Saturday, September 14, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΟΥΣΗ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΟΥΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στην Romfea.gr το κείμενο “Βαθιά νυχτωμένη η κυρία Ρεπούση'' του Σεβ. Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου:

"Βαθιά νυχτωμένη" χαρακτηρίζει την Μ. Ρεπούση σε δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα της περιοχής του ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

Ο κ. Χρυσόστομος κλήθηκε από την εφημερίδα "Τοπική Φωνή" Πρέβεζας να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Ρεπούση που ζητεί την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργηθεί. Μπορούν οι μαθητές να μαθαίνουν τα βασικά σημεία της Ορθόδοξης πίστεως, εφόσον έχουν γεννηθεί σε μία Ορθόδοξη χώρα, κι από εκεί και πέρα να διδάσκονται τις βασικές αρχές και άλλων θρησκευμάτων".

Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης χαρακτήρισε λάθος την επιφανειακή διδασκαλία όλων των θρησκευμάτων. "Το να διδάσκονται επιφανειακά, λίγο απ' όλα, το μόνο που δημιουργεί είναι μια μίξη θρησκευμάτων και σύγχυση στα μυαλά των παιδιών". "Άλλωστε", πρόσθεσε, "το Σύνταγμα προβλέπει την ηθική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, κάτι που σημαίνει ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να διδάσκει τα θρησκευτικά, τις βασικές δηλαδή αλήθειες της πίστεώς μας".

Ο κ. Χρυσόστομος διευκρίνισε πως δεν είναι υποχρεωμένος κανένας μαθητής να ακολουθήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία ή τα πιστεύματά της, μπορεί να αρνηθεί και να κάνει αυτό που θέλει. "Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δεσμεύει κανέναν, είναι η πιο ελεύθερη Εκκλησία που υπάρχει".

Τόνισε πως δεν τίθεται θέμα περιθωριοποίησης των παιδιών που θα επιλέξουν να μην παρακολουθήσουν το μάθημα, καθώς "ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας των ατομικών δικαιωμάτων, όπου το κάθε παιδί είναι ελεύθερο να επιλέξει". 

"Δηλαδή στο όνομα της μη περιθωριοποίησης θα πρέπει να καταργήσουμε τα πάντα; Ούτε εγώ, ούτε καθένας μας είμαστε υποχρεωμένοι σε μουσουλμανικές χώρες να αντικρίζουμε τα σύμβολα του μουσουλμανισμού, αλλά δεν τέθηκε ποτέ θέμα. Εδώ γιατί όποιος δεν θέλει την εικόνα του Χριστού να πρέπει να την κατεβάζουμε;" διερωτήθηκε.

Σχετικά με την κυρία Ρεπούση ο Μητροπολίτης Πρεβέζης επισήμανε πως προφανώς η κυρία Ρεπούση θεωρεί πως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών είναι κατήχηση. "Αλλά η κυρία Ρεπούση είναι βαθιά νυχτωμένη θα έλεγα και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν καταπίεσε και ποτέ δεν υποχρέωσε κανέναν. Δέχεται τους πάντες, όποτε θέλει ο καθένας έρχεται και όποτε επιθυμεί αποχωρεί. Διδάσκει αυτά που διδάσκει και από εκεί και πέρα οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να προσέλθουν ή να αποχωρήσουν. Θεωρώ ότι σε περίπτωση που η κατάργηση του μαθήματων των θρησκευτικών πάρει τη μορφή νόμου, τότε η Εκκλησία πρέπει να αντιδράσει".

Νομίζω ότι ο Σεβασμιότατος Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος καθόρισε με ακρίβεια την παθογένεια της πρότασης της κυρίας Ρεπούση.

Η ορθόδοξη διδασκαλία των παιδιών μας είναι αίτημα των πολιτών, των γονέων, των μαθητών, και διάταξη του Συντάγματος.

Ποιον εκφράζουν ορισμένα άτομα που ισχυρίζονται το αντίθετο παρά μόνον τον εαυτό τους;

Πόσο δημοκρατικό και έντιμο είναι να θέλουν να επιβάλουν ετσιθελικά τα σχέδιά τους που δεν ανταποκρίνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των προσδοκιών του Ελληνικού λαού.

Συγχαίρουμε θερμά και υικά τον Σεβ. Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο για την εύστοχη παρέμβασή του.

Ελπίζουμε να ακούμε τη φωνή του εξίσου καθαρά πιο συχνά για όλα τα θέματα τη πίστης μας και ιδιαίτερα για τον Οικουμενισμό, τους νεωτερισμούς και την εκκοσμίκευση.

No comments:

Post a Comment