Tuesday, May 19, 2015

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΠΟΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΛΑΝΗΣ, ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΠΟΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΛΑΝΗΣ, ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ

«Εδώ αυτοί χρησιμοποιούν τα φάρμακά τους, όπως εμείς χρησιμοποιούμε τον Αγιασμό» - Άγιος Παΐσιος.

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Είναι πολύ λυπηρό να υπάρχει αναρτημένη συνέντευξη στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, όπου η θεματολογία της να αφορμάται από λόγια του Αγίου Παϊσίου, και να υποδεικνύονται συνάμα αντιπροτάσεις σε ιατρικό και φαρμακευτικό επίπεδο που αφορούν την νεοεποχίτικη εναλλακτική ολιστική πλάνη.

Στη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου και τιτλοφορείται «Μητροπολίτης Μόρφου: Πλησιάζει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής, σχετικά με την αντιπρόταση των φαρμάκων  της ολιστικής ‘’ιατρικής’’ πλάνης: «Το άλλο είναι να μη δεχτούμε τα φάρμακα που μας προτείνουν» και στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Και πώς γιατρευόμαστε;» ανέφερε: «Άρα εμείς πρέπει να έχομε αντιπρόταση σε επίπεδο φαρμακευτικό….».

Ποιος αμφιβάλλει για τις μεταφυσικές πλάνες που είναι ανακατεμένες με την ολιστική ‘’ιατρική’’; «Στην Ορθοδοξία, δεν υπάρχει καμιά συμπαντική ενέργεια μέσα στη φύση, καμιά παγκόσμια συνείδηση, καμιά ‘’βιοενέργεια’’, όπως αυτή των νέο-εποχιτών. Υπάρχουν οι άκτιστες ενέργειες του Θεού», ορθοδόξως ομολογεί ο π. Αρτέμιος Γρηγοριάτης. Οι «εναλλακτικές μέθοδοι» στηρίζονται στη βασική ιδέα ότι κάθε άνθρωπος είναι φορέας της «συμπαντικής ενέργειας», δηλαδή της θεότητας σύμφωνα με τους (πλάνους) μυστικιστές. Αυτή την ενέργεια ονόμασαν «βιοενέργεια»…και «ζωτική δύναμη» οι ομοιοπαθητικοί» αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Ο  Άγιος Παΐσιος απέτρεπε να καταφεύγουν στην ομοιοπαθητική και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, τα  οποία χρησιμοποιεί η ολιστική ιατρική. Ήταν χαρακτηριστική η προτροπή του Οσίου Γέροντος  «Να μην πάτε. Είναι μπερδεμένο πράγμα». Αλλού δήλωνε «Να μην της έχετε εμπιστοσύνη». Όταν  επισκέφτηκαν δύο μοναχοί τον Άγιο Παΐσιο, εκ των οποίων ο ένας κατέφυγε στην ομοιοπαθητική και θέλησε να μάθει αν είναι απάτη ή κάτι ακόμα χειρότερο, πήρε  την αποτρεπτική απάντηση του Αγίου  με τα εξής λόγια: «Εδώ αυτοί χρησιμοποιούν τα φάρμακά τους, όπως εμείς χρησιμοποιούμε τον Αγιασμό».

Δεν είναι  σωστό η υπόδειξη με την αντιπρόταση των εναλλακτικών φαρμάκων της ολιστικής πλάνης, να είναι αναρτημένη σε ιστοσελίδα Ιεράς Μητροπόλεως, της Εκκλησίας της Κύπρου. Αντιπροτείνονται τα φάρμακα και οι θεραπείες της Νέας Εποχής. Πρέπει οι αναρτήσαντες την συνέντευξη να αποσύρουν τις άστοχες τούτες υποδείξεις. 

Οι αναρτήσαντες την συνέντευξη, να αποσύρουν την αντιπρόταση των εναλλακτικής ολιστικής πλάνης. Είναι απαράδεκτη η υπόδειξη τούτη και επιβάλλεται η διαγραφή των σημείων τούτων από την εν λόγω συνέντευξη, τη στιγμή μάλιστα που η θεματολογία της συνέντευξης αφορμάται από λόγια του Αγίου Παϊσίου.

No comments:

Post a Comment