Wednesday, September 23, 2015

ΠΟΙΟΣ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ “ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ”;



ΠΟΙΟΣ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ “ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ”;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά” ένα πολύ αξιόλογο κείμενο που συνέταξαν κάποιοι που υπογράφουν το κείμενο ως Ρωμηοί Ορθόδοξοι Ελληνοκύπριοι. Πρόκειται για σχόλια στο βιβλίο “Πνοή λαού”. Καταστατικό και πολιτική διακήρυξη ενός βιβλίου που εξεδόθη στη Λευκωσία τον Αύγουστο του 2015.

Οι Ρωμηοί Ορθόδοξοι Ελληνοκύπριοι διευκρινίζουν ότι σχολιάζουν το κείμενο “μέ τήν εὐχή καί τήν εὐλογία τοῦ ἁγίου Γέροντός μας, καί ὕστερα ἀπό ἐκζήτηση τῆς γνώμης μας ἀπό τό κόμμα ‘’Πνοή Λαοῦ’’.

Πρόκειται για πολύ εμπεριστατωμένο κείμενο που εξετάζει σε βάθος πολλά προβληματικά σημεία της Διακήρυξης του νέου κόμματος και αναλύει με επάρκεια πολλές προβληματικές πτυχές του.

Μόνον ένα σημείο δεν θίγεται είτε στη Διακήρυξη είτε στα σχόλια που συνέταξαν οι Ρωμηοί Ορθόδοξοι Ελληνοκύπριοι.

Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό το κόμμα; Θέτουμε αυτό το ερώτημα επειδή κυκλοφορεί ευρύτατα η φήμη -την ακρίβεια της οποίας δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε- ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και η Μονή Βατοπαιδίου κινούν τα νήματα. 

Φημολογείται μάλιστα ότι για να μην έρθει σε σύγκρουση με τα μεγάλα κόμματα ο Μητροπολίτης Λεμεσού αποφασίστηκε να φανεί ότι δεν έχει μεγάλη σχέση με το κόμμα, ενώ πιο πολύ φαίνεται να εκτίθενται ως πάτρωνές του οι της Μονής Βατοπαιδίου. 

Αληθεύουν οι φήμες; Αν ναι, είναι πολύ λυπηρό επειδή το όραμα του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού ότι το Βατοπαίδι θα γίνει το Βατικανό της Ορθοδοξίας φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά ακόμη και στο χώρο της πολιτικής.

Αν αληθεύουν οι φήμες προσευχόμαστε τόσον ο Σεβ. Λεμεσού όσον και οι Βατοπαιδινοί να ανανήψουν και να περιοριστούν στα ιερατικά και μοναστικά τους καθήκοντα.

No comments:

Post a Comment