Tuesday, January 18, 2011

ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ






ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση ο Σεβασμιότατος Δημητριάδος Ιγνάτιος. Αδυνατούμε εντελώς να αντιληφθούμε τη στάση του.


Από τη μια κάνει τα εγκαίνια φροντιστηρίου εκμάθησης της λειτουργικής γλώσσας και από την άλλη πηγαίνει στον εσπερινό και διαβάζει τα αναγνώσματα στη δημοτική.


Για τη μεν σύσταση του φροντιστηρίου είναι άξιος κάθε επαίνου. Μακάρι να οργανώσει πολλά παρόμοια φροντιστήρια στη Μητρόπολή του και είθε να τον μιμηθούν όλοι οι Ιεράρχες σε αυτήν την ευλογημένη προσπάθεια.


Από τότε που περιορίστηκε η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών στα δημόσια σχολεία ο μακαριστός άγιος Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος - πατερικό ανάστημα του 20ού αιώνα - συνιστούσε στους γονείς να κάνουν φροντιστήρια αρχαίων Ελληνικών στα παιδιά τους.


Επομένως επαινούμε εκ βαθέων το Σεβασμιότατο Δημητριάδος για την πρωτοβουλία αυτή.


Και όμως! Πριν αλέκτωρ λαλήσαι άπαξ μας τα γύρισε αλλιώς. Πήγε στον εσπερινό και διάβασε τα αναγνώσματα στη δημοτική!!!


Αντί να πάει στον εσπερινό και να διαβάσει καταρχήν τα αναγνώσματα και αμέσως ύστερα να κάνει σχετικό κήρυγμα και να προτρέψει τους πιστούς να φοιτήσουν στο φροντιστήριο που εγκαινίασε, πήγε και διάβασε τα αναγνώσματα στη δημοτική!!!


Ερώτηση: Αν έχει πρόθεση να διαβάζει στη δημοτική τα αναγνώσματα - επί τους παρόντος και ποιος άλλος ξέρει τι στο μέλλον (άλλωστε και ο ίδιος άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο) - τότε για ποιο λόγο ίδρυσε τα φροντιστήρια εκμάθησης της Λειτουργικής γλώσσας;


Παρακαλούμε το Σεβασμιότατο να σκεφτεί το θέμα εκκλησιαστικά. Είναι επίσκοπος. Αυτό σημαίνει ότι - ανά πάσαν στιγμή - έχει την ευχέρεια να θέσει για συζήτηση το θέμα της μεταγλώττισης των ιερών κειμένων στη Σύνοδο της Ιεραρχίας για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε ήδη ότι ΟΧΙ μόνον δεν πρέπει να διαβάζονται μεταγλωττισμένα τα ιερά κείμενα, αλλά ότι η όλη προσπάθεια ενέχει Νεοβαρλααμικό χαρακτήρα.


Φυσικόν είναι να διερωτόμαστε. Γιατί ο Σεβασμιότατος παραβαίνει τόσο ανοιχτά και προκλητικά τις αποφάσεις της Συνόδου;


Αν πιστεύει ότι κακώς αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την απαγόρευση της μεταγλώττισης της θείας Λειτουργίας γιατί δεν ζητά τη συζήτηση του θέματος από την Σύνοδο της Ιεραρχίας;


Γιατί προβαίνει σε αυτές τις αλλοπρόσαλλες ενέργειες οι οποίες - φυσικώ τω λόγω - δημιουργούν σκανδαλισμό, θλίψη, ή και αποδοκιμασίες;


Παρακαλούμε θερμά το Σεβασμιότατο να προβληματιστεί αν η τακτική του οικοδομεί ή αν γκρεμίζει τη συνείδηση των πιστών. Αναμένουμε να χειροκροτήσουμε και να επαινέσουμε κάθε ορθή πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου.


Ας υποβάλουν μαζί με τον Σεβασμιότατο Νικοπόλεως - και ει τινα έτερον ομοιδεάτη τους ιεράρχη - αίτημα να συζητηθεί το θέμα της μεταγλώττισης των ιερών κειμένων για να ληφθεί επιτέλους μια απόφαση η οποία θα είναι - ή τουλάχιστον πρέπει να είναι - σεβαστή από όλους τους ιεράρχες.


Αν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες είναι διατεθειμένοι πρώτοι και καλύτεροι να ποδοπατούν τις αποφάσεις των συνόδων τι να περιμένει κανείς από τους υπόλοιπους;


Παραθέτουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και το ρεπορτάζ της "Ρομφαίας" για τη διαμαρτυρία πιστών στον εσπερινό του Μεγάλου Αντωνίου που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΝΓΑΤΙΟΣ: “ΕΧΩ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ”

=========


Τα εγκαίνια του Φροντιστηρίου Λειτουργικής Γλώσσας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος πραγματοποίησε ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Βόλου, με τη συμμετοχή πλήθους ανθρώπων που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν την Λειτουργική Γλώσσα της Εκκλησίας.


Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι: «Το εγχείρημα να μελετήσουμε και να σπουδάσουμε την μητρική μας γλώσσα, την Λειτουργική μας γλώσσα, προήλθε από ανθρώπους που θέλησαν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά μαζί μου και με έπεισαν ότι η σκέψη αυτή ήταν πάρα πολύ σημαντική. Έχω μεγάλη αγωνία. Όχι τόσο γι' αυτούς που, με τα χρόνια, εξοικειώθηκαν με την Λατρεία, που έζησαν και ζουν μέσα στην Λατρεία, με έναν τρόπο που τον ευλογεί ο Θεός. Έχω μεγάλη αγωνία κυρίως για τους νέους ανθρώπους. Με απασχολεί ποιό θα είναι το εκκλησίασμά μας μετά από 10, 20 και 30 χρόνια, ποιά θα είναι η σχέση των νέων μας με τα λειτουργικά δρώμενα της Εκκλησίας... Πρέπει να σας πω ότι, τον τελευταίο καιρό, ζούμε τραγικά πράγματα και γεγονότα. Σήμερα στην Ιεραρχία καταθέσαμε την αγωνία μας για το μέλλον της Εκκλησίας σε αυτόν τον τόπο. Και έχουμε και την αγωνία πώς θα πορευθούμε στην λατρεία της Εκκλησίας μας...»


Στην συνέχεια ο Σεβ. υπογράμμισε τα εξής: «Συμμερίζομαι την γνώμη των νέων οι οποίοι μού λένε ότι δεν καταλαβαίνουν την λειτουργική γλώσσα και διαπιστώνω ότι δεν μάθαμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την γλώσσα μας. Αυτή η γλώσσα είναι ο θησαυρός μας. Γράφτηκε το Ευαγγέλιο σε αυτή. Και εμείς σήμερα την χάνουμε, την ξεχνάμε μέρα με την ημέρα. Και οι εξελίξεις στα σχολεία θα γίνουν ακόμα πιο τραγικές όπως φαίνεται...»


Στην συνέχεια εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία νέων ενώ παρότρυνε τους μεγαλύτερους, αφού αγαπήσουν αυτή την προσπάθεια, να προσελκύσουν σε αυτή και άλλους νέους. Δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να διακονήσει τον εγχείρημα αυτό ακόμα περισσότερο και σε άλλα σημεία διότι αυτά τα μαθήματα θα είναι η καλύτερη κατήχηση. Τέλος, ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Συμεών Γεωργιάδη, ο οποίος δέχθηκε αμέσως την πρόκληση, καθώς και την Μοναχή Λαυρεντία η οποία. ως φιλόλογος, θα παραδίδει τα μαθήματα Λειτουργικής Γλώσσας.


Τα μαθήματα του Φροντιστηρίου Λειτουργικής Γλώσσας θα παραδίδονται στο Πν. Κέντρο του Ι. Ναού Αγίων Θεοδώρων Βόλου, κάθε Δευτέρα στις 8 μ.μ. και θα μπορεί να τα παρακολουθεί, δωρεάν, κάθε ενδιαφερόμενος.


ΠΗΓΗ:


Αναγραφές


*****


ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ:

“ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΘΕΜΑ”


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

=============


Ένταση προκλήθηκε στο Βόλο και συγκεκριμένα στον πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου Αντωνίου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.


Κατά την διάρκεια του εσπερινού ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος ανέγνωσε στην δημοτική ένα κεφάλαιο από την Σοφία Σολομώντος της Παλαιάς Διαθήκης, και αμέσως κάποιοι από το εκκλησίασμα διαμαρτυρήθηκαν φωνάζοντας: «Σεβασμιώτατε, όχι στην δημοτική διαβάστε το ανάγνωσμα στην αρχαία γλώσσα».


Εν συνεχεία ακολούθησαν φωνές και ένταση εντός του ιερού ναού, ο Σεβασμιώτατος μάταια προσπαθούσε να συνεχίσει την ανάγνωση.


«Πρέπει να ξέρετε, ότι κάποιοι αυτή την στιγμή βιντεοσκοπούν και προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Θέλουν να δείξουν, ότι υπάρχει μια αντίδραση», ανέφερε απευθυνόμενος στους πιστούς ο κ. Ιγνάτιος.


Εν συνεχεία τόνισε: «Εγώ πρέπει να σας πω, ότι τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης είναι διδακτικά δεν είναι ευχές τις Εκκλησίας. Εγώ τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχω διαβάσει ευχές στην δημοτική, που θα μπορούσα να το είχα κάνει όπως κάνουν και άλλοι αρχιερείς».


Οι φωνές και οι διαμαρτυρίες όμως δεν έπαυσαν, τότε ο Μητροπολίτης φώναξε από το μικρόφωνο «Μην αναστατώνεστε σας παρακαλώ, μην αναστατώνεστε».


Το λόγο πήρε ένας ιερέας ο οποίος από την ωραία πύλη, ζητούσε να αποχωρήσουν όσοι δεν θέλουν να απολαύσουν την Θεία Ευχαριστία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Απομονώστε αυτά τα στοιχεία, βγάλτε τους έξω…»


Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος προσπαθώντας και αυτός από την πλευρά του να κατευνάσει τα πνεύματα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι βαλτοί να δημιουργήσουν θέμα, πρέπει να ξέρετε ότι τους έχουνε βάλει».


Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος υποσχέθηκε ότι θα αναγνώσει το κείμενο και στη αρχαία και στην δημοτική, κάτι που τελικά έγινε μόνο στην δημοτική δημιουργώντας νέες εντάσεις.


ΠΗΓΗ:



Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment