Tuesday, May 19, 2015

ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ 2016 ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡKΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 1930



ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ 2016 ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡKΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 1930

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Σεβ. Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ σε άρθρο του μας κατατοπίζει για το έργο της Προκαταρκτικής Διορθόδοξης Επιτροπής, που συνήλθε, επί οικουμενικού πατριάρχου Φωτίου, στη Ι. Μ. Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος το 1930. 

Από τις αποφάσεις της εν λόγω Επιτροπής θα σχολιάσουμε τρία μόνο σημεία: 

H πρώτη απόφαση αφορά την απουσία Ρώσσων αντιπροσώπων και προνοείται ότι μελλοντικά πρέπει να παρίστανται στην Επιτροπή και Ρώσσοι αντιπρόσωποι. Τότε οι αντιχριστιανικοί διωγμοί των μπολσεβίκων βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους κι η εμπερίστατος Εκκλησία της Ρωσσίας δεν είχε την ευχέρεια να παρίσταται. 

Η δεύτερη απόφαση αφορά την καταπολέμηση του αθεϊσμού, του μασωνισμού, των θεοσοφιστών και των πνευματιστών. Τα πιο πάνω θέματα -όπως αφήνεται να νοηθεί από πληροφορίες που διαρρέουν- δεν συζητούνται πλέον από τους ιεράρχες, που ετοιμάζουν πυρετωδώς το θεματολόγιο της Πανορθόδοξης Συνόδου. Άραγε από το 1930 μέχρι το 2015 όλα αυτά τα θέματα έχουν επιλυθεί και οι ανωτέρω δεν αποτελούν εχθρούς της Εκκλησίας; 

Η τρίτη απόφαση μιλά για τις σχέσεις με τους ετεροδόξους, παραδόξως οι συμμετέχοντες στην Διορθόδοξη Επιτροπή διεχώρισαν τους εκτός της Εκκλησίας ετερόδοξους, δηλαδή τους σύχρονους αιρετικούς, σε δύο κατηγορίες: 
α) Σ’ αυτούς που «τείνουν να προσεγγίσουν την Ορθόδοξην Εκκλησίαν κι από την άλλη δεν διενεργούν προσηλυτισμό κατά των Ορθοδόξων». Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται οι Αρμένιοι, οι Κόπτες, οι Αβυσσηνοί (Αιθίοπες), οι Ιακωβίτες της Συρίας, οι Χαλδαίοι (Νεστοριανοί), οι Παλαιοκαθολικοί και οι Αγγλικανοί και μάλιστα ζητείται να καλλιεργηθούν μ’ όλους αυτούς σχέσεις αγάπης. Το ερώτημα είναι: Από πότε οι αιρετικοί χωρίζονται σε δύο ομάδες δηλ. ακίνδυνοι αιρετικοί  κι επικίνδυνοι αιρετικοί; Οι αιρετικοί πάντοτε, εφόσον είναι εκτός Εκκλησίας, αποτελούν κίνδυνο για τα μέλη της Εκκλησίας. Από την άλλη πού βλέπουμε σήμερα, 85 χρόνια μετά, προσέγγιση με τους Αγγλικανούς; Το χάσμα με αυτούς είναι όντως μέγα και διαρκώς διευρύνεται. 

β.) Στους αιρετικούς που η Επιτροπή συνιστά σχέσεις προφυλάξεως και αμύνης.
Για ποιούς μιλάμε εδώ; Η Επιτροπή αναφέρεται στους «Ρωμαιοκαθολικούς-Ουνίτες, στους Προτεστάντες-Μεθοδιστές, Βαπτιστές και τους Χιλιαστές», δηλ. τους Ιεχωβίτες. 

Τότε οι ιεράρχες της Επιτροπής συνιστούσαν να προφυλαχθούμε από τους πιο πάνω και να αμυνθούμε εναντίον τους. Όμως σήμερα, 85 χρόνια μετά, οι δικοί μας ιεράρχες προσφωνούν τον αιρεσιάρχη της Ρώμης «επίσκοπο της αδελφής Εκκλησίας της πρεσβυτέρας Ρώμης», ψάλλουν ύμνους στους αιρεσιάρχες Βενέδικτο ΙΣΤ΄και Φραγκίσκο! Τότε έβλεπαν κινδύνους. Σήμερα; Προωθούν αγαλλομένω ποδί το λαϊκό οικουμενισμό. 

No comments:

Post a Comment