Wednesday, September 30, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος δήλωσε ότι δεν ήρθε ο καιρός για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Σερβία και ότι ο λαός της Σερβίας θυμάται με πολλή πικρία τη στάση του καρδινάλιου Στέπινατς τον οποίο “αγιοποίησε” το Βατικανό αν και δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το ολοκαύτωμα των 800,000 Σέρβων κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ευχάριστο το ότι ο Σέρβος Πατριάρχης μίλησε για το θέμα αν και δεν καταλάβαμε την παρατήρηση που έκανε ότι αν το Σερβικό κράτος προσκαλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο θα είναι τιμή της Σερβικής Εκκλησίας να τον υποδεχθεί. Πετά την μπάλα στην πολιτική ηγεσία ή αλλοιθωρίζει ευμενώς για την επίσκεψη του Πάπα;

Οι επισκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου σε ορθόδοξες χώρες αντενδείκνυνται απολύτως νοουμένου ότι ο Παπισμός δεν υποχώρησε σε τίποτε από τις αιρετικές θέσεις που πρεσβεύει αλλά αντίθετα τις προωθεί αποφασιστικά στους διαλόγους.

Μόνον τον “λαικό οικουμενισμό” θα βοηθούσε μια επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία, ενώ θα άφηνε μεγάλη γεύση πικρίας στους Σέρβους ορθόδοξους πιστούς οι οποίοι βεβαίως δεν ξέχασαν το ολοκαύτωμα των Σέρβων από τους Κροάτες τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

No comments:

Post a Comment