Monday, October 11, 2021

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΟΣΩΝ ΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ

 


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΟΣΩΝ ΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====

Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”:

“Στη νέα ΔΙΣ που συνεδριάζει από αύριο Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα για τις ενέργειες των Σεβ. Ακαρνανίας Κοσμά και Κυθήρων Σεραφείμ.

Η προηγούμενη ΔΙΣ είχε παραπέμψει τους δύο Μητροπολίτες σε εκκλησιαστικούς ανακριτές (Δημητριάδος Ιγνάτιο και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο) για να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα λόγω ανεπαρκών εξηγήσεων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄ πρότεινε η υπόθεση των δύο Αρχιερέρων να τεθεί στο αρχείο.

Συγκεκριμένα, ζήτησε για το μείζον όφελος της Εκκλησίας να μην γίνουν ανακρίσεις και δίκη, κατά των Μητροπολιτών Αιτωλίας Κοσμά 

και Κυθήρων Σεραφείμ.”

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Cyprus Times”, στην προσφώνησή του κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικου, μίλησε με πολλλή οργή για όσους διαμφισβητούν τις αποφάσεις 

της Ιεράς Συνόδου. Είπε χαρακτηριστικά: 

“Υπάρχει μια φράση, που πολλοί την ακούνε και ανατριχιάζουν: αποτειχίζομαι. Αυτός, λοιπόν, που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιερας Συνόδου, έρχεται και λέει αυτά που είναι δικά μου πιστεύω, αλλά όμως οφείλω υπακοή στην Εκκλησία. Επομένως «σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω αποτειχίζομαι και από δω και πέρα κάνω ιδιωτική ζωή, κάνω αυτό που θέλω». Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί στηρίζει την αληθινή πίστη. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να επικρατούν και σε αυτούς που ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά του θυσιαστηρίου, αλλά και αυτούς που υπηρετούμε. Υπακούμε στο θέλημα της 

Ιεράς Συνόδου της 

Εκκλησίας”.

Οι δηλώσεις του Μακαριωτάτου δείχνουν ότι αύριο Τρίτη, στην πρώτη συνεδρία της νέας σύνθεσης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος θα συγκατατεθεί να πάνε στο 

αρχείο οι καταγγελίες εναντίον των Μητροπολιτών Κυθήρων και Ακαρνανίας, αλλά παράλληλα θα στείλει τελεσίγραφο στους Ιεράρχες ότι οφείλουν υπακοή στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Βεβαίως ο Μακαριώτατος έχει δίκαιο να λέγει ότι όλοι οι πιστοί -πολλώ μάλλον οι Ιεράρχες- οφείλουν υπακοή στην Σύνοδο. 

Αυτό, όμως, Μακαριώτατε, δεν ισχύει αν η Ιερά Σύνοδος λάβει αποφάσεις που προσβάλλουν ευθέως το ορθόδοξο δόγμα και την διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Αν λ.χ. η Ι. Σύνοδος προσθέσει το Filioque στο Σύμβολο της Πίστεως ή αν προχωρήσει σε διακοινωνία με τους Παπικούς ή αν εξαπολύσει εγκύκλιο με την οποία να αρνείται ότι η μοιχεία είναι αμάρτημα, τότε ασφαλώς οι πιστοί και οι ευσεβείς Ιεράρχες, όχι μόνον δεν θα υπακούσουν στην Σύνοδο, αλλά και θα προχωρήσουν σε Αποτείχιση.

Στα άλλα θέματα, όμως, έχετε δίκαιο. Οι πιστοί -πολλώ μάλλον οι Ιεράρχες- οφείλουν ανυπερθέτως υπακοή στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

1 comment:

  1. Οι δυνάμει καθαιρεθέντες δικάζουν τους ορθοδόξους ! Η ανίερη Ιερά Σύνοδος όρισε τον Δημητριάδος και τον Αλεξανδουπόλεως νά δικάσουν τον Αιτωλίας και τον Κυθήρων !

    Τί άλλο πρέπει νά ιδούμε για νά καταλάβουμε οτι η εν λόγω Ιερά Σύνοδος -- ο Θεός νά την κάνει -- είναι ένας οργανισμός παραδομένος στον οικουμενισμό !

    " Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατα τας Γραφάς " !

    Υ.Γ. Μήπως κ. Τελεβάντο μπορείτε νά μου πείτε ποιός δεσπότης παριστάνει τον Ντέμη Ρούσσο φορώντας επάνω του χαιμαλιά !

    Για δές ποιοί δικάζουν !

    ReplyDelete