Monday, January 28, 2013

ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ!




ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====================

Γράφει ο κ. Λουκάς Παναγιώτου στη Romfea.gr:

“Με την δέουσα ιεροπρέπεια και μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε, σήμερα, στoν ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στην Λάρνακα, η εορτή της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το όνομα του οποίου φέρει ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εορτάζει παράλληλα τέσσαρες δεκαετίες αρχιερατικής διακονίας.

Την παραμονή της εορτής 26 Ιανουαρίου 2013 τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης και έψαλλε η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου.

Του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν εκτός του εορτάζοντος Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, Κωνσταντίας Βασίλειος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαΐας, Τριμυθούντος Βαρνάβας, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κένυας Μακάριος, Βόστρων Τιμόθεος, Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, Γουϊνέας Γεώργιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης Νεκτάριος, Αμαθούντος Νικόλαος, Λήδρας Επιφάνιος, Χύτρων Λεόντιος και Μεσαορίας Γρηγόριος.

Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος κατέθεσε «λόγους προοιμιακούς και παροιμιώδεις», παρέστησε «του ανδρός το ευσθενές πρόσωπο» και εξήρε «το ακαταμάχητο στη φθορά του χρόνου αειθαλές έργο» του εορτάζοντος Μητροπολίτη Κιτίου και ευχήθηκε τα δέοντα, εκ μέρους της χορείας των Αρχιερέων.

«Αν απαγγέλλονται σήμερα εγκωμιαστικοί λόγοι, αυτοί, κυρίως ενδιαφέρουν, όχι τόσο τον τιμώμενο, όσο τους λοιπούς. Γιατί «ο συνετός, τοις επαίνοις ταπεινούται και συντρίβεται τοις εγκωμίοις», αλλά και οι βλέποντες και ακούοντες οικοδομούνται ή και ελέγχονται προς καταρτισμό. Έτσι, ο ημέτερος λόγος, δεν είναι, τόσο «εγκωμίων υπόθεσις», αλλά ευκαιρία σπουδής, προβληματισμού και μαθητείας των συντυγχανόντων», τόνισε. 

«Η λαμπάς πλήρης ελαίου». «Το τάλαντον πολυπλασιασθέν». Το έργο του τιμωμένου, την Εκκλησία κοσμεί, την φιλανθρωπία σημαίνει, στον εν τριάδι Θεό δόξαν περιποιεί. Ταυτόχρονα όμως και τους ποιμένες και ποιμαινομένους καλεί μετά υψηλού κηρύγματος: «Αντλήσατε ύδωρ» (Ησ. 12,3), «πίετε μετ’ ευφροσύνης» (Ησ. 25,6), «δεύτε αριστήσατε» (Ιω. 21,12).

Κατακλείοντας τον λόγο του, ο Μητροπολίτης Ταμασού, τόνισε «ήχος, λοιπόν, καθαρός εορταζόντων ακούεται σήμερα. «Τη Εκκλησία το χαίρε προσφεγξόμεθα», ότι «νέον Ιωσήφ σιτοδότην ταις απορίαις του λαού του Θεού εγέννησεν».

«Τη τοπική Εκκλησία Κιτίου, τω Θρόνω τούτω του αγίου Λαζάρου, τω εδρεύοντι εν τω περικλύστω άστυ της Λάρνακος, το Χαίρε, αναφωνούμεν. Και στον Προκαθήμενο αυτής, Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, τα άριστα, απονέμομε», υπογράμμισε ο Πανιερώτατος.”

Αγιε Ταμασού! Ειλικρινά δεν αντελήφθηκα και σας παρακαλώ θερμά να με βοηθήσετε να κατανοήσω τι συμβαίνει.

Αυτά τα εγκωμιαστικά λόγια τα είπατε για τον Ιερό Χρυσόστομο ή για τον Σεβ. Κιτίου Χρυσόστομο;

Αν μεν τα είπατε για τον Ιερό Χρυσόστομο όντως γνωρίζετε να λέτε τα αρμόδια και με γλώσσα πανηγυρική και αντάξια του τιμωμένου Μεγάλου Πατρός και Διδασκάλου της Εκκλησίας.

Αν όμως τα είπατε για τον Σεβ. Κιτίου - ή καλύτερα αν είχατε τη φαιδρότητα να τα πείτε για τον Αγιο Κιτίου - θα ανέμενα ότι ο Σεβ. Κιτίου θα σας σταματούσε, θα σας ανέκοπτε τη φόρα και θα σας εξανάγκαζε να σιωπήσετε ή τουλάχιστον στην αντιφώνησή του θα διαμαρτυρόταν έντονα και θα σας επέπληττε αυστηρά.

Η Εκκλησία της Κύπρου έχει 17 αρχιερείς και μέτρησα 19 μίτρες στη φωτογραφία της ανάρτησης!!! Για όνομα του Θεού! Εξέλιπεν ολότελα η σοβαρότητα; Σε τόσον βαθμό; Ελεος πια! Τι είναι αυτές οι κουφότητες;

Να μην παραλείψουμε να καταγράψουμε την ανεκλάλητη ευφροσύνη μας επειδή το συλλείτουργο προς τιμήν του εορτάζοντος Σεβ. Κιτίου κόσμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος ο εξαίρετος αυτός ιεράρχης, ο οποίος μέρα Κυριακή, αντί να λειτουργήσει σε ορθόδοξο ναό, πήγε στο στάδιο που λειτούργησε ο Πάπας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.!!!

Προσέξαμε ότι στον εσπερινό του Σαββάτου έψαλλε η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου.

Και η γυναικεία χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού; 

Αγνόησε τις επετείους του Σεβασμιότατου Κιτίου; 

Μεγάλη παράλειψη!

Τελικά από το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο απουσίασαν οι Θεοφιλέστατοι Νεαπόλεως και Καρπασίας.

Και ο μεν Νεαπόλεως ίσως έλειπε στο εξωτερικό, αφού τυγχάνει αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, αλλά ο Θεοφιλέστατος Καρπασίας απέδειξε - για μια ακόμη φορά - ότι έχει συνείδηση ορθόδοξου ιεράρχη και συμπεριφέρεται ανάλογα.

Υπενθυμίζω - συν τοις άλλοις - ότι ο Θεοφιλέστατος Καρπασίας είναι ο μόνος Κύπριος ιεράρχης που διαφώνησε με την αντικανονική συνοδική απόφαση που επιτρέπει τη συνέχιση της αυθαίρετης πρακτικής του Σεβ. Λεμεσού να επιτρέπει σε γυναίκες να ψάλλουν, ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι κανονικοί ψάλτες.

No comments:

Post a Comment