Wednesday, April 19, 2017

ΤΟ ‘’ΡΩΜΑΙΪΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ’’ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ


ΤΟ ‘’ΡΩΜΑΙΪΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ’’ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ

(Από τη μια προβάλλει την προσωπική ερμηνευτική προσέγγιση του Μητροπολίτη Μόρφου και από την άλλη τα λεχθέντα του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού)

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

H τελευταία πρακτική ιστολογίων που μονομερώς στηρίζουν τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, να δημοσιεύουν κείμενα του Μητροπολίτη Μόρφου, και στο θέμα των προφητειών, δημιούργησε σύγχυση ανάμεσα στους πιστούς. Ο λόγος που αναφερόμαστε αποκλειστικά στο θέμα των προφητειών, είναι το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου αναφέρεται κυρίως  στα λεχθέντα του Οσίου Παϊσίου, με τη γνωστή παραμυθία του Οσίου για το πρόβλημα της Κύπρου, ενώ ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός τρομοκρατούσε τον κόσμο περί λυσσαλέας πληγής στην Κύπρο. 

Δημιουργούν τα ιστολόγια αυτά μεγάλη σύγχυση στοn απλό λαό, η οποία επιδεινώνεται με τη συνεχιζόμενη σιωπή όσων επιμένουν να μην τοποθετούνται στο θέμα των λεχθέντων του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, ενώ γνωρίζουν την αλήθεια.  Τούτο το πρόβλημα της ‘’σιωπής’’ παρατηρήθηκε ακόμα πιο έντονο, μετά την έκδοση των λεγομένων ‘’προφητειών’’ του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, ενός  βιβλίου εκατοντάδων σελίδων.

Η προσωπική αυτή ερμηνευτική προσέγγιση του Μητροπολίτη Μόρφου αναφορικά με τα λεχθέντα του Οσίου Παϊσίου, έχει δημοσιευθεί και στην Ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου. Το πρόβλημα όμως δεν δημιουργείται με τη δημοσίευση στην Ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου. Παρατίθεται όπως είναι φυσικό η προσωπική ερμηνευτική προσέγγιση του Μητροπολίτη Μόρφου, και τούτο αποτελεί  δημοκρατικό δικαίωμα παρουσίασης. Αυτό φυσικά δεν συνεπάγεται και πλήρη αποδοχή της προσωπικής ερμηνευτικής του Μητροπολίτη Μόρφου, από τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Το οξύτατο πρόβλημα σύγχυσης δημιουργήθηκε με την ‘‘ανάμειξη’’ της προβολής της προσωπικής ερμηνευτικής του Μητροπολίτη Μόρφου για τα λεχθέντα του Οσίου Παϊσίου, με τις λεγόμενες ‘’προφητείες’’ του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, από τα ιστολόγια που μονομερώς στηρίζουν τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό. Παλαιότερα προβλήθηκαν οι λεγόμενες ‘’προφητείες’’ του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, από το ‘’Ρωμαίϊκο οδοιπορικό’’. 

Οι «ακοές πολέμων» (1981, 1993, 1995, 1998, 1999) του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, ακόμα προκαλούν λύπη. Ας θυμίσουμε μερικά από αυτά :
Το έτος 1995, κυκλοφόρησε φυλλάδιο με επίτιτλο Ι. Μ. Βατοπαιδίου με τηn καλούμενη ‘’προφητεία’’ του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, όπoυ αναφέρει ότι «η Κύπρος θα δεχθεί προσωρινό ράπισμα από τους Τούρκους».

Bίντεο αναρτημένο στο διαδύκτιο, που τιτλοφορείται «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ - ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ» (από εκπομπή του Τηλεοπτικού Σταθμού ο Λόγος, κατά το έτος 1998, στο Πρόγραμμα  – Ορθοδοξία και Ορθοπραξία, με τον θεολόγο κ. Νικολαΐδη), που δικαιολογημένα προστέθηκε από τον αναρτήσαντα, τίτλος προβολής, που αναγγέλλει ότι «ο πόλεμος θα ξεκινήσει από την Κύπρο».

Στο βίντεο αυτό λοιπόν, «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ  ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ» αναφέρεται μεταξύ άλλων  «…τώρα όμως θα πω και τούτο, να έχει θάρρος ο λαός μας, διότι θα δεχθούμε πληγή από τους Τούρκους λυσσαλέα. Μην τρομάξουμε, είναι μέσα στα Θεία σχέδια, θα γίνει κι αυτό
Ερώτηση – Θα είναι όμως σύντομα αυτό;
Γέροντας  Ιωσήφ Βατοπαιδινός  -  Σύντομα, σύντομα πολύ σύντομα… »

Όταν ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός ήταν Ηγούμενος του Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, στην Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, τρομοκρατούσε τον κόσμο με τις καλούμενες «προφητείες» του, περί Παγκοσμίου πολέμου με ημερολογιακή τοποθέτηση (με βάση μαρτυρίες) στις 7 Ιουλίου 1999. Ακολούθως επειδή ο πόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε, η ημερομηνία μετετέθη στις 14 Αυγούστου 1999 και όταν και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε η ημερομηνία «κύλησε» στις 8 Σεπτεμβρίου 1999, για να διαψευστεί και πάλι.  Μάλιστα  κληρικός της Μητροπόλεως Πάφου τότε, έδωσε συνέντευξή σε ραδιοσταθμό της Πάφου, αναφορικά με το σάλο που δημιουργήθηκε, κυρίως στο μαθητόκοσμο από τις περί πολέμων ακοές. 

‘’Φυσικά’’ θα ισχυριστεί κανείς  ότι και ο Όσιος Παΐσιος μίλησε για καταστροφή στην Κύπρο και αυτό είναι αληθές, όμως με τη μεγίστη διαφορά ότι ο Όσιος Παΐσιος μίλησε γι’ αυτή 12 ημέρες πριν την Τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974. Στο βιβλίο «Γέρων Παΐσιος  1924-1994, Προφητείες του γ. Παϊσίου για Εθνικά Θέματα -Αλεξανδρούπολη 2014 (Επιλογή κειμένων: Ανέστης Μαυροκέφαλος)», αναφέρεται το εξής από τον κ. Τσέτο Χρήστο, ε.α. Θεσσαλονίκη «Κατάγομαι από το Χιλιομόδι Κορινθίας. Είμαι απόστρατος αξιωματικός, επισμηναγός στο βαθμό. Την 8η Ιουλίου 1974 επισκέφτηκα τον Γέροντα Παΐσιο στο κελί του. Καθίσαμε μαζί αρκετές ώρες, σχεδόν όλο το απόγευμα. Μιλήσαμε για αρκετά θέματα. Στο τέλος άρχισε να μου μιλάει για την επικείμενη απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο. Ήταν τόσο σαφής. Στο τέλος άρχισε να μου μιλάει για την επικείμενη απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο. Ήταν τόσο σαφής. Έβλεπε τα πράγματα σαν να γινόταν εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, έβλεπε τα πλοία να πλησιάζουν το λιμάνι της Κερύνειας και την αποβίβαση των τεθωρακισμένων στην παραλία. Έβλεπε τον Τούρκικο στρατό και τα αυτοκίνητα να προελαύνουν, έβλεπε τα χωριά που κατελάμβαναν οι Τούρκοι, να αδειάζουν. Έβλεπε τους Τούρκους να σκοτώνουν τους Κυπρίους και να κάνουν διάφορα κακά. Τα διηγόταν με τέτοιο τρόπο, σαν να ήταν παρών. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Όταν είδε ότι γινόταν πάλη σώμα με σώμα με τους Κυπρίους, όταν χύθηκε το πρώτο αίμα, ο Γέροντας σήκωσε τα χέρια στον ουρανό και με δάκρυα στα μάτια είπε ‘’Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον’’».


Ο Όσιος Παΐσιος τότε που στη φοιτητική μας ζωή ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός τρομοκρατούσε τον κόσμο περί ‘’λυσσαλέας πληγής στην Κύπρο’’, μας ανέπαυσε με  λόγους παρηγοριάς. Η χαρακτηριστική του φράση «οι Τούρκοι τα κόλυβα τα έχουν τυλιγμένα στο ζωνάρι τους, λίγο να κουνηθούν θα πέσουνε», ηχεί ακόμη παρηγορητικά.  Θα προσθέσω και τη συμβουλή του Γέροντα Γεωργίου Καψάνη, ‘’Μη πας παιδί μου, αυτός όλο λέει πως θα γίνουν και τίποτα δεν γίνεται’’. Από τη μια προβάλλει το ‘’Ρωμαίϊκο οδοιπορικό’’, αλλά και άλλα ιστολόγια που μονομερώς στηρίζουν τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, την προσωπική ερμηνευτική προσέγγιση του Μητροπολίτη Μόρφου και από την άλλη τα λεχθέντα του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού και έτσι δημιουργείται συνεπακόλουθα σύγχυση στον πιστό λαό. 

No comments:

Post a Comment