Wednesday, November 20, 2013

Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΙΩΣΗΦ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ



Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΙΩΣΗΦ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ (από από το ιστολόγιο "Συνοδοιπορία") το ακόλουθο ρεπορτάζ αναφορικά με ομιλία του Σεβ. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ:

“Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στο Άγιο Όρος, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ μίλησε την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013, με θέμα «Άθως! o Άγιος και αγιοθρέπτης!».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την αγάπη του προς τη Χερσόνησο του Άθω και τη δράση του στο Σύλλογο «Φίλοι του Αγίου Όρους», στον οποίο αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

«Στην Ορθοδοξία έχουμε τον Άθω, τον πολυύμνητο και περιάκουστο. Για δεκαπέντε και πλέον αιώνες τώρα, στέκεται τόπος και τρόπος μετανοίας», τόνισε, χαρακτηρίζοντας το Άγιο Όρος ως«Αγιοθρέπτη». Όπως συμπλήρωσε με γλαφυρότητα και χρησιμοποιώντας μεταφορικό λόγο «η Χερσόνησος του Άθω αποτελεί τον τόπο της πλουτοποιού πτωχείας, της θυσιαστικής αγάπης, των πνευματικών αναβάσεων, του θείου έρωτος».

«Ο Άθως της Μακεδονίας είναι Άγιος, όχι μόνο διότι είναι γεμάτος από ιερά σκηνώματα, τόπους αγιάσματος της δόξης του Τρισαγίου ονόματος, αλλά διότι  είναι ένα σε αδιάκοπη λειτουργία, εργοστάσιο Αγιότητος. Μια αληθινή υψικάμινος θείας αγάπης», σημείωσε σε ένα άλλο σημείο της εισήγησής του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωσήφ, ενώ συμπλήρωσε το λόγο του αναφέροντας πως «στην υψικάμινο του Αγίου Όρους ρίχνονται διαρκώς άνθρωποι που θέλουν να απαλλαγούν από τις ακάθαρτες προσμίξεις της φύσεως και θέλουν να προσφερθούν στο Χριστό».

Μιλώντας για τους αγιορείτες μοναχούς, ο Σεβασμιώτατος  τόνισε πως η διακονία τους είναι η συνεχής θυσιαστική αγάπη τους για τη διακονία στον άνθρωπο, αυτή είναι και η φωτιά της «υψικαμίνου του Αγίου Όρους», η αγάπη. «Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται, ο αγιορείτης αγρυπνεί. Μέσω της αγάπης των αγιορειτών για τον κόσμο και τους ανθρώπους και της προσευχής τους για αυτούς, ο Άθως παράγει Αγίους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωσήφ, ανέφερε ότι οι Άγιοι του Αγίου Όρους είναι αμέτρητοι. Αναφέροντας, μάλιστα, μερικούς από αυτούς, τόνισε προς το τέλος της ομιλίας του πως «Ο εξαίσιος Άθως, ένα διαχρονικό και πολυθαύμαστο ανά τους αιώνες εργοστάσιο αγιότητος που μας το χάρισε εδώ στην Ελλάδα η αγάπη του Θεού και η μητρική στοργή της Παναγίας, από το οποίο καλούμαστε όλοι να ωφεληθούμε, έκαστος κατά την καρδίαν του, την πίστη του και τη δύναμή του». 

Η αγάπη του Σεβασμιότατου για τον Αθωνα και τους πολιστές του επιπολάζει στον λόγο του.

Ο Σεβασμιότατος διακρίνεται για μια καταπληκτική άνεση λόγου. Γράφει και μιλά πολύ ωραία και είναι εξαιρετικά παραγωγικός. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε λογογράφος του Παναγιότατου και στη γραφίδα του οφείλουμε ορισμένες από τις πιο ορθόδοξες ομιλίες που εξεφώνησε ο Παναγιότατος.

Ενθυμούμαι τον Σεβασμιότατο ήδη ως πρωτοετή φοιτητή να μιλά με μια εντυπωσιακή άνεση και ευφράδεια.

Η αγάπη του για το Αγιον Ορος του δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη λόγου.

Τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφει με τόση γλαφυρότητα ο Σεβασμιότατος.

Ο μοναχισμός είναι πηγή αστείρευτης δύναμης για την Εκκλησία, όχι μόνον επειδή με τις προσευχές του στηρίζει τον κόσμο, αλλά και επειδή γίνεται πηγή εμπνευσης για τους πιστούς.

Διερωτόμαστε ειλικρινά για ποιο λόγο δεν αξιοποιεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Σεβασμιότατο Προικοννήσου για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Ολοι γνωρίζουν την παρακμή των δυνάμεων του Σεβ. Αυστραλίας Στυλιανού η οποία ήλθε να προστεθεί στα σοβαρά οικουμενιστικά του ολισθήματα.

Τι αναμένει ο Παναγιότατος για να τον απαλλάξει των καθηκόντων του και να στείλει τον Σεβ. Προικοννήσου στην Αυστραλία;

Τώρα ενόσω ακόμη διατηρεί ακμαίες τις βιολογικες του δυνάμεις ο Σεβ. Προικοννήσου θα αποδώσει ότι καλύτερο στη διακονία του στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Ας μη διστάσει ο Παναγιότατος να λάβει τις αποφάσεις του. 

2 comments:

  1. παρακολουθω τα σχολια σας τα οποια αφορουν την αυστραλια και κυριως τα πικροχολα σχολια εναντιον του αρχεπισκοπου μας κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ο οποιος με την βοηθεια του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ συμπληρωνει τον ερχομενον μαρτιον 38 ετη ποιμαντοριας το εργον του οποιου ειναι πολυκαρπον και χαριτωμενον με την χαριν του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ οταν τον καλεση κοντα του ο χορηγος της ζωης τοτε δυνασθε να υποδειξετε τον σεβ. ιωσηφ ως διαδοχον του επι του παροντος αντι να τον προβαλλετε τον προσβαλλετε και τον εκθετετε ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    ReplyDelete
  2. ΟΧΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Ο κ. ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΙΣ ΓΙΑ 38 ΣΥΝΑΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΝ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΩΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ.

    ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΑΣ.

    ReplyDelete