Saturday, January 19, 2013

ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ




ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΤΖΟΥΜΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

“Απαράδεκτες καινοφανείς δοξασίες - στα όρια του φτηνού εντυπωσιασμού και της...αίρεσης - από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο, σε συνέντευξή του, σε ομογενειακή εφημερίδα”, αναφέρει σε ένα πολύ αυστηρό στη διατύπωση άρθρο του ο κ. Σ. Τζούμας με το οποίο επιτίθεται - και δικαίως - εναντίον του Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, ο οποίος έκανε τις γνωστές δηλώσεις για την δήθεν ανάγκη αποβολής του ράσου, αλλά και αμφίων των κληρικών και μίλησε για χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Τζούμας έχει δίκαιο να επισημαίνει ότι ούτε η χρονική στιγμή των δηλώσεων του Σεβασμιότατου, ούτε η θέση του ως Μητροπολίτη της διερχομένης έσχατο κίνδυνο Θράκης του επιτρέπουν την πολυτέλεια να παίζει με τη φωτιά και να δίδει όπλα στους εκκλησιομάχους και στους νεωτεριστές.

Είναι πολύ βαθύς ο γκρεμός που έχει πέσει - ιδία αποκλειστική ευθύνη - ο Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως, ενώ και διοικητικές ικανότητες έχει και μόρφωση έχει και δύναμη λόγου στα γραπτά και στα κηρύγματά του. 

Ποιος είναι ο λόγος που χαραμίζει τα τάλαντα που του έδωσε ο Αγιος Θεός σε θεολογικά σκύβαλα;

Προσευχόμαστε διακαώς ο Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως να ανανήψει και να μη μας στενοχωρήσει εφεξής με παρόμοιες άκριτες ενέργειες.

Να αναφερθούμε ιδιαίτερα στην ατυχή του παρέμβαση για το μάθημα των θρησκευτικών και την απροκάλυπτη συμμαχία του με όσους επιβουλεύονται τον ορθόδοξο χαρακτήρα του. Ετσι συμπλέει με τις επιδιώξεις των μουσουλμάνων και όχι των χριστιανών της Θράκης.

Ντροπή Σεβασμιότατε!

Συγχαίρουμε τον κ. Τζούμα για τις παραδοσιακές και εθνοπρεπείς θέσεις που πήρε για το θέμα.

Δύο παρακλήσεις.

Στο άρθρο του στο ιστολόγιο “Σωτήριος λόγος” αναφέρεται σε επίθεση που έκανε ο Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Μήπως υπάρχει σύνδεσμος σε ηλεκτρονική μορφή για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς λέγει ο Σεβ. κ. Ανθιμος για το θέμα;

Στα κείμενα του ο κ. Τζούμας αναφέρεται συχνά σε κάποιο που χαρακτηρίζει “όρκα”. Εχει την καλωσύνη να μας διευκρινίσει σε ποιον αναφέρεται;

Νομίζουμε ότι κατανοούμε ποιος είναι αυτός που χαρακτηρίζει “τυφλοπόντικα” και θα επανέλθουμε - συν Θεώ - σύντομα για να σχολιάσουμε το θέμα, αλλά αυτή η “όρκα” ποια είναι;

Αντιληφθήκαμε φυσικά ότι δεν πρόκειται για πρόσωπο που πάσχει από "ανορεξία" - για να το πούμε όσο γίνεται πιο ευγενικά - αλλά από εκεί και πέραν δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Διευκρινίζουμε ότι δεν ενδιαφερόμαστε να πληροφορηθούμε ποιος κρύβεται πίσω από τον χαρακτηρισμό για λόγους περιεργείας, εμπαιγμού ή έστω αστεισμού, αλλά για να μπορούμε να παρακολουθούμε τη σκέψη και τις αναλύσεις του κ. Τζούμα.

No comments:

Post a Comment