Thursday, November 21, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε στη Romfea.gr από Tovima.gr ότι:

“Η υποεπιτροπή Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις της αμερικανικής Βουλής κάλεσε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου την  τουρκική κυβέρνηση «να διευκολύνει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης άνευ όρων ή νέων καθυστερήσεων» και προτρέπει την  κυβέρνηση Ερντογάν «να απασχοληθεί και με αλλά θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα οποία καθυστερούν».

Με απόφαση η οποία ελήφθη ομόφωνα η υποεπιτροπή «υπενθυμίζει» στην τουρκική κυβέρνηση ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί ιστορικό θεσμό 17 αιώνων, υπηρετώντας ως κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας για όλο τον κόσμο» και ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο πνευματικός ηγέτης περίπου 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών, μεταξύ των οποίων εκατομμύρια ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η υποεπιτροπή τονίζει ότι η συνεχιζόμενη διακοπή λειτουργίας της Σχολής «αποτελεί την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία των Αμερικανών και του αμερικανικού Κογκρέσου».

Σημειώνει επίσης ότι το ζήτημα της Σχολής της Χάλκης έχει τεθεί επανειλημμένα από μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας και Συνεργασίας, καθώς από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην ετήσια διάσκεψη της επιτροπής ανθρώπινων δικαιωμάτων.”

Ωραία φυσικά είναι αυτά. Ευχαριστούμε θερμά την υποεπιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ για την απόφασή της, αλλά δυστυχώς, επειδή ξέρουμε τους Τούρκους, δεν είμαστε αισιόδοξοι.

Κορυφαίοι παράγοντες της διεθνούς πολιτικής ζωής του κόσμου -μεταξύ των οποίων Αμερικανοί Πρόεδροι- έχουν επισκεφθεί πολλές φορές το Πατριαρχείο και έχουν ζητήσει να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να αντιμετωπιστούν θετικά τα άλλα αιτήματα του Οικουμενικού Θρόνου.

Δυστυχώς όμως η Τουρκία δεν χαμπαρίζει από εκκλήσεις και υποδείξεις συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν η υποεπιτροπή της Βουλής που ψήφισε ομόφωνα την πιο πάνω έκκληση θέλει να βοηθήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να φέρει στην ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου, ο οποίος να προβλέπει την επιβολή σοβαρών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα του Πατριαρχείου.

No comments:

Post a Comment