Monday, November 11, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Ο ΣΕΒ. ΧΙΟΥ, Ο ΙΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Ο ΣΕΒ. ΧΙΟΥ, Ο ΙΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα” το ακόλουθο ρεπορτάζ:

“Την ίδια στιγμή που στην Βουλή συζητιέται η πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης με φόντο τα μνημόνια και τις σχέσεις της ελληνικής πολιτείας με τους ξένους πιστωτές, ο Αρχιεπίσκοπος από τον θρόνο του μητροπολιτικού ναού της Χίου, έστειλε το δικό του μήνυμα λέγοντας πως «Οι αξίες δεν αγοράζονται, ούτε από το ΔΝΤ, αλλά κερδίζονται».

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε πως «Αυτός ο τόπος ζητάει την ειλικρίνεια και την αλήθεια» για να συμπληρώσει πως «Χρειαζόμαστε πρότυπα σε κάθε θέση».

Ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Χίο με αφορμή τους εορτασμούς του πολιούχου Αγίου Μηνά και την 101η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέσθηκε παρουσία των τοπικών αρχών.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν στο νησί προσκεκλημένοι του μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, οι μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας.”

Ολα καλά και άγια. Ο Αρχιεπίσκοπος μιλά και ενθαρρύνει το λαό στην οικονομική δοκιμασία που διανύουμε, διδάσκει το ποίμνιο της Εκκλησίας ότι δεν είναι από έλλειψη χρημάτων αλλά από την έλλειψη της χάρης του Θεού που υποφέρει ο λαός μας και υποδεικνύει την ανάγκη να υπάρχουν τα ορθά προτυπα σε όλες τις καίριες θέσεις.

Ποιος θα τολμήσει να διαφωνήσει με τον Μακαριότατο;

Αλλά δυστυχώς! Ο Μακαριότατος συνοδευόταν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα (Δικαιάκο). Ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να αποφύγει να καγχάσει με τους λόγους του Μακαριότατου επειδή αν ο Σεβ. Ιλίου είναι πρότυπο ιεράρχη τότε αλίμονόν μας.

Δεν θα αναφέρω λεπτομέρειες που δείχνουν πόσο εκκοσμικευμένη είναι η ζωή του Σεβ. Ιλίου, αλλά πώς να αποσιωπήσω το γεγονός ότι προσκάλεσε καρδινάλιους να κάνουν εσπερινό μαζί του λες και η ένωση Παπισμού και Ορθοδοξίας έχει συντελεστεί και ότι εξανάγκασε μάλιστα τους ιερείς του να παρεβρεθούν στην ιεροσυλία;

Οταν ζητούμε από την κοσμική εξουσία πρότυπα, Μακαριότατε, αν μη τι άλλο δεν προβάλλουμε επισκόπους που προσκαλούν καρδινάλιους σε ορθόδοξες ακολουθίες.

Αλλά ας μην παραλείψουμε να ερωτήσουμε τον Σεβ. Χίου κ. Μάρκο για ποιο λόγο θεώρησε σκόπιμο να προσκαλέσει στους εορτασμούς τον Σεβ. Ιλίου; 

Δεν γνωρίζει το φρόνημά του;

Ως τώρα ακούαμε μόνον καλά λόγια για τον Αγιο Χίου. Οτι είναι παραδοσιακός, ταπεινός, ακεραίου ήθους κτλ.. Για ποιο λόγο προβάλλει τον Σεβ. Ιλίου στο ποίμνιό του;

No comments:

Post a Comment