Wednesday, November 20, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΚΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΚΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Θα λέγαμε το αυτονόητο αν ρωτούσαμε τι καλύτερο θα μπορούσε να αναμένει κάποιος να πει ο κ. Κουράκης για το αίτημα της Εκκλησίας να έχει λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος του μαθήματος των Θρησκευτικών αφού ως γνωστόν ο εν λόγω κύριος ζήτησε να μας βάλει να πληρώνουμε φόρο επειδή είμαστε χριστιανοί.

Αλλά δεν θα καταφύγουμε στην εύκολη και ανώδυνη και ανέξοδη κριτική να επικρίνουμε ένα συνειδητό Εκκλησιομάχο. 

Αυτός είναι ο κ. Κουράκης και το Εκκλησιομάχο και Εθνομηδενιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ντροπή σ’ αυτούς που τους ψηφίζουν και ντροπή σ’ αυτούς που μας είπαν από τώρα ότι θα συνεργαστούν μαζί τους για να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Γι’ αυτό, αντί να επικρίνουμε τον κ. Κουράκη, που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στο τελευταίο σκαλοπάτι της ανυποληψίας στη συνείδησή μας, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. 

Θα ζητήσουμε ευθύνη από αυτούς που πρέπει να την αναλάβουν.

Ποιοι είναι αυτοί;

Η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε το Συνέδριο “Εκκλησία και Αριστερά” και προσπάθησε να δώσει υπόσταση στους Εκκλησιομάχους του ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση των πιστών, έστω και αν τελικά με αυτά που ειπώθηκαν στο συνέδριο και κυρίως από τον κ. Κουράκη το όλο εγχείρημα στράφηκε μπούμερανγκ εναντίον τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που παρέστη στο Συνέδριο και ενθάρρυνε αυτόν τον κύριο και το Εκκλησιομάχο και εθνομηδενιστικό κόμμα του να ανοίγουν το απύλωτο στόμα τους και να μιλούν με αυτή την σκαιότητα για την Τροφό του Γένους μας την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ποιοι άλλοι φταίνε επειδή οι Εκκλησιομάχοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει αυτό τον αέρα;

Το κόμμα των “Ανεξαρτήτων Ελλήνων” και το κόμμα του π. Βασίλειου Βολουδάκη, οι οποίοι ενεργούν καθαρά ως νεροκουβαλητές του κ. Τσίπρα ενός κομματάρχη που κάνει ότι περνά από το χέρι του για να προσβάλει την πίστη μας. 

Ο μεν κ. Καμμένος μας έχει πει από τώρα ότι είναι πρόθυμος να γίνει το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ και να συγκροτήσει μαζί του κυβέρνηση, ενώ το κόμμα του π. Βολουδάκη θα δώσει έμμεσα όσους ψήφους έχει στον κ. Τσίπρα για να γίνει πρωθυπουργός. 

Ιδού το ρεπορτάζ που μου έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη το πιο κάτω σχολίου:

“Με αφορμή την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας στην Επιτροπή Σύνταξης των σχολικών βιβλίων, ο συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας και Θρησκευμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης έκανε την εξής δήλωση:

«Οι δυσμενείς συνέπειες από τον μη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας γίνονται φανερές κάθε φορά που ο θεσμικός ρόλος της Εκκλησίας επεκτείνεται πέραν από τα του οίκου της. Πρόσφατο παράδειγμα η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας στην Επιτροπή Σύνταξης των σχολικών βιβλίων. Το γεγονός ότι και στο παρελθόν η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει να έχει λόγο στο περιεχόμενο των μαθητικών βιβλίων και είχε εισπράξει -ορθώς- την άρνηση της πολιτείας, δεν την αποθάρρυνε. 

Φαίνεται, ότι τώρα που επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας μια συνολική αντιδραστική αναδιάρθρωση στην παιδεία, η Εκκλησία αξιοποιεί την ευκαιρία και αποπειράται να επέμβει στο ιδεολογικό περιεχόμενο της εκπαίδευσης. 

Εκτιμώ, ότι η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία, δεν θα επιτρέψουν να κατισχύσουν σκοταδιστικές λογικές, οι οποίες δεν συνάδουν με τον ορθό λόγο και την επιστημονική προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».”

No comments:

Post a Comment