Friday, January 11, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΞΕΝΕΙΩΝ




ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΞΕΝΕΙΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Αναφέρει δημοσίευμα που υπογράφει ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος ιδιοκτήτης του ιστολογίου “Ιδιωτική οδός”:

“Ο αγαπητός μου Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μου αρέσει διότι είναι ...αχώρητος! Έτσι, η πρότασή του στον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο για κατάργηση των Προξενείων μας σε Αδριανούπολη και Σμύρνη, με τη λογική(;) της κατάργησης των αντίστοιχων Τουρκικών σε Κομοτηνή και Ρόδο, είναι ...μετα-φυσική! Πέρα, όμως, από την προσωπική μου εκτίμηση το καίριο θεολογικό ερώτημα που επανατίθεται είναι κατά πόσον οι ιεράρχες μας μπορούν να παρεμβαίνουν σε αμιγώς πολιτικά ζητήματα, ή έστω "εθνικά θέματα". Όταν τα πνευματικά, που υποτίθεται πως είναι της αμέσου αρμοδιότητός των, δεν είναι και στο καλύτερο δυνατό επίπεδο...”

Καταρχήν πόσο αγαπητός σας είναι ο Σεβ. Πειραιώς, κ. Ανδριόπουλε, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω! 

Να μη σας κρύψω όμως το λογισμό μου! 

Δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν σας ενοχλεί η δυναμική στάση που τηρεί για πλείστα όσα θέματα την ώρα που άλλοι, όχι μόνον μεταξύ των Οικουμενιστών αλλά και μεταξύ των ηγετών του αντι-οικουμενιστικού αγώνα, ποιούν την νήσσαν ή και εξακολουθούν να είναι γονατισμένοι μπροστά στον Σεβ. Μεσσηνίας.

Επί της ουσίας τώρα.

Η παρέμβαση των ιεραρχών μας στα εθνικά θέματα είναι επιβεβλημένη και μαρτυρημένη διαχρονικά στη ζωή της Εκκλησίας και στην Ιστορία του ευλογημένου μας Γένους.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους ορθόδοξους λαούς (Ρώσους, Σέρβους, κτλ)..

Αυτό που απαγορεύεται ρητά, κατηγορηματικά και επί ποινή καθαιρέσεως για τους κληρικούς από τους Ιερούς Κανόνες (αλλά και από το Ευαγγέλιο), είναι να επιδιώκουν ή να αναλαμβάνουν κοσμικά αξιώματα (καλή ώρα σαν τον παπα-Τσάκαλο), ή να θέλουν να ενεργούν όπως τους Αγιατόλλαχ του Ιράν που ποδηγετούν από τα παρασκήνια την πολιτική ζωή του τόπου (καλή ώρα σαν τον π. Βασίλειο Βολουδάκη).

Αν δεν το πήρατε είδηση, κ. Ανδριόπουλε, η Θράκη κινδυνεύει θανάσιμα. Αλλά και η Ρόδος και εν γένει τα Δωδεκάνησα διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο.

Το τουρκικό προξενείο της Θράκης πρέπει να κλείσει επειδή ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής έχει καταστεί εκ των πραγμάτων υπερνομάρχης της Θράκης και υποσκάπτει ανοιχτά και απροκάλυπτα την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας.

Η πρόταση όμως είναι πολύ λεπτή και μόνον οι διπλωμάτες γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους της και πώς να χειριστούν το θέμα.

Επομένως ορθά πράττει ο Σεβασμιότατος να ανησυχεί για τη Θράκη και τη δράση των Τούρκων προξένων Κομοτηνής και Ρόδου, αλλά ίσως λόγω της λεπτότητας του θέματος και επειδή ο Αγιος  Πειραιώς τυγχάνει προσωπικός φίλος του κ. Αβραμόπουλου, προτιμότερο θα ήταν να έκανε αυτή την πρόταση σε κατ’ ιδίαν συνάντηση και όχι με δημόσιες δηλώσεις.

No comments:

Post a Comment