Sunday, February 16, 2014

ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Μπορεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να αρνήθηκε συνειδητά να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των επισκέψεων του στο Αγιον Ορος την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και να έτριξε μάλιστα άγρια τα δόντια στον Γέροντα Εφραίμ εις επήκοον πάντων στη Διπλή Σύναξη των Αγιορειτών Ηγουμένων και των αντιπροσώπων στις Καρυές.

Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς να απέφυγε να συμπεριλάβει την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στις μονές που επισκέφθηκε πρόσφατα στο Αγιον Ορος για να μη δώσει λαβή για αχρείαστα σχόλια, προεκτάσεις και παρεξηγήσεις. 

Το νούμερο δύο όμως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, δεν είχε κανένα τέτοιο ενδοιασμό.

Φρόντισε να δώσει το παρόν του με τον πιο ηχηρό τρόπο στο Βατοπαίδι την ίδια ακριβώς ώρα που πραγματοποιείτο η πρωθυπουργική επίσκεψη σε άλλα μοναστήρια του Αθωνα.

Το γιατί μας το εξηγεί το dogma.gr, σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου, που τιτλοφορεί με τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Η “Αγία Ρωσία” θέλει δική της παρουσία στο Αγιον Ορος”:

“Στο Άγιον Όρος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας επισκεπτόμενος Μονές της αθωνικής πολιτείας.

Σύμφωνα με όσα δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Πατριαρχείο της Ρωσίας, ο κ. Ιλαρίωνας επισκέφθηκε τις Μονές, Παντελεήμονος (ρωσική), Ιβήρων, Σταυρονικήτα, και Βατοπεδίου καθώς και διάφορα καθίσματα και σκήτες.

Ο επικεφαλής της εκκλησιαστικής διπλωματίας της ρωσικής Εκκλησίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίπτωση της Μονής Ξυλουργού όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης της Μονής, υπενθυμίζοντας την επιθυμία του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου για τον εορτασμό εκεί το 2016, των 1000 ετών από την πρώτη ρωσική παρουσία στον Άθωνα.

Η «Μονή Ξυλουργού» αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι» στις σχέσεις του Οικουμενικού με το Ρωσικό Πατριαρχείο. Η πρόθεση της Ρωσίας να αναστηλώσει πλήρως το μοναστήρι ώστε να επανδρωθεί από Ρώσους μοναχούς έχει εκληφθεί από πολλούς ως προσπάθεια επέκτασης της ρωσικής Εκκλησίας στον Άθωνα και ανατροπής του status quo της περιοχής.”

Η παρουσία μοναχών από την ομόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στο Αγιον Ορος δεν είναι κάτι το επιλήψιμο αν έχει την ευλογία της Ιεράς Επιστασίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Θλιβόμαστε όμως βαθύτατα για τις εθνοφυλετικές διενέξεις στις οποίες αναφέρεται το ρεπορτάζ του κ. Λουδάρου.

Τις θεωρούμε αχρείαστες πολυτέλειες σε μια εποχή που όλοι οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι έπρεπε να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον κίνδυνο εκ Δυσμών που προβάλλει ο Ιησουίτης Πάπας Φραγκίσκος, ένας ικανότατος ηγέτης -μαίστωρ του επικοινωνισμού-, που κατόρθωσε σε λιγότερους από δώδεκα μήνες από την εκλογή του, να γίνει το κέντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ σε κάθε γωνιά της γης και να παίρνει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα ώστε να ποδηγετεί τις εξελίξεις και να προβάλλει ακαταμάχητα πρότυπα ποιμαντικής συμπεριφοράς.

Ας ελπίσουμε ότι στην επικείμενη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Φανάρι θα πρυτανεύσουν άλλα κριτήρια και ότι η Ορθοδοξία ενωμένη θα απολακτίσει και τον Οικουμενισμό και τον εθνοφυλετισμό.

No comments:

Post a Comment