Monday, March 21, 2011

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ



ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Μόλις πριν λίγες ώρες κατέγραψα τη διαπίστωση ότι οι σχέσεις Βατικανού και Ρωσίας δεν αποσκοπούν πια στην ένωση Ορθοδοξίας και Παπισμού αλλά σε εγκόσμιους στόχους. Δεν έχουν θεολογικό αλλά εγκοσμιοκρατικό περιεχόμενο. Και ιδού μια άλλη απόδειξη για το πού αποσκοπούν οι σχέσεις του Βατικανού και της Εκκλησίας της Ρωσίας.


Ο πολυπράγμων, εθνοφυλετιστής και Οικουμενιστής Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, σε ομιλία του ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου - που μετέδιδαν πολλά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα - τόνισε ιδιαίτερα τις νέες προκλήσεις, που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ Παπικών και Ορθοδόξων “για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που οφείλονται σε εκδηλώσεις χριστιανοφοβίας. Υπάρχει ανάγκη ενοποιήσεως των προσπαθειών για την προστασία των χριστιανών από τη διάκριση. Με μεγάλο ενθουσιασμό δέχθηκαν οι σύνεδροι τα λόγια του Προέδρου του ΤΕΕΣ για την κλήση των Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων να αντιμετωπίζουν σήμερα ο ένας τον άλλο όχι ως ανταγωνιστή, αλλά ως σύμμαχο στον τομέα της Ιεραποστολικής δράσεως στην Ευρώπη, η οποία απώλεσε τις θρησκευτικές, τις ηθικές και τις πολιτιστικές ρίζες”.


Τι θα πει αυτό; Οτι η αρχαία (νυν αιρετική) Ρώμη και η εθνοφυλετική λεγόμενη “Τρίτη Ρώμη” το πήραν απόφαση ότι ένωση είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί με θεολογικούς όρους γι’ αυτό αυτό που απομένει είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ορθοδόξων και Παπικών για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοί και άλλοι κίνδυνοι από την επέλαση του “κοσμικού κράτους”, την ενοποίηση της Ευρώπης, το κοσμικό κράτος και τη ραγδαία αύξηση του Ισλάμ που τείνει να περιθωριοποιήσει το Χριστιανισμό.


Η αδυναμία της Μικτής επιτροπής Ορθοδόξων και Παπικών να εκδώσει κοινό κείμενο και στην Πάφο και στη Βιέννη, με την παράλληλη αδυναμία της προπαρασκευαστικής επιτροπής για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο να συμφωνήσει στο θέμα των Διπτύχων και στην Ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου ,δείχνουν ότι οι διάλογοι δεν πάνε πουθενά και ότι ο Οικουμενισμός πνέει κυριολεκτικά τα λοίσθια.


Επομένως ο δικός μας ρόλος είναι να καταστήσουμε πιο σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές. Η προσοχή μας εφεξής πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο τομείς:


1.) Στη συνεχή κριτική κάθε παραβίασης των ιερών κανόνων με τις οποίες θεμελιώνεται ο λεγόμενος “λαικός οικουμενισμός”, και


2.) Στον αγώνα ώστε σιγά - σιγά οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, η μια μετά την άλλη, να αποχωρήσουν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των αιρέσεων (γνωστό ως ΠΣΕ), μια παρουσία η οποία προσβάλλει την ορθόδοξη αυτοσυνειδησία ότι η Ορθόδοξη Εκκκλησία αποτελεί τη μόνη αληθινή Εκκλησία.


Οι Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας μας δείχνουν ήδη το δρόμο.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου


*****


ΒΙΡΤΣΠΟΥΡΓΚ - 4Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΤΟΠΟΣ ΣΥΑΝΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ”

===========


Στις 19 Μαρτίου 2011, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, συμμετείχε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο «Τόπος συνάντησης είναι η Οικουμενική Εκκλησία», το οποίο διοργανώθηκε από το Γερμανικό παράρτημα του Διεθνούς Ευαγούς Ιδρύματος Kirche in Not και διεξάχθηκε στην πόλη Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας. Φέτος ως θέμα επιλέχθηκε η φράση από την Προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου: Τῷ πνεύματι ζέοντες (Ρωμ. 12. 11).


Παραδοσιακά στο φόρουμ συμμετέχουν Ιεράρχες των Εκκλησιών, ευεργέτες, διακεκριμένοι στοχαστές, εκπρόσωποι του χώρου του Πολιτισμού και της Τέχνης από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.


Στα πλαίσια μιας ελεύθερης συζήτησης στο Μέγαρο Συνελεύσεως με θέμα «Σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών: 20 χρόνια μετά την πτώση του τοίχου του Βερολίνου» ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μίλησε στο ακροατήριο δυο χιλιάδων ατόμων στα Γερμανικά. Η ομιλία μεταδόθηκε απευθείας από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και το Διαδίκτυο.


Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ αναφέρθηκε σε βασικούς σταθμούς στις σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στο διάστημα 20 ετών και επεσήμανε την καλή βούληση που υπάρχει και από τα δυο μέρη, στην οποία οφείλονται τα πραγματικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών στον τομέα της διεκκλησιαστικής συνεργασίας.


Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας τόνισε ιδιαίτερα τις νέες προκλήσεις, οφειλόμενες στις εκδηλώσεις της χριστιανοφοβίας. Υπάρχει ανάγκη ενοποιήσεως των προσπαθειών για την προστασία των χριστιανών από τη διάκριση. Με μεγάλο ενθουσιασμό δέχθηκαν οι σύνεδροι τα λόγια του Προέδρου του ΤΕΕΣ για την κλήση των Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων να αντιμετωπίζουν σήμερα ο ένας τον άλλο όχι ως ανταγωνιστή, αλλά ως σύμμαχο στον τομέα της Ιεραποστολικής δράσεως στην Ευρώπη, η οποία απώλεσε τις θρησκευτικές, τις ηθικές και τις πολιτιστικές ρίζες.


Η ομιλία του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα διακόπηκε επανειλημμένως από έντονα χειροκροτήματα των ακροατών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συζήτηση, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Παπικού Συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας Καρδινάλιος Κουρτ κοχ, η Διευθύντρια του Γερμανικού παραρτήματος του Ευαγούς Ιδρύματος «Κirche in Not» κα Αντωνία Βίλλεμσεν και ο Διευθυντής του Ρωσικού παραρτήματος του Ιδρύματος κ. Π. Γκουμενιούκ.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες

mospat.ru

1 comment:

  1. Η στάση της ρωσσικής Εκκλησίας δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει. Αν η ρωσσική Εκκλησία δεν επανεύρει τον πραγματικό της εαυτό μέσα στο σταυροαναστάσιμο χαρακτήρα της ζωής της Εκκλησίας διαφένεται μακροπρόθεσμα ένα ορατό σχίσμα της ρωσσικής Εκκλησίας από τη μια Εκκλησία του Χριστού.

    ReplyDelete