Wednesday, July 24, 2013

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ 1025 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΩΣ;




ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ 1025 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΩΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Τους λαμπρούς εορτασμούς για τα 1025 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρως, επισκιάζει η απουσία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου από τις εκδηλώσεις.

Γιατί, άραγε, ο Παναγιότατος απουσιάζει από τους εορτασμούς;

Μήπως δεν τον προσκάλεσε η Εκκλησία της Ρωσίας να παραστεί στις εκδηλώσεις ή του απηύθυνε μεν πρόσκληση, η οποία όμως δεν έκανε τον Παναγιότατο να νιώσει ότι κατ' ουσίαν ήταν ευπρόσδεκτος στους εορτασμούς;

Αν όντως δεν τον προσκάλεσε η Εκκλησία της Ρωσίας για ποιο λόγο το έκανε;

Για εθνοφυλετικούς λόγους; 

Δεν ήθελε να προβληθεί ο Παναγιότατος, ο οποίος θα προεξήρχε των εορτασμών αν παρίστατο;

Αν αυτό συνέβηκε τότε αδίστακτα λέμε: Ντροπή στο Πατριαρχείο Μόσχας αν τυχόν ενεργεί με τόσο αντορθόδοξα κριτήρια.

Υπάρχει φυσικά και ένα δεύτερο ενδεχόμενο.

Οτι ο Παναγιότατος προσεκλήθη μεν, αλλά απαξίωσε να παραστεί.

Αν ισχύει αυτό το ενδεχόμενο, η απουσία του Παναγιότατου από τους εορτασμούς μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον εξαιτίας πολύ σοβαρών λόγων υγείας ή άλλων ανειλημμένων λίαν επειγουσών υποχρεώσεων, που δεν μπορούσαν επ’ ουδενί λόγω να ακυρωθούν.

Αν ο Παναγιότατος προσεκλήθη από την Εκκλησία της Ρωσίας, αλλά - χωρίς αποχρώντα λόγο - απαξίωσε να παραστεί στους εορτασμούς, τότε αδίστακτα λέμε: Ντροπή στον Παναγιότατο που σκέφτεται με αυτόν τον αντορθόδοξο τρόπο.

Αν τυχόν ισχύει το τελευταίο ενδεχόμενο θα προκαλέσει αλγεινεστάτη εντύπωση στο πλήρωμα της Εκκλησίας ότι ο Παναγιότατος πήγε στο Μιλάνο για να εορτάσει με τον Καρδινάλιο Σκουόλα το Ιωβηλαίο για τα 1700 χρόνια από το διάταγμα της ανεξιθρησκείας, αλλά θεώρησε αχρείαστο να παραστεί στο συλλείτουργο των Ορθοδόξων Προκαθημένων για τον εκχριστιανισμό των Ρως, παρόλον ότι η Μητέρα Εκκλησία του Πατριαρχείου Ρωσίας είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αγνοούμε εξ ολοκλήρου τι ισχύει από τα ανωτέρω.

Οτι και αν ισχύει όμως, όποιος και αν τελικά ευθύνεται για την απουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη από τους εορτασμούς στη Ρωσία, η πικρή γεύση της απουσίας του Παναγιότατου από τους εορτασμούς παραμένει έντονη στους ορθόδοξους πιστούς.

3 comments:

  1. Σωστή η ασκούμενη κριτική. Ο Βαρθολομαίος έπρεπε να πάει ο ίδιος στην Μόσχα και όχι να έχει ως εκπρόσωπο του τον Εμμανουήλ. Μέγα σφάλμα.

    ReplyDelete
  2. Ωστε προσεκλήθη μεν, αλλά απαξίωσε να παραστεί;

    Απρέπεια μεγέθους.!

    Επρεπε να είχε πάει για χάρη της ενότητας της Ορθοδοξίας, αλλά και για να ζητήσει την αρωγή του κ. Πούτιν για τα θέματα του Πατριαρχείου.

    Ακόμη μια πικρή απογοήτευση από τη στάση του Παναγιότατου.

    Πρόθυμος να σπεύδει ακόμη και στην πρόσκληση Καρδινάλιων - όχι καν του ίδιου του Πάπα - και αρνείται να παραστεί σε συλλείτουργο της θυγατέρας Εκκλησίας της Ρωσίας, από την οποία το Πατριαρχείο Ρωσίας πήρε το φως του Χριστού αλλά και το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας του.

    Θλιβερή πραγματικά η στάση του Παναγιότατου.

    Εκφράζουμε την βαθύτατη απογοήτευσή μας για τη συμπεριφορά του.

    ReplyDelete
  3. Ας αναμένουμε κάποιες εξηγήσεις!...

    ReplyDelete