Tuesday, September 24, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ από την εφημερίδα “Ναυτεμπορική”:

“Από τη Σαρδηνία, όπου περιόδευσε ο πάπας Φραγκίσκος έκανε την Κυριακή μια από τις δριμύτερες επιθέσεις του εναντίον του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος λέγοντας πως δεν μπορεί πλέον να είναι βασισμένο σ' ένα «θεό που ονομάζεται χρήμα», ένα «είδωλο που ορίζει τα πάντα» και κάλεσε τους ανέργους να δώσουν μάχη για την εργασία, λέγοντας πως η ανεργία φέρνει πόνο και στερεί από τον άνθρωπο την αξιοπρέπεια.

Κατά τη συνάντησή του στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας με ανέργους, ανάμεσα στους οποίους ήταν εργάτες ορυχείων που φορούσαν τα κράνη τους και του μίλησαν για την κατάστασή τους, ο Πάπας άφησε κατά μέρος το χειρόγραφο της ομιλίας του και αυτοσχεδίασε για σχεδόν 20 λεπτά.

«Βρήκα πόνο εδώ...Σε κάνει αδύναμο και σου στερεί την ελπίδα», είπε.

«Συγχωρήστε με αν χρησιμοποιώ δυνατές λέξεις, αλλά εκεί όπου δεν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια».

Ο ποντίφικας άφησε κατά μέρος τη χειρόγραφη ομιλία του, αφού άκουσε τον Φραντσέσκο Ματάνα, ένα 45χρονο παντρεμένο πατέρα τριών παιδιών ο οποίος έχασε πριν από τέσσερα χρόνια τη δουλειά του σε μια εταιρεία εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Με τη φωνή του να τρέμει, ο κ. Ματάνα είπε στον Πάπα ότι η ανεργία «καταπιέζει και σε φθείρει ως τα βάθη της ψυχής σου».

Το πλήθος των περίπου 20.000 ανθρώπων, το οποίο είχε συγκεντρωθεί σε μια πλατεία κοντά στο λιμάνι του Κάλιαρι, επευφημούσε τον Φραγκίσκο κάθε φορά που εκείνος μιλούσε για τα δικαιώματα των εργατών και τον προσωπικό όλεθρο που φέρνει η ανεργία.

«Δεν θέλουμε αυτό το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα που μας κάνει τόσο κακό», τόνισε απευθυνόμενος στο πλήθος ο πάπας, ο οποίος αργότερα χοροστάτησε μιας λειτουργίας στην οποία παρέστησαν περίπου 300.000 άνθρωποι έξω από τον καθεδρικό ναό της πόλης. «Οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να είναι στο κέντρο του οικονομικού συστήματος, όπως το θέλει ο Θεός, όχι το χρήμα».

Ο κόσμος έχει γίνει ειδωλολάτρης και ο θεός του αποκαλείται χρήμα, πρόσθεσε.

Η ανεργία στη Σαρδηνία υπερβαίνει το 18% του ενεργού πληθυσμού (είναι 12% στην Ιταλία) και φτάνει το 51% μεταξύ των νέων. Ωστόσο ο Πάπας έκανε σαφές πως όσα είπε δεν αφορούν μόνο την τοπική κατάσταση.

«Δεν είναι πρόβλημα της Ιταλίας και της Ευρώπης…Είναι η συνέπεια μιας παγκόσμιας επιλογής, ενός οικονομικού συστήματος το οποίο προξενεί αυτή την τραγωδία, ενός οικονομικού συστήματος που έχει στο κέντρο του ένα είδωλο που αποκαλείται χρήμα», τόνισε ο Φραγκίσκος υπό τις επευφημίες του πλήθους.”

Πρόμαχος, λοιπόν, κατά του Νεοφιλελευθερισμού, δηλώνει τώρα ο Αγιότατος Πάπας Φραγκίσκος. 

Αλλωστε για ποιο λόγο να πάρει το όνομα Φραγκίσκος ο Ιησουίτης Καρδινάλιος Μπεργκόλιο, αν δεν ήταν προστάτης των φτωχών και των ανέργων;

Καλά είναι αυτά που λέτε, Αγιότατε, αλλά δεν ξορκίζονται με ευχολόγια.

Τώρα πόσο πολύ πιστεύετε αυτά που λέτε δεν είναι σαφές, επειδή είναι γνωστά τα κατορθώματά σας όταν καταδίδατε στη χούντα της Αργεντινής τους Φραγκοπαπάδες που προσπαθούσαν να σταθούν δίπλα στον φτωχό κόσμο.

Πολύ φοβούμεθα ότι η Αγιότητά σας μετέρχεται ένα νέο επικοινωνιακό τρικ για να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο της επικαιρότητας. 

Παρουσιάζεστε ως ο μέγας ανανεωτής, ο μέγας προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων, ο πρώτος που δίνει συνέντευξη, ο πρώτος που καταργεί τα κόκκινα παπούτσια του Πάπα, ο πρώτος που πήρε το όνομα Φραγκίσκος, ο πρώτος που διαμένει εκτός του παπικού ανάκτορου, ο πρώτος που μιλά για τη συνοδικότητα στην Εκκλησία, ο πρώτος που τηλεφωνά σε απλούς ανθρώπους για να τους πει καλό απογευμα και δεν συμμαζευόμαστε.

Ποιος σας πιστεύει πια, Αγιότατε, ύστερα από τόσους θεατρινισμούς που μετέρχεστε; Και ειλικρινής να είστε σε κάποια θέματα όλοι πάντα θα διερωτόμαστε: Πιστεύει άραγε αυτά που λέγει;

No comments:

Post a Comment