Thursday, January 17, 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ;




ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες” ρεπορτάζ από την actualno.com &  GRR ρεπορτάζ για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας που μας προξενέί πολλές ανησυχίες.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Η εκλογή του νέου Πατριάρχη θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου 2013 στον Πατριαρχικό Καθεδρικό ναό του αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι.

Στις, 13 Ιανουαρίου 2013, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία διεξήγαγε επαρχιακές εκλογές στις οποίες ορίστηκαν οι εκπρόσωποι των επαρχιών που θα λάβουν μέρος στην Πατριαρχική Εκλογική Εκκλησιαστική Σύνοδο. Η ημέρα υπήρξε ταραγμένη, αφού από την προηγούμενη ακούγονταν  φωνές πως οι λίστες με τους επαρχιακούς ψηφοφόρους δεν θα είναι νόμιμες.

Οι επαρχιακοί εκπρόσωποι θα συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου Πατριάρχη της Βουλγαρίας ο οποίος ταυτόχρονα θα είναι και μητροπολίτης Σόφιας. Θα οριστούν από πέντε εκπρόσωποι κάθε επαρχίας – τρείς κληρικοί και δύο λαϊκοί. Από την επαρχία της Σόφιας οι εκπρόσωποι θα είναι δέκα – έξι κληρικοί και τέσσερις λαϊκοί.

Από τη Μητρόπολη της Σόφιας δήλωσαν πως υπάρχουν τάσεις σαμποταρίσματος της εκλογής του καινούριου Πατριάρχη. Υπογραμμίζεται πως οι τάσεις αυτές είναι απαράδεκτες για την εκκλησιαστική πειθαρχία και την συμπεριφορά των ορθόδοξων κληρικών και κοσμικών. Στη δήλωση επιβεβαιώνεται πως οι σημερινές εκλογές θα διεξαχθούν.

Στα επαρχιακά κέντρα θα εκλεγούν 80 επαρχιακοί εκπρόσωποι σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό κανονισμό οι οποίοι θα ορίσουν ποιος θα είναι ο νέος Πατριάρχης μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες στην Πατριαρχική Εκλογική Εκκλησιαστική Σύνοδο - όλους τους αρχιερείς της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησιάς (14 μητροπολίτες, 19 επίσκοποι, από έναν εκπρόσωπο των σταυροπηγιακών μοναστηριών – της Ρίλας, του Μπάτσκοβου και του Τρογιάν, από ένα μοναχό και μια μοναχή από κάθε επαρχία, από έναν εκπρόσωπο των Ιερατικών σχολών της Σόφιας και του Πλόβντιβ).

Στις 24 Φεβρουαρίου όλοι οι ψηφοφόροι θα συμμετάσχουν στην Ιερά Λειτουργία στον Πατριαρχικό Καθεδρικό ναό του αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι. Μέτα θα εκλεγούν τα μέλη του Εκλογικού γραφείου. Αργότερα οι εκπρόσωποι θα μαζευτούν στο Μέγαρο της Συνόδου, όπου το Εκλογικό γραφείο με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου θα συντονίσει την ψηφοφορία και θα μετρήσει τις ψήφους.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος θα ανακοινώσει τα ονόματα των τριών υποψηφίων τους οποίους έχει ορίσει η Ιερά Σύνοδος, και θα καλέσει τα μέλη της Πατριαρχικής Εκλογικής Εκκλησιαστικής Συνόδου να εκλέξουν  με μυστική ψηφοφορία έναν από τους τρείς. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου θα ανακηρύξει Πατριάρχη της Βουλγαρίας και Μητροπολίτη της Σόφιας τον υποψήφιο ο οποίος έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον τα 2/3 των ψήφων. Σε περίπτωση που κανένας από τους υποψηφίους δε λάβει τις απαραίτητες ψήφους, η εκλογή επαναλαμβάνεται με τους δύο πρώτους υποψηφίους. Εκλέγεται ο υποψήφιος που κατραφέρει να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Αν οι δύο υποψήφιοι έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων, η διαδικασία επαναλαμβάνεται.”

Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Εκκλησία της Βουλγαρίας αλλά δεν κρύβουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τις εκατέρωθεν καταγγελίες.

Προσευχόμαστε ο Θεός να αναδείξει ως νέο Πατριάρχη της Βουλγαρίας ιεράρχη με εκκλησιαστικό φρόνημα, με παραδοσιακό πνεύμα και με ορθόδοξο ήθος, ο οποίος θα κρατήσει την ομόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ενωμένη και ομονοούσα στην παραδοσιακή γραμμή που τηρούσε μέχρι σήμερα για θέματα Οικουμενισμού και νεωτερισμών.

No comments:

Post a Comment