θα συνέλθει την Τρίτη.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει δυνατότητα να συμπεριληφθεί την τελευταία στιγμή ή κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου και προπαντός δεν γνωρίζω το βαθμό της αποφασιστικότητας που θα δείξει ο Αρχιεπίσκοπος για να αποκρούσει κάθε προσπάθεια δέσμευσης της Ιεραρχίας να βοηθήσει το μάθημα των Θρησκευτικών να παραμείνει ορθόδοξο.

No comments:

Post a Comment