Sunday, May 31, 2015

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ



ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Του Θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στην τελευταία του ομιλία προς τους μαθητές του ο Χριστός μίλησε και για το Άγιο Πνεύμα. Στην ομιλία αυτή, που έγινε λίγο πριν από το εκούσιο πάθος του Κυρίου ο Χριστός αναφέρεται όχι μόνο ονομαστικά στο Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, αλλά και αποκαλύπτει στους Αποστόλους, όπως και σ’ όλους τους χριστιανούς γενικά, βασικές αλήθειες για τον Παράκλητο, το Πνεύμα της αληθείας. Μια βασική αλήθεια είναι ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα. Λέει χαρακτηριστικά ο Κύριος: «όταν δε έλθει ο Παράκλητος, ον εγώ πέμψω υμίν παρά του Πατρός, το Πνεύμα της αληθείας, ό παρά του Πατρός εκπορεύεται, εκείνος μαρτυρήσει περί εμού» (Ιωάν. ιε΄26).  Αυτόν το λόγο του Κυρίου παραποίησαν, συν τοις άλλοις, οι Παπικοί, που, περιφρονώντας τον ίδιο τον Χριστό μιλάνε, ανερυθριάστως, για το ότι δήθεν το Πνεύμα το Άγιον «εκπορεύεται από τον Πατέρα και από τον Υιό». 

Όπως καταλαβαίνουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ μιλάμε για την αίρεση του Φιλιόκβε (Filioque) που αντιστρατεύεται: 
α) τα λόγια του ιδίου του Σωτήρος Χριστού, 
β) τις αποφάσεις των Αγίων εκατόν πεντήκοντα Πατέρων της Β΄ εν Κωσταντινουπόλει Οικουμενικής Συνόδου, της οποίας προήδρευσε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος 
γ) τις αποφάσεις της Γ΄Οικουμενικής Συνόδου της εν Εφέσω, η οποία απαγόρευσε με τον ζ΄ Κανόνα της οποιανδήποτε προσθήκη ή αφαίρεση στο Σύμβολο της Πίστεως, και 
δ) τις  αποφάσεις ορθοδόξων παπών, όπως του Αγίου Λέοντος, που όταν έμαθε για την αίρεση αυτή (που εκκολάφθηκε στην ψευδοσύνοδο του Τολέδο από Ισπανούς επισκόπους στα 589 ) την καταδίκασε χωρίς δεύτερη σκέψη και έβαλε να γράψουν το Σύμβολο της Πίστεως σε δύο αργυρές πλάκες, έξω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, στα ελληνικά και τα λατινικά. Και σημείωσε από κάτω ο ορθόδοξος ιεράρχης της πρεσβυτέρας Ρώμης: - Αυτά τα έγραψα εγώ ο Λέων, για να υπερασπίσω την Ορθόδοξη πίστη. Τελικά όταν οι Γερμανοί επέβαλαν δικό τους πάπα στα 1014, έγινε επίσημη διδασκαλία του Παπισμού η αίρεση του Filioque. Από τότε, μέχρι και σήμερα. 

Φυσικά το Βατικανό, σαν τον μυθικό Πρωτέα, αλλάζει προσωπεία ανάλογα με την περίσταση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιτρέπει στους εν Ελλάδι Παπικούς να απαγγέλλουν το Σύμβολο της Πίστεως ΧΩΡΙΣ το Φιλιόκβε (Filioque). Στη Δύση όμως και στους ανά την Υφήλιον Παπικούς επιβάλλεται να έχουν το Filioque σαν επίσημη διδασκαλία!!! Όντως “μίξις άμικτος και τέρας αλλόκοτον”. Από την άλλη, όλοι οι Προτεστάντες δέχονται ασυζητητί το Φιλιόκβε, παρά το γεγονός ότι αντιβαίνει στην Αγία Γραφή!!! 

Αυτούς τους ανθρώπους, δηλ. τους πνευματομάχους Παπικούς, ονομάζουν ορισμένοι «αδελφήν Εκκλησίαν της πρεσβυτέρας Ρώμης»!!! Με τον επικεφαλής της αιρέσεως αυτής ανταλλάσσουν επ’ εκκλησίαις λειτουργικόν ασπασμόν. Αυτούς που δεν έχουν μυστήρια, που πολεμούν και υποβιβάζουν το Πνεύμα το Άγιον, που «όλον συγκροτεί τον θεσμόν  της Εκκλησιας»!!!

No comments:

Post a Comment