Friday, November 24, 2017

ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ


ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
=====

Ο θ΄ ιερός κανών της δ΄ αγίας και οικουμενικής ορίζει να μην καταφεύγουν οι κληρικοί στα κοσμικά δικαστήρια, αλλά να επιλύουν την διαφορά των εκκλησιαστικώς υπό την ποίμανσιν του επισκόπου των.

Εάν δε κάποιος κληρικός κάποιας επισκοπής έχει διαφορά με άλλον επίσκοπον, η διαφορά να δικάζεται υπό της συνόδου της επαρχίας.

«Εἴ τις κληρικὸς πρὸς κληρικὸν πρᾶγμα ἔχει, μὴ ἐγκαταλιμπανέτω τὸν οἰκεῖον ἐπίσκοπον, καὶ ἐπὶ κοσμικὰ δικαστήρια μὴ κατατρεχέτω, ἀλλὰ πρότερον τὴν ὑπόθεσιν γυμναζέτω παρὰ τῷ ἰδίῳ ἐπισκόπῳ, ἢ γοῦν, γνώμῃ αὐτοῦ τοῦ ἐπισκόπου, παρ' οἷς ἂν ἀμφότερα τὰ μέρη βούλωνται, τὰ τῆς δίκης συγκροτείσθω· εἰ δέ τις παρὰ ταῦτα ποιήσοι, κανονικοῖς ἐπιτιμίοις ὑποκείσθω. Εἰ δὲ κληρικὸς πρᾶγμα ἔχει πρὸς τὸν ἴδιον, ἢ καὶ πρὸς ἕτερον ἐπίσκοπον, παρὰ τῇ συνόδῳ τῆς ἐπαρχίας δικαζέσθω. Εἰ δὲ πρὸς τὸν τῆς αὐτῆς ἐπαρχίας μητροπολίτην, ἐπίσκοπος, ἢ κληρικὸς ἀμφισβητοίη, καταλαμβανέτω τὸν ἔξαρχον τῆς διοικήσεως, ἢ τὸν τῆς βασιλευούσης Κωνσταντινουπόλεως θρόνον, καὶ ἐπ' αὐτῷ δικαζέσθω.»

Ο Μακαριώτατος Αθηνών, αντί να φέρει ενώπιον εκκλησιαστικού δικαστηρίου τους αποδεχομένους το βάπτισμα των αιρετικών και μη βαπτίζοντες τους αιρετικώς βαπτισθέντας συμφώνως του ΜΣΤ´ ιερού κανόνος των αγίων Αποστόλων, «Ἐπίσκοπον, ἢ πρεσβύτερον, αἱρετικῶν δεξαμένους βάπτισμα ἢ θυσίαν, καθαιρεῖσθαι προστάττομεν. Τίς γὰρ συμφώνησις Χριστῷ πρὸς Βελίαρ; ἢ τίς μερὶς πιστῷ μετὰ ἀπίστου;» παραβαίνει και τον θ΄ ιερόν κανόνα της δ΄ αγίας οικουμενικηής και φέρει τον Πατριάρχη, τον μη βαπτίζοντα τους αιρετικούς, ενώπιον κοσμικών δικαστηρίων.

Υποτίθεται οι Επίσκοποι φροντίζουν την τήρηση της ευσέβειας και την καταστολή της αιρέσεως.

Διά τους εν λόγω Επισκόπους, οι δύο λόγοι του αγίου Πνεύματος, “ἐπικατάρατος ὁ ποιῶν τὰ ἔργα Κυρίου ἀμελῶς” Ιερ. 31,10 λα΄, 10

Κανὼν ΝΗ´ αγΊων Αποστολων Ἐπίσκοπος, ἢ πρεσβύτερος, ἀμελῶν τοῦ κλήρου ἢ τοῦ λαοῦ, καὶ μὴ παιδεύων αὐτοὺς τὴν εὐσέβειαν, ἀφοριζέσθω· ἐπιμένων δὲ τῇ ἀμελείᾳ καὶ ῥᾳθυμίᾳ, καθαιρείσθω.

Η τήρησις της πίστεως δεν επιδέχεται απλουστεύσεων και συντελείται και διά της τηρήσεως των ιερών κανόνων.

ΠΗΓΗ:

Ακτίνες

3 comments:



  1. Δηλαδή κύριε Τελεβάντο , θα πάνε στην αίθουσα του δικαστηρίου ως διάδικοι ο οικουμενικός πατριάρχης και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ; Ξέρω, επειδή καταλαβαίνουν ότι είναι ντροπη , θα στείλουν τους αντιπροσώπους των Όμως δεν ντρέπονται επίσκοποι να υποκινούν δικαστικές διώξεις για να φιμώσουν την δημόσια κριτική εις βάρος των Εμφανίζονται στις δικαστικές αίθουσες κληρικοί ως ενάγοντες και δέχονται τις επιπλήξεις από τον δικαστικό λειτουργό , ότι είναι άτοπο κληρικοί που κηρύττουν την αγάπη να βρισκονται ως διάδικοι μέσα στις δικαστικές αίθουσες Τον είπαμε λέει αιρετικό ! Και πήγε στην δικαστίνα να του πεί τι ; Ότι είναι ή ότι δεν είναι αιρετικός ; Και τι ξέρει η δικαστίνα από αυτά; Η δικαστίνα μπορεί να είναι ακόμα και άθεη Αν γνωρίζει τά περί αιρέσεως ,τότε γνωρίζει και τους Ιερούς Κανόνες που απαγορεύουν τους κληρικούς να επιλύουν τις διαφορές τους και μάλιστα τις εκκλησιαστικές διαφορές στις δικαστικές αίθουσες Αυτά είναι τά κατορθώματα του Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και των παπάδων του !


    Όμως και ο σεβαστός π. Βολουδάκης θριαμβολογεί ότι έχει καταδικάσει τον Τελεβάντο σε κάποια δικαστική ποινή Αλλοίμονο στον κληρικό που στηρίζει το δίκαιό του σε δικαστικές καταδίκες Τον πληροφορούμε , ότι τίποτα δεν μας λένε τέτοιου ειδους καταδίκες , μάλιστα το αντίθετο αποτέλεσμα φέρουν Ακόμα περισσότερο βυθίζεται στα τάρταρα της συνειδήσεώς μας Κοιτάξτε πάτερ μου να γίνετε πιο ξεκάθαρος , να μην σας βαραίνουν όλες οι αιτιάσεις που σας έχουμε απευθύνει --μια που το έφερε η κουβέντα να δημοσιεύσετε εκείνη την επιστολή μου -- και αφήστε τις απειλές με δικαστικές καταδίκες Τον δικάσατε τον Τελεβάντο , και λοιπόν ;

    ReplyDelete

  2. Βρίσκεται σε εξέλιξη μία δικομανία με ιερές δίκες , με παπάδες ενάγοντες που πάνε στα δικαστήρια για να βρούνε την χαμένη τιμή τους , με ράσα και σκισμένες υπολήψεις να περιφέρονται μέσα στις δικαστικές αίθουσες και σκηνές απείρου κάλλους


    Στο ίδιο πνεύμα της δικομανίας εντάσσεται και η δίκη παρωδία του Θεσσαλονίκης Ανθίμου εναντίον του π. Θεοδώρου Ζήση , αν και δεν διεξάγεται σε έδαφος πολιτικό ,αλλα αμιγώς εκκλησιαστικό Μένει να μάθουμε αν η δικαστική δίωξη θα συνεχιστεί στο συνοδικό δικαστήριο προς καθαίρεση Αντε και θα στείλουν τον π. Θεόδωρο στο συνοδικό δικαστήριο και θα τον καθαιρέσουν Τίποτα δεν θα αλλάξει για την θέση που έχει ο π. Θεόδωρος στην συνείδηση της εκκλησίας και καθόλου μία ενδεχόμενη καθαίρεση δεν θα βλάψει την αξία της ομολογίας του Θα έπρεπε όλοι οι δικομανείς επίσκοποι και παπάδες να αγωνίζονται να κερδίζουν τις μάχες της καθημερινής διακονίας τους Οί πραγματικές μάχες δίνονται μέσα στην ζωή και όχι σε δικαστικές αίθουσες πολιτικές ή εκκλησιαστικές Η διωκτική μανία τους τίποτα δεν τους προσφέρει , αλλά αντίθετα επισωρεύει αναμμένα κάρβουνα στο κεφάλι τους

    ReplyDelete
  3. Το θέμα έχει να κάνει με εισπήδηση και αυτά που λέτε περί δικαστηρίων είναι επιτρέψτε μου ηθικολογίες.

    ReplyDelete