Monday, March 28, 2011

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Εφόσον αποφεύγονται οι συμπροσευχές ουδείς μπορεί να έχει αντίρρηση για τις παρεμβάσεις του Μακαριότατου στο Βατικανό, στο ΠΣΕ, στο “Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής” ή σε Διεθνείς και Ευρωπαικούς οργανισμούς. Αντίθετα! Επιβεβλημένη είναι αυτή η παρέμβαση και συνεχής ενόχληση της Τουρκίας για τις ατέλειωτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, αλλά και στην ίδια την Τουρκία.


Παράλληλα πρέπει να γίνει προσπάθεια κατάθεσης νέας προσφυγής στα ευρωπαικά και διεθνή δικαστήρια ώστε η Τουρκία να βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση.


Τώρα ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων; Νομίζω ουδείς τρέφει ψευδαισθήσεις για την ευαισθησία της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε τους Αμερικανούς προέδρους λαμβάνει υπόψη, που την κάλεσαν κατ’ επανάληψη να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ούτε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, ούτε τις συμφωνίες (Γ΄Βιέννη λ.χ.) που υπέγραψε, για τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, ούτε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Πολλώ μάλλον επομένως δεν θα λάβει υπόψη τις πιέσεις του Βατικανού ή του ΠΣΕ ή οποιουδήποτε άλλου εκκλησιαστικού παράγοντα.


Είδαμε πώς μεταχειρίστηκαν τον Θεοφιλέστατο Καρπασίας αλλά και τους ευρωβουλευτές πριν λίγες μέρες.


Είναι φανερόν ότι οι Τούρκοι δεν χαμπαρίζουν από τίποτα! Αφού έφτασαν στο σημείο να φυλακίζουν ευρωβουλευτές είναι ηλίου φαεινότερον ότι τους Ευρωπαικούς οργανισμούς λαμβάνουν υπόψη ούτε τους Υπερατλαντικούς


Εντούτοις είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε συνεχώς την Τουρκία σε όλα τα φόρα.


Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ορθά κατήγγειλε την Τουρκία ο Θεοφιλέστατος Νεαπόλεως, ορθά έπραξε ο Θεοφιλέστατος Καρπασίας που κάλεσε τους πιστούς να μην πηγαίνουν στον Απόστολο Ανδρέα μέχρις ότου οι κατοχικές δυνάμεις άρουν την επιβολή 1 ευρώ χαράτσι για να παραχωρήσουν άδεια στους πιστούς να προσκυνήσουν.


Και ενώ όλα τα πιο πάνω είναι επιβεβλημένα το σίγουρο είναι ότι οι πιέσεις που πρέπει πρώτιστα να ασκηθούν είναι προς τη δική μας πλευρά την Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση για να αναστείλουν οριστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ενωμένη Ευρώπη.


Παραθέτουμε στη συνέχεια κείμενα που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Αριστείδη Βικέτου

=================

Λιτή ήταν η ανακοίνωση του Βατικανό για την σημερινή συνάντηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι συζητήσεις συνέβαλαν στην εξέταση, μεταξύ άλλων, στην κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και του θέματος της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κύπρο». Προστίθεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συναντήθηκε με τον Καρδινάλιο (πρωθυπουργό του Βατικανό) Ταρζίσιο Μπερτόνε.


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι παρακάλεσε τον Πάπα να συντονίσει τους μεγάλους της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, ώστε να απευθυνθούν προς την Τουρκία για να σταματήσει η καταστροφή των χριστιανικών μας μνημείων στην υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου, τα οποία το ένα μετά το άλλο καταρρέουν.


Πρόσθεσε ότι εντυπωσιάστηκε, γιατί ο Πάπας γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια όλη την κατάσταση στην Κύπρο και ιδιαίτερα για τον Απόστολο Ανδρέα με τα προσχήματα για μη συντήρηση του Μοναστηριού αλλά και για την επιβολή εισιτηρίου.


Συζήτησαν εξάλλου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, μετά και τις εξελίξεις σε Αίγυπτο, Συρία, Ιορδανία και αλλού και ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι πρέπει να ενώσουν δυνάμεις, Ορθόδοξοι και Καθολικοί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.


Με τον Καρδινάλιο Μπερτόνε συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενεργειών προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.


«Του εξήγησα με πάσα λεπτομέρεια τις καταστάσεις στην Κύπρο, και πώς μπορεί να ενεργήσει, διότι αυτός χειρίζεται όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Αγίας Εδρας και αυτός δίνει εντολές στους Νούτσιους που υπάρχουν στις διάφορες χώρες», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι «τον παρακάλεσα να δώσει εντολή στον αντιπρόσωπο που είναι στις Βρυξέλλες να συνεργάζεται με τον Εκπρόσωπο της Εκκλησίας εκεί και να απευθύνονται προς την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα σώματα, για να έχουμε ένα συντονισμό των δυνάμεων μας, γιατί θέλω να πιστεύω ότι η πίεση από την ΕΕ μόνο μπορεί να προέλθει για την Τουρκία».


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ


*****


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


Του Αριστείδη Βικέτου

====================

Εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας και καταγγελία της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή βήματα και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αναλαμβάνει η Εκκλησία της Κύπρου.


O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βατικανό με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται τη συντήρηση θρησκευτικών μνημείων με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα με κατάρρευση.


Το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα


Παράλληλα, χαρακτήρισε “απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο το νέο παραλογισμό του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει είσοδο ενός ευρώ στους πιστούς που επισκέπτονται το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα”.


Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος κάλεσε τους πιστούς να μην επισκέπτονται το μοναστήρι ώστε αν εξαναγκαστεί το κατοχικό καθεστώς να τερματίσει την επιβολή εισόδου.


Εισιτήριο 1 ευρώ για την είσοδο στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα επέβαλε το κατοχικό καθεστώς.


Κατήγγειλε επίσης το κατοχικό καθεστώς πως, παρά την πρόσφατη ανακοίνωση του ότι θα επιτρέπει την μετάβαση ιερέων στα κατεχόμενα και την ασκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, αυτό δεν γίνεται.


Ο ίδιος, κατέληξε, είχε υποβάλει αίτημα να λειτουργήσει σήμερα την Αγία Τριάδα και δεν του επετράπη.


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

1 comment:

  1. Ασφαλώς και πρέπει η Τουρκία να βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση. Και ο αρχιεπίσκοπος, όπως πολύ ορθά επεσήμανε ο αγαπητός φίλος Παναγιώτης Τελεβάντος, εφόσον δεν παραβαίνει τους κανόνες τις Εκκλησίας (συμπροσευχή κλπ) πρέπει να καταγγέλλει την Τουρκία παντού, σε όλα τα φόρα!

    ReplyDelete