Tuesday, October 5, 2021

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΩΝ 26 ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ!

 

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΩΝ 26 ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ!

Του ιστολογίου “Κατάνυξις”

=====

Τιμή Αγίου, μίμηση Αγίου! Γι’ αυτό όποιος θέλει αληθινά να τιμήσει τους Αγίους ένα χρέος έχει… να τους μιμηθεί.

Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν από την ανδρεία, την γενναιότητα της ψυχής, την ομολογιακή πίστη και το μαρτύριο των είκοσι έξι Πατέρων 

της Μονής Ζωγράφου.

Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος κράτησε μια δουλική στάση απέναντι στους Λατίνους και έτσι στην παπική Σύνοδο της Λυών δήλωσε την υποταγή της Ορθοδοξίας στον Πάπα. 

Σύμμαχο και εκτελεστή της θρησκευτικής του πολιτικής βρήκε ένα πρώην ορθόδοξο αγωνιστή τον Ιωάννη Βέκκο που τον ανεβίβασε στο πατριαρχικό θρόνο.

Οι δυο τους θέτουν ως πρώτο στόχο, να κάμψουν τους ομολογητές πατέρες στο Άγιο Όρος. Γι’ αυτό ο βασιλιάς στέλνει στρατιωτικό απόσπασμα, ώστε δια της βίας να εξαναγκαστούν οι μοναχοί να δεχτούν την ένωση. Οι περισσότερες μονές στάθηκαν ακλόνητες στην Ορθοδοξία.


Η προστασία της Θεοτόκου στους Ομολογητές Πατέρες

Προτού φτάσουν οι δυσσεβείς στη Μονή Ζωγράφου, η Θεοτόκος πληροφόρησε έναν άγιο ασκητή που ασκήτευε πλησίον την Μονής με τα εξής λόγια «Χαίρε Γέρον του Θεού. Μη φοβάσαι. Μόνο πήγαινε πες στον Ηγούμενο και στους άλλους Μοναχούς ότι οι εχθροί του Υιού μου πλησιάζουν. Όποιος είναι ασθενής στο φρόνημα να πάει να κρυφτεί. Όποιος επιθυμεί μαρτυρικό στεφάνι να μείνει στο Μοναστήρι». 

Ο Γέροντας έφτασε τρέχοντας στο μοναστήρι και βρήκε την εικόνα του κελιού του στην είσοδο. Την ασπάστηκε, την πήρε μαζί του και πήγε στον Ηγούμενο, όπου του τα εξιστόρησε όλα.

Είκοσι έξι μοναχοί μαζί με τον Ηγούμενο περίμεναν τον εχθρό αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την Αγία Πίστη μας. Ανέβηκαν στον Πύργο της Μονής και από εκεί έλεγξαν τον Λατινόφρονα Πατριάρχη.


Η Ομολογία και το Μαρτύριο

«Δεν υποτασσόμαστε στην αίρεση, αλλά δεν αναχωρούμε από την μετάνοιά μας» είπαν έτοιμοι να μαρτυρήσουν με τη ζωή τους.

Όταν ζητήθηκε από τους πατέρες να ανοίξουν τις πόρτες του Μοναστηριού ώστε να εισέλθουν οι μιαρότατοι και να συλλειτουργήσουν μαζί τους και έτσι να αναγνωρίσουν τον Πάπα ως κεφαλή της Εκκλησίας εκείνοι απάντησαν. «Ευκολότερα εμείς αποφασίζουμε να πεθάνουμε, παρά να υποχωρήσουμε σε θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως και να αναγνωρίσουμε τον αιρετικό πάπα της Ρώμης ως κεφαλή της Εκκλησίας, ώστε να μολυνθεί αυτός ο τόπος από την δική σας βία και τυραννία. Δεν σας ανοίγουμε τις πόρτες του Μοναστηριού! Φύγετε από εδώ!»

Τότε μίλησε η αλαζονεία και η έπαρση η δαιμονική των λατίνων και λατινοφρόνων και με οργή απάντησαν. «Πρέπει λοιπόν να πεθάνετε…». Και αφού συγκέντρωσαν φρύγανα και ξύλα γύρω από τον πύργο, έβαλαν φωτιά και τους έκαψαν ζωντανούς. 

Και ο αθλοθέτης Κύριος τους στεφάνωσε με το στεφάνι του μαρτυρίου, τους μάρτυρες και ομολογητές μοναχούς της Μονής Ζωγράφου!

Οι δε παράνομοι λατινόφρονες ο Βέκκος και οι ομόφρονές του θα καίγονται στο πυρ το αιώνιο.

No comments:

Post a Comment