Sunday, July 14, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΕΙΝ ΕΣΤΙ ΑΕΙ ΣΧΟΙΝΟΒΑΤΕΙΝ"



ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΕΙΝ ΕΣΤΙ ΑΕΙ ΣΧΟΙΝΟΒΑΤΕΙΝ"

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============

Παραθέτουμε τα πιο κάτω αποσπάσματα από το κήρυγμα του Ομολογητή κληρικού Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου που επιγράφεται “Ορθοδοξείν εστίν το αεί σχοινοβατείν”. 

Το κήρυγμα είναι γραμμένο για την εορτή των Αγίων Πατέρων της Δ΄εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου που η Εκκλησία μας γιορτάζει σήμερα:


“Τι γίνεται αν κάποιοι ποιμένες με την όλη τους τακτική και τις υπογραφές σε κείμενα κοινών δηλώσεων, αντιστρατεύονται τις αποφάσεις των αγίων Οικουμενικών Συνόδων; 

Ιδού το ερώτημα που απασχολεί κλήρο και λαό.

Τι γίνεται πράγματι όταν οι καταδικασμένοι από την Δ' και όχι μόνον Οικουμενική Σύνοδο, αιρετικοί Μονοφυσίτες και κατόπιν οι καταδικασθέντες από την ΣΤ' Οικουμενική Σύνοδο, Μονοθελήτες και Μονοενεργήτες, δίχως ν΄απαρνηθούν τις πλάνες τους όταν άνευ μετανοίας και επιστροφής στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ορισμένοι Ορθόδοξοι Ποιμένες, θεωρούν αυτούς τους κακοδόξους και αιρετικούς ως Ορθοδόξους;

Βεβαίως, θα ισχυριστεί κανείς τώρα ότι στον αστερισμό της «μεταπατερικής θεολογίας» και στο νεφέλωμα της «ορθοδόξως, παρακαλώ, σεξουαλικής απελευθερώσεως», μπορεί ο καθένας να λέει και να γράφει «παν ό,τι» του κατεβαίνει στον νού, δίχως να δίνει πουθενά ουδεμία αναφορά. 

Άλλωστε, υπάρχει και «η ελευθερία του ήθους» (άλλο εάν δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το «ήθος της ελευθερίας»), και επίσης υφίσταται η «πλατιά αγκαλιά» της διοικούσης εκκλησίας, η οποία έχει χώρο για τον κάθε ελεύθερο «θεολόγο» και «δογματολόγο», δοθέντος ότι οι εποχές άλλαξαν και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν καλώς και κάποιοι «αυστηροί πατέρες».

Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή ή και σε παρόμοιες περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται να υπερισχύει η πολιτική, η πλάνη, η κακοδοξία αλλά και ο ύπουλος πόλεμος των σκοτεινών δυνάμεων, έναντι της Εκκλησίας του Χριστού;

Στις περιπτώσεις αυτές, εφαρμόζουμε την ευλογημένη τακτική των αγίων μας.

Πρώτα απ' όλα, δεν επιτρέπουμε η σύγχυση και η πικρία να θολώσουν τον ηγεμόνα νου. Και τούτο, διότι εάν συμβεί αυτό, τότε μπορεί κανείς να καταντήσει ακόμα και σε σχίσμα. Σε κατάσταση δηλ. φρικτή, για την οποία ο ιερός Χρυσόστομος διακηρύσσει ότι: «το σχίσμα ούτε ο αίμα του μαρτυρίου δύναται να το ξεπλύνει»!

Ο συνετός λοιπόν και αγωνιστής Χριστιανός, έχοντας εμπειρία από την πορεία και Ιστορία της Εκκλησίας μας, δεν θα πέσει από την Κιβωτό της Σωτηρίας στα «άγρια κύματα θαλάσσης» (Ιούδα 13), διότι θα καταποντιστεί στον πυθμένα του Άδου.

Θα παραμείνει αγωνιζόμενος, θα αυξηθεί το ευλογημένο μέτωπο αντιστάσεως και διαφωτίσεως και θα απορρίψει με όλο το Σώμα της Εκκλησίας τις λανθασμένες – πλανεμένες προδοτικές αποφάσεις και δηλώσεις, αφού σε τελευταία ανάλυση, ό,τι δεν εδράζεται στην Αποστολική Παράδοση και στην Πατερική ερμηνεία, δεν έχει κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα για τον Ορθόδοξο κλήρο, Μοναχισμό και τον λαό.

Οι αποφάσεις και η τακτική των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και συγκεκριμένα της Δ' εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής, εκτός των Όρων αληθείας, δηλ. των δογμάτων που έχουν απόλυτο και δεσμευτικό χαρακτήρα, μας σηματοδοτούν και τον φωτεινό δρόμο της διακρίσεως. Την οδόν του «σχοινοβατείν». Κάτι δηλ. το οποίο εκτός από τον ζήλο και τις όποιες γνώσεις, απαιτεί και την ταπείνωση η οποία είναι η βάση της όλης Ορθοδόξου πνευματικότητας. (Εννοείται ότι απαραιτήτως πρέπει να υφίσταται και η ψυχική ισορροπία...). Διαφορετικά, κινδυνεύει κανείς να καταντήσει σ' αυτά ακριβώς που νομίζει ότι με την τακτική του καταδικάζει. Στην αίρεση εξ' αριστερών και στον μεγάλο πειρασμό του σχίσματος εκ δεξιών. Αποτέλεσμα δε όλων αυτών των άκρων, η αποκοπή από την Ορθοδοξία μας.
Είθε, πάντοτε να μας φυλάττει ο Κύριος."

Εκφράζουμε τη βαθύτατη μας ικανοποίηση επειδή υπάρχουν ομολογητές κληρικοί, οι οποίοι αφ’ ενός μεν διδάσκουν ορθόδοξα τον λαό μας και αφ’ ετέρου τον προφυλάσσουν από τον κίνδυνο των σχισμάτων τω παραδείγματι των Αγίων Πατέρων και σύγχρονων οσιακών μορφών - και δη του Γέροντος Επιφανίου Θεοδωροπούλου - της Εκκλησίας μας επόμενοι.

Να επαινέσουμε όμως και κάτι άλλο που κάνει συστηματικά ο π. Ιωήλ. 

Δεν φείδεται λόγων για να ενημερώσει το ποίμνιο της Εκκλησίας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την είσοδο στον ιερό περίβολο της Εκκλησίας και της θεολογίας Νεορθόδοξων και Νεονικολαιτικών κακοδοξιών, οι οποίες τις τελευταίες δεκαετίες λυμαίνονται κυριολεκτικά την ορθόδοξη ευσέβεια. 

Αλλοτριώνουν το ορθόδοξο ήθος και εκκοσμικεύουν το ασκητικό φρόνημα της Εκκλησίας. 

Αντί να κηρύτουν την άσκηση και την αποχή από τα σαρκικά πάθη, πλανούν τον λαό μας να πιστεύει ότι δήθεν συνιστούν "εξαλμα προς τον Θεό"!!! 

Ετσι, αντί οι ασταθείς περί την πίστη να μετανοούν για τις αμαρτίες τους, βρίσκουν άλλοθι στις Νεονικολαιτικές κακοδοξίες και συνεχίζουν απτόητοι την πορεία κατά κρημνών της αμαρτίας που ακολουθούν.

No comments:

Post a Comment