Friday, September 18, 2015

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΟΖΕ



ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΟΖΕ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

«Μακάριος ανήρ ος ουκ επορεύθη εν βουλή ασεβών και εν οδώ αμαρτωλών ουκ έστη και επί καθέδρα λοιμών ουκ εκάθισεν» (Ψαλμ α΄1). Το παραπάνω ψαλμικό στίχο δεν τον έλαβαν καθολου υπόψη ή μάλλον τον αγνόησαν προκλητικά θεωρώντας τον «σκωληκόβρωτον», πλείστοι όσοι ταγοί της Εκκλησίας, κι όχι μόνο, που έσπευσαν αγαλλομένω ποδί στο Μπόζε της Ιταλίας στο 23ο Συνέδριο της «μεικτής διομολογιακής κοινότητος». 

Η πρόσκληση του φραγκόπαπα Έντζιο Μπιάνκι είχε περισσότερη βαρύτητα κι άξιζε πιο πολύ από  τη ψαλμική επιταγή. Έτσι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μήνυμα στην ως άνω «συναγωγήν πονηρευομένων», ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας απέστειλε εκεί τον μητροπολίτην Ζιμπάμπουε, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έστειλε το δικό του μήνυμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τον χωρεπίσκοπο Μεσαορίας, ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ παρομοίως. 

Έδωσαν επίσης δυναμικά το παρόν τους μεταξύ άλλων, ο γνωστός καθηγητής Χρ. Γιανναράς, όπως κι ο προεξάρχων των αγουριδικών καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης κι ο π. Βασίλειος Θερμός. Δεν μπορούσαν να λείψουν, με τίποτε, από τέτοιο οικουμενιστικό παρηγύρι. Εξάλλου ήταν όλοι τους εκεί. Παπικοί, Αγγλικανοί και Μονοφυσίτες. Το μήνυμα στεντόριο, εκκωφαντικά σαφές αλλά και «προχωρημένο»: Τίποτε δεν μας χωρίζει, βαδίζουμε μαζί. Χωνέψτε το επιτέλους. Να το μάθουνε σε Δύση κι Ανατολή. Λανθασμένο το μήνυμα, όσο κι αν φαίνεται «προχωρημένο» και σύγχρονο. Μεταξύ Ορθοδοξίας και αίρεσης υπάρχει «τείχος χαλκό» που θα πέσει μόλις επιστρέψουν οι αιρετικοί στην Εκκλησία. Αυτό να ευχόμαστε και τίποτε άλλο. Κάθε συγχρωτισμός και συναγελασμός με το παρδαλό κι ετερόκλητο στίφος των κακοδόξων κάθε αποχρώσεως στέλλει ΜΟΝΟ λανθασμένα μηνύματα και δεν βοηθά την επάνοδό τους στην Εκκλησία.

No comments:

Post a Comment