Wednesday, November 1, 2017

ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟ, ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ


ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟ, ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου
=====

Σε πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ στις 1.11.2017 ο φιλοξενούμενός της, χωρεπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος (βοηθός επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου), ανεφέρθη στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση συνέκρινε την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο με την «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο» του Κολυμβαρίου λέγοντας -αυτολεξεί- ότι την τελευταία «το μέλλον θα κατατάξει στις Οικουμενικές Συνόδους». 

Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη του Θεοφιλέστατου. Ο ίδιος ο πρωτοστάτης, στυλοβάτης και εμπνευστής της, ήγουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απέρριψε τον χαρακτηρισμό Οικουμενική διότι, κατ’ αυτόν, δεν συμμετείχαν σ’ αυτήν οι Παπικοί, οι Αγγλικανοί, οι Προτεστάντες και οι Μονοφυσίτες. Φυσικά και δεν συμμεριζόμαστε τη συλλογιστική του Παναγιώτατου, διότι αυτό θα διέγραφε αυθωρεί από το χάρτη ΟΛΕΣ τις Οικουμενικές Συνόδους, επειδή οι αιρετικοί παρεβρίσκονται στις Οικουμενικές Συνόδους ως υπόδικοι και όχι ως συμμετέχοντες. 

Η Σύναξη του Κολυμβαρίου συνήλθε, παρά το γεγονός ότι το 71% των απανταχού Ορθόδοξων (πληθυσμιακά ομιλούντες) και τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες της γύρισαν την πλάτη. Πώς, λοιπόν, θα ονομαστεί Οικουμενική, εφόσον ούτε καν Πανορθόδοξος ΔΕΝ μπορεί να είναι; 

Το βασικό και κύριο, φυσικά, είναι αυτές ταύτες οι αποφάσεις της. Όλες οι Σύνοδοι, για να ορθοτομούν τον λόγον της αληθείας, πρέπει να είναι επόμενες τοις θείοις Πατράσι. Η Γ΄ Οικουμενική Συνόδος της Εφέσου –αυτή που έδωσε το αυτοκέφαλο στην εν Κύπρω Εκκλησία- αποφάσισε τελεσιδίκως ότι απαγορεύεται οιαδήποτε προσθήκη ή αφαίρεση στο Σύμβολο της Πίστεως. 

Αυτή την απαγόρευση παραβίασαν οι αποφάσεις του Κολυμβαρίου με δυό τρόπους: 
1.) Με την αναγνώριση εκκλησιαστικότητος στους αιρετικούς (βλ. άρθρο 6, που μιλά για «ετερόδοξες Εκκλησίες και ομολογίες»), ενώ το Σύμβολο μιλά για ΜΙΑ Εκκλησία.

2.) Με την αναγνώριση εκκλησιαστικότητας στους Παπικούς, που με την αιρετική προσθήκη του Filioque (και εκ του Υιού) προσέβαλαν σκαιότατα τους Πατέρες της εν Εφέσω Συνόδου και αγνόησαν τις αποφάσεις τους.

No comments:

Post a Comment